ACN/Brussel·les – Les empreses estan obligades a adaptar el lloc de treball als empleats amb una discapacitat permanent total per a la seva professió habitual, segons el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. En una sentència publicada aquest dijous, el tribunal amb seu a Luxemburg ha dictaminat que la legislació espanyola que actualment permet acomiadar automàticament a treballadors amb una incapacitat permanent total sense una reubicació prèvia és contrària al dret de la UE. En concret, recorda que la directiva europea sobre igualtat en el treball té com a objectiu la integració professional de les persones amb discapacitat i que els empresaris han de fer “ajustos raonables” per facilitar la seva adaptació.
Un treballador de l’empresa Ca Na Negreta, a les Illes Balears, ha portat el seu acomiadament per la incapacitat permanent total que pateix fins a Luxemburg. L’empleat en qüestió era conductor de camions de recollida de residus des del 2012, però el 2016 va ser víctima d’un accident laboral en el qual es va fracturar el peu dret. Mentre batallava als tribunals el reconeixement de la incapacitat permanent, va pactar amb l’empresa un canvi de posició: conduir un vehicle més senzill.
Finalment, el 2020 li van reconèixer la incapacitat permanent total per a la seva professió habitual de conductor d’un camió perquè la lesió l’impedia conduir un vehicle pesant de forma continuada. També tenia dret a percebre una pensió mensual. Poc després, l’empresa el va acomiadar al·legant que l’Estatut dels Treballadors ho permet quan un empleat té l’incapacitat total per exercir la seva professió habitual.
L’afectat va considerar que era un acomiadament discriminatori i també ho va denunciar. Tot i que el dret espanyol permet l’acomiadament automàtic d’un treballador en situació d’incapacitat permanent total, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va preguntar al TJUE si això és compatible amb la prohibició de la discriminació contra persones amb discapacitat.
La decisió del TJUE
Ara el TJUE ha respost que, efectivament és incompatible. Luxemburg considera que la directiva europea sobre la igualtat de tracte en l’ocupació obliga els empresaris a fer “ajustos raonables” en aquests casos. És a dir, que han de reubicar el treballador sempre que no sigui “una càrrega excessiva”.
D’aquesta manera, el tribunal de la UE critica que a Espanya s’equipari la situació d’incapacitat permanent total a la mort o a la incapacitat permanent absoluta i no es respecti la integració professional de les persones amb discapacitat.