Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Segona festa de Nadal o Sant Esteve, dia de menjar canelons

Avui és Sant Esteve, o Segona Festa de Nadal, com deim a Menorca, per cert enguany no és festiu, i el calendari gastronòmic ens marca que avui és dia de menjar canelons, un plat de procedència italiana que ens va arribar a Les Illes procedent de la cuina i tradicions de la cuina del Nadal a Catalunya.

Els canelons eren un menjar de festa, de diumenge, i a Ciutadella als anys 50 i 60 tenien merescuda fama els que elaborava en Doro Faner (pare de l’escriptor Pau Faner) a la fonda familiar del carrer d’Alaior. La meva àvia, que va arribar gairebé als 106 anys, em contava que n’havia après de fer de “sa Dida” que era com es coneixia a la propietaria de la Fonda Faner, i no van mancar en els meus anys d’infantesa i primera adolescència al dinars de Nadal i Cap d’Any dels avis materns.

Canelons de rostit. Foto: Bep Al·lès©

A Barcelona es diu que els va fer famosos els restaurant la Maison Dorée, al segle XIX, i tal i com ens conta l’admirada gastrònoma Núria Bàguena, hi havia coes per a menjar-ne i bé emportar-sel’s a casa.

Bàguena també ens informa que a Casa Pince es venien les plaques de pasta procedents de França, que eren cares i potser el sr. Flo, de pastes El Pavo,els va fer famosos quan els va comercialitzar, i avui en dia en són una de les marques de referència de plaques per a elaborar els canelons.

A Barcelona encara tenen fama els del restaurant Ses Set Portes, com també hi ha els canelons a la Rossini, que porten el nom del famós músic i gourmet, que porten foie i tòfona, i que elaboraven a l’hotel del meu avi patern, el recordat Ses Set Voltes a la platja de Santandria, on el cuiner hi posava a la beixamel un poc de salsa de tomàtiga i agafaven el seu atractiu color rosat, que és com encara els faig a casa, on també hi pos damunt el formatge ratllat, un parell d’ous batuts per safra, com feia la meva àvia materna Guida.

Carpeta Ciutadana CIME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.