Itziar Lecea / Ciutadella – José Luís Faner, actual president de la Unió d’Antics Alumnes Don Bosco, es mostra orgullós davant del Betlem que han muntat al santuari de Maria Auxiliadora, i que van inaugurar el passat dissabte. Paisatge menorquí, inspirat en els monuments talaiòtics, donen pas a una cova que vol ser “les de Cala Morell”, comenta Faner. Però que té un significat molt més profund que tan sols el paisatge que coneixem. Potser cercant aquest significat nadalenc, es munta a l’església, un recordatori del vertader sentit del Nadal que celebram en uns pocs dies.
Quants anys es fa el Betlem a Maria Auxiliadora?
Abans de ser jo president, amb en Pedro Arguimbau, ja es posava el Betlem a dintre del Santuari de Maria Auxiliadora. Tanmateix, abans d’en Pedro, durant les presidències de Frau i Pedrol, també es muntava un betlem a l’entrada de l’escola dels Salesians. A dintre de l’església, podríem dir que en fa entre uns 8 i 10 anys, aproximadament. Tot i que som molt conscients que fer-lo aquí dintre és més feina, perquè tenim més espai.
Més feina, vol dir més mans?
Ens hem posat d’acord amb el taller creatiu de Pedro Faner, que fa manualitats per a infants i adults. Ell és l’arquitecte del betlem, i el que dirigeix tota la feina. També ens aporta idees, ja que, quan acabam de muntar-ne un, ja ens sol proposar temes per l’any següent. Durant l’any ja fem feina, fent fotos del lloc on l’ubicarem i com, i després es fa la feina de taller, que s’ha de transportar en mòduls. Pel d’enguany, hem fet quatre mòduls que hem ajuntat una vegada transportats a l’església. Hem de pensar que és un Betlem que es fa tot des de zero, de manera manual, que ens identifica a través d’un tema amb Menorca.
El tema d’enguany, els monuments talaiòtics, és prou significatiu.
Sí, teníem molt clar que el tema d’enguany, havent estat declarada la cultura talaiòtica com a patrimoni mundial, havia de ser aquest llegat. Així i tot, no teníem molt clar com fer-lo ni quins elements havíem de posar. Durant la inauguració, el passat dia 16, va venir molta gent a dir-nos que estava molt bé, pel que noltros ja ens donam per satisfets.
En Pedro Faner, fa la decoració tot sol?
No, sempre té ajuda dels fillets i filletes que van als seus tallers. Tot i que, el d’enguany, l’ha fet amb les persones que estan apuntades al taller d’adults. Evidentment, de la junta directiva també ajudam quan podem, especialment quan el tenim al Santuari, on afegim alguns elements decoratius i també la barrera per protegir-lo i que tothom el pugui veure bé. La veritat és que és una sort poder fer feina amb ell, perquè no és el mateix posar-se a fer una cosa així sense tenir idees a fer-ho amb un professional de les manualitats com és ell, que sempre sap quins materials i tècniques emprar per poder arribar a bons resultats.
Teniu el lema de “Un s9mni per a tu” just damunt del Betlem. Quin sentit té?
Cada any, l’obra salesiana d’Espanya tria un lema. Ja en fa dos, però, que s’uneixen les dues zones, tant la de Santiago el Mayor com la de Maria Auxiliadora, que abans anaven cada una pel seu compte. I, el d’enguany, ha estat el de “Un s9omni per a tu”, que fa referència a l’edat de 9 anys que Don Bosco tenia quan va somiar la revelació que el duria a fundar els Salesians. A més, ho lligam amb el 125 aniversari que celebram l’any que ve de la vinguda dels Salesians a Menorca.
Què ens pot contar d’aquest aniversari?
El 26 d’octubre de l’any que ve celebrarem l’arribada dels quatre primers salesians a Ciutadella. Ja hem començat a fer feina per tal de poder veure quins actes fem relacionats amb aquesta fita. A més, ja sabem que tindrem el consell inspectorial dels salesians a Ciutadella, pel que tindrem a tots els regidors salesians de la nostra zona de Maria Auxiliadora de tota Espanya aquí.
Tornant al Betlem, en quin horari el podem visitar?
El tenim obert de 7 del matí a 20:15 del vespre. Però de 12h a 17h el tenim sense llum perquè sol haver-hi poca gent. Tanmateix, estarà muntat fins dia 18 de gener, pel que hi ha prou temps per a què tothom que el vulgui venir a veure, faci una visita.
La visita als betlems és un costum molt arrelada a Ciutadella, però fa pocs anys que vam perdre el de referència, que era el de Santa Clara.
És un motiu pel qual ens hem posat un poc més “les piles”. Desgraciadament, hem quedat sense Betlem de Santa Clara, que era sempre una visita nadalenca que feia molta gent a Ciutadella. Però l’edat no perdona. Pel que noltros hem volgut donar una empenta al Betlem nostre i no fer-lo de manera tradicional, sinó que hem intentat fer un treball manual, que ens identifiqui. Hi ha totes les escenes que toca tenir un Betlem: l’anunciació, els reis, i també el naixement. Però fet amb aquest esperit de seguir una tradició que estava molt arrelada al convent de Santa Clara i que no volem que es perdi.