Bon capvespre, siguin tots vostès molt benvinguts a l’acte de commemoració del Dia de Sant Antoni, patró de la nostra illa.
Una celebració que ens convida cada any a posar en valor la nostra història col·lectiva, la nostra tradició i la nostra cultura. Sant Antoni ens remet a les nostres arrels, a reivindicar que som una societat plural, amb una gran riquesa en tots els àmbits. Per açò, avui és un dia de festa i de celebració per a tots els menorquins, però també de reflexió i reivindicació.
De festa, perquè el patró de Menorca ens recorda que som una terra amb una història densa i diversa. Cada 17 de gener commemoram la reconquesta cristiana de l’illa pel rei Alfons III d’Aragó, el Liberal. Uns fets que van ocórrer el 1287. Una data de gran importància històrica, ja que va marcar el final de la dominació musulmana i l’inici d’una nova era per Menorca, amb la integració definitiva dins del món occidental.
Hem estat poblats per diferents civilitzacions i cultures, i açò ens ha donat una identitat única. Som fills i nets de tots ells. Els menorquins hem sabut unir-nos en les adversitats i en les celebracions. Hem sabut fer feina junts per a construir un futur millor per a tots. Aquesta unió és la nostra força. És el que ens fa diferents i especials. És el que volem potenciar.
En aquest Sant Antoni, en un moment en què el món està canviant a gran velocitat, és més important que mai treballar junts. I per aquest motiu també vull que aquest sigui un dia per mirar enrere i fer balanç del que hem aconseguit. Un dia de compromís de futur amb una societat dialogant, pacífica i tolerant. Un dia per donar la mà a tothom per fer feina pel bé comú de Menorca i dels menorquins.
En aquests darrers anys, quan ho hem fet, quan hem fet feina tots junts, Menorca ha assolit grans fites. Avui en volem xerrar d’elles, perquè representen els èxits col·lectius en els quals ens volem continuar emmirallant i que ens transporten a l’essència de Menorca: Acabam de celebrar els 30 anys de l’illa com a Reserva de Biosfera per la UNESCO. I, recentment, Menorca Talaiòtica ha estat declarada Patrimoni Mundial. Aquest és un nou èxit per Menorca, i és un reconeixement a l’excepcionalitat del nostre patrimoni cultural i paisatgístic.
Les dues distincions de la UNESCO ens remeten al mateix: al desenvolupament sostenible a nivell econòmic i medi ambiental, cultural i de benestar social.
Aquest equilibri entre tots els factors és la nostra senya d’identitat. És el que ens fa brillar internacionalment i el que explica millor qui som i qui volem ser al món del segle XXI.
A Menorca fa milers d’anys, des dels nostres primers pobladors, que practicam el desenvolupament sostenible. Amb orgull. Hem compatibilitzat durant generacions i generacions la preservació dels nostres béns i el nostre territori amb el progrés humà quan ni tan sols existien encara les paraules per a definir-ho. I açò, no és gens fàcil. Molt pocs territoris al món ho han sabut fer.
Nosaltres ho hem fet, i ho feim. I ho volem continuar fent. Però, a més, ser Reserva de Biosfera i Patrimoni Mundial és l’exemple de com podem aconseguir grans fites entre tots. Les monumentals dimensions dels nostres jaciments són fruit d’un dur treball col·lectiu dels menorquins de l’antiguitat. Van apuntar al cel amb el seu esforç per a deixar una empremta excepcional que esperem que perduri per sempre.
Aquest esforç, unit a la feina per preservar el nostre patrimoni i model paisatgístic, i a la determinació de ser Reserva de Biosfera que tenim els menorquins de l’actualitat, són les dues cares d’una mateixa realitat. Una realitat amb un denominador comú ben clar, que ens demostra que els menorquins, quan ens hem unit amb un objectiu, ho hem aconseguit.
Avui, Dia de Sant Antoni, és un bon moment per tenir-ho present. Perquè tenim molts reptes al davant i hem posat ja el fil a l’agulla per a solucionar-los, des de la gestió seria, rigorosa, i amb seny que ens van encomanar els ciutadans.