Miriam Triay / Ciutadella – “Benvinguts a sa major aventura de sa nostra vida”. Amb aquest eslògan la botiga, ubicada en el carrer de Mossèn Salord i Farnés, 42 (Ciutadella de Menorca), convida a les mares i pares de nadons acabats de néixer, a encetar la seva gran aventura, acompanyats. De qui? Doncs d’un matrimoni, amb dos fills, que havent experimentat la maternitat en la seva pròpia pell, i gràcies a la seva trajectòria professional, estan capacitats per poder aconsellar i ajudar. I el que és més important, disfruten fent-ho.
EL PETIT MÓN DE NA ROSA I EN JOAN
Fa més d’una dècada que, la botiga coneguda per molts, va canviar de propietaris. Fent un canvi també en la seva raó de ser. Na Rosa Mayans, interiorista, i en Joan Benejam, empresari, decidiren agafar-ne les rendes. Així, i després de catorze anys vivint a la ciutat comtal de Catalunya, sabent que necessitaven un canvi d’aires, van tornar a casa.
Com bé ens explica na Rosa: “Al principi no va ser fàcil. Com tots els començaments, supòs. Ens vam haver de fer a la tenda. Al final era un negoci amb una vida passada. I açò era tan bo com dolent. Així que vam haver de tornar a fer-nos un forat, i ensenyar que, ara, les cares darrere de Carussa eren les nostres”.
Carussa ja tenia un passat. I per aquest motiu hi va haver algunes idees noves que, finalment, es van haver de descartar. “Vam decidir seguir amb gran part del que tenia el negoci. Entre açò, el nom. Nosaltres li hauríem posat ‘petit món’, que ens identificava més en aquell moment. Però la gent ja coneixia Carussa, i vam decidir deixar-ho. Al final el gènere i el concepte eren els mateixos”.
FER UNA CAROTA
“Fer una carota, una ganyota. Carussa és la paraula mallorquina per aquesta idea”.
Carussa és una empresa familiar. Des d’una família i destinada a famílies. “Està feta i pensada en tots els detalls, des de l’amor que tenc com a mare, i com a botiguera. En aquest sentit, la relació amb els clients és propera, de tu a tu”. Na Rosa dins l’establiment exerceix de dependenta, però també d’interiorista, a l’hora de decidir la distribució i decoració del gran local; i de consellera, a l’hora d’explicar la seva experiència com a mare, i d’aconsellar i ajudar als clients que li demanen.
Es tracta d’un acompanyament més enllà de vendre productes per a nadons. “Es crea un vincle amb el client. Es traspassa, difumina, la barrera venedor-client. Moltes vegades acabam tenint una relació més personal amb les famílies, ja que són encantadores, i és gairebé impossible que no sigui així”.
L’EXPERIÈNCIA CARUSSA
Es viu i se sent Carussa més enllà de ser un negoci. És una forma de vida, una experiència compartida, un acompanyament familiar.
Però què ofereix Carussa? Carussa està centrada en tota classe de productes per a nadons des d’acabats de néixer, fins a l’any -les edats contemplades són des de 00 (prematurs) fins a 12 mesos-. Productes en els quals apliquen un criteri molt estricte i personal: “si no són bons per als nostres fills, no ho són per als nostres clients”. Per açò, per poder oferir la millor qualitat, estan en una contínua recerca dels millors productes que siguin funcionals i segurs.
“Es pot trobar tot el que es necessiti per al nadó. Productes tèxtils, com robeta, mantes, roba de cuna…; d’alimentació, com culleres, plats, gots, trones…; de descans, com cunes, hamaques, minicunes…; de gran puericultura, com cotxets, cadires de cotxe… A més, i en aquest sentit, tenim cases en exclusiva a l’illa, que són referents en el sector de la puericultura”.
Tot escollit amb cura, segons la qualitat que presenten i les tendències actuals. Ara, per exemple, els colors més demandats són els neutres i els pastels, com el gris i el verd menta, els preferits del moment. “A més, també se segueix la moda de mobiliari nòrdic, que juga amb el color natural de la llenya”.
L’EVOLUCIÓ DE CARUSSA
Mentre les tendències i la forma de concebre i educar als fills canvien, -al final, estem davant altres generacions- la botiga i els productes també ho fan en sintonia. Un dels grans canvis dels nous temps al·ludeix al reciclatge i a la compra sostenible. “Cada vegada hi ha més pares que demanen productes que puguin tornar a emprar, netejant-los, com discs de lactància. O als quals puguin donar una llarga vida, com cunes convertibles en escriptori o en sofanet; trones portàtils o transformables en banquets… És a dir, productes evolutius”
A través de la conscienciació i l’educació, la demanda ha canviat. “Igual que ara, com dèiem, primen els colors neutres. I açò entre altres coses es deu a la tendència de no saber el sexe del nadó. De no voler la diferenciació de blau-rosa, que era característic quan nosaltres vam començar en el sector”.
A més d’açò, també s’ha pogut percebre una tendència a la por. “Tenim tanta informació, que ara faci el que faci una mare sembla que se la jutja. Que d’una manera o altra ho farà malament. I és que no hi ha manera bona de fer-ho. Hi ha consells que es poden seguir, sobretot en temes de salut. Però l’instint matern és el que ha de primar sempre”. Aquestes pors han provocat que cada vegada hi hagi més mares preocupades pel que compren, que mirin prim sobre què fan o deixen de fer, que sentin culpabilitat per coses tan normals com el no voler donar llet pel motiu que sigui…
“Jo, com a mare i propietària de Carussa, només diria als futurs pares que segueixin el seu instint. Sentiran i llegiran moltes coses diferents i, al final, les mares i pares són ells. No seran ni pitjors ni millors. S’ha de fer el que es senti en cada moment. Sempre ha estat així. No perquè ara hi hagi més informació s’ha de canviar. Evidentment, l’hem d’emprar per millorar, però no per sobrecarregar-nos. Que estimin, facin les coses amb amor, i segueixin el seu sentit comú en cada etapa de la vida del nadó. Així sempre aniran bé. I una cosa és segura, que seran els millors pares pels seus fills o filles”.