La Conselleria d’Educació i Universitats ha preparat un document amb instruccions sobre l’ús de telèfons mòbils i dispositius electrònics per regular-ne el seu ús durant la jornada escolar a tots els centres educatius de les Illes Balears. Aquestes instruccions s’han dut a terme per donar una resposta a la problemàtica derivada de l’ús inadequat dels mòbils.
L’objectiu de la Conselleria és consensuar aquestes instruccions amb tota la comunitat educativa i, per aquest motiu, el conseller Antoni Vera ha presentat l’esborrany de les instruccions a la Mesa de l’Alumnat que s’ha celebrat avui matí a la seu de la Conselleria d’Educació i Universitats. Aquest document es discutirà en el transcurs de les Meses Sectorial d’Educació, de l’Ensenyament Privat Concertat, de Diàleg Permanent amb Pares i Mares de l’Alumnat de les Illes Balears, de Diàleg Permanent amb els Directors dels Centres Educatius de les Illes Balears i dels Docents que es celebraran en les properes setmanes.
La proposta de les instruccions prohibeix l’ús de telèfon mòbil per part dels alumnes d’educació infantil i primària i en limita el seu ús a ESO i Batxillerat durant la jornada escolar, la qual inclou l’horari lectiu, l’esplai i els períodes dedicats a la realització d’activitats complementàries i extraescolars, tret que aquest ús estigui previst de manera expressa en el projecte educatiu del centre per a determinats moments amb una finalitat totalment didàctica i criteris pedagògics justificats prèviament. Estaran exclosos de la limitació de l’ús els alumnes que el requereixin ateses les seves competències personals, especialment aquelles de caràcter mèdic. La limitació també afecta el professorat del centre, que podrà fer ús del telèfon mòbil d’acord amb la finalitat exclusivament didàctica. La limitació en l’ús del telèfon mòbil i dispositius quedarà recollida en les normes d’organització i funcionament de cada centre (NOFIC). Tot això sempre respectant el principi d’autonomia de centre perquè els centres regulin l’ús dels mòbils.
En el cas que es detecti un mal ús dels telèfons mòbils que afecti les normes de convivència, el personal docent podrà aplicar mesures correctores, entre les quals es considera la retirada del dispositiu mòbil de l’alumne, que només es retornarà als representants legals de l’alumne.
Per tal de millorar l’ús de les noves tecnologies, la Conselleria d’Educació i Universitats oferirà programes formatius específics adreçats al personal docent sobre l’educació en seguretat i privadesa digital i, a més, impulsarà jornades adreçades a les famílies sobre l’ús segur i responsable d’internet, dispositius mòbils i xarxes socials dels fills.
Concerts educatius
D’altra banda, la Conselleria d’Educació i Universitats també ha acollit avui la celebració de la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d’Educació Infantil durant la que s’ha donat compte del traspàs de competències de la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa a la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats.
El canvi es deu a què els centres adscrits a la xarxa complementària passaran a dependre de la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats, que gestionarà el procès d’admissió i matrícula d’aquests centres de 0 a 3 anys. A més, a partir del proper curs, els centres que formen part de la xarxa complementària s’acolliran al règim de concerts educatius.