Urà i Neptú Per Antoni Liz Femenías

Urà i Neptú no es coneixen antigament. Es van descobrir el 1781 i el 1847 respectivament.

Els dos planetes Urà i Neptú són també gegants gasosos, com Júpiter i Saturn, però tenen òrbites més llunyanes i no són visibles a simple vista. El seu descobriment s’ha fet emprant telescopis.

Actualment a les primeres hores de les nits d’hivern es troben a la vista els quatre gegants gasosos però Urà té magnitud 5,73 i Neptú 7,80.

Urà es troba entre Jüpiter i les Plèiades (de Taure).

Neptú és a Peixos entre Júpiter i Saturn.

Fàciment es poden confondre amb estrelles poc brillants com ha passat històricament.

John Flamsteed va catalogar Urà com una estrella (34 Tauri) el 1690.

El descobrimet d’Urà com a planeta el va fer William Herschel el 13 de març de 1781 que primerament el va considerar un cometa observant els seus canvis de posició.

El planeta Neptú segurament va ser observat per Galileo el 27 de desembre de 1612 que el va confondre amb una estrella «fixa» quan feia les primeres observacions de Júpiter i de les 4 llunes de Júpiter que havia descobert.

El descobriment de Neptú realment es va fer a partir de càlculs matemàtics. Els astrònoms havien detectat una sèrie d’irregularitats en la òrbita d’Urà que no podien explicar-se totalment per llei de Newton de la gravitació.

 

Aquestes irregularitats podrien, en canvi, ser resoltes si la gravetat d’un planeta desconegut modificàs la seua trajectòria al voltant del Sol.

Le Verrier i Adams van calcular el 18 de setembre de 1845 la posició de l’hipotètic planeta que alterava l’òrbita de Urà i les observacions telescòpiques de l’astrònom Johann Gottfried Galle van confirmar l’existència d’un planeta de bona mida la nit del 23 al 24 de setembre del 1846.

L’èxit dels càlculs per descobrir el planeta Neptú van confirmar l’exactitud de la llei de Gravitació universal de Newton i va contribuir junt amb les equacions de Maxwell a fer pensar a alguns físics que, a finals del segle XIX ja quedaven poques coses de física per descobrir. Després va arribar la teoria quantica, la relativitat, la radiactivitat i molts més descobriments per entendre que mai arribarem a saber-ho tot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.