El Consell Insular de Menorca, junt amb el Govern de les Illes Balears i Booking.com, posaran en marxa un projecte pilot de col·laboració per lluitar contra l’oferta de lloguer turístic il·legal a la comunitat. Aquesta ha estat una de les conclusions de la reunió mantinguda entre les institucions i Booking en el marc de la Fira de Turisme FITUR.
D’aquesta manera, el Govern, a través de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, els consells insulars i Booking.com s’avancen al reglament europeu que s’aprovarà en breu, que preveu, entre altres accions, l’obligatorietat d’habilitar a les webs de les plataformes un portal o clau d’accés per a les administracions competents.
A la reunió hi ha assistit la consellera d’Ordenació Territorial i Turística de Menorca, Núria Torrent, junt amb altres representants dels quatre consells insulars, òrgans competents en matèria d’inspecció turística.
“És un projecte molt interessant, ja que és important la col·laboració publicoprivada en aquest aspecte, ja que ens interessa a les dues parts combatre l’oferta turística il·legal. Volem que Menorca tingui un producte turístic de qualitat i aquesta oferta il·legal no compleix en moltes ocasions amb els estàndards mínims que Menorca vol oferir al turisme. A banda, l’oferta irregular incideix negativament en altres aspectes, com és en la manca d’oferta de lloguer residencial que tanta falta fa a Menorca”, ha explicat Torrent.
La proposta de Booking.com, en línia amb el futur Reglament, té per objecte augmentar la transparència en l’àmbit del lloguer d’allotjaments de curta durada i ajudar les autoritats públiques a regular aquesta part cada cop més important del sector turístic. Tot i que les reserves d’allotjaments de curta durada ofereixen avantatges tant per als amfitrions com per als turistes, poden ser motiu de preocupació per a algunes comunitats locals que, per exemple, s’enfrontin a una escassetat d’habitatges assequibles.
La presidenta del Govern Balear, Margalida Prohens, ha afirmat que “l’oferta il·legal suposa una competència deslleial tant per a l’allotjament hoteler com a l’allotjament vacacional reglat, suposa un perjudici per la nostra qualitat com a destí i per la nostra imatge als que ens visiten, i només contribueix a dur un excedent de turistes sense cap control”.
“A Booking.com ens prenem molt seriosament la nostra responsabilitat contra els continguts il·legals. Com a proveïdor de serveis digitals, tenim un compromís per retirar continguts que no compleixin la normativa local, com els anuncis de lloguers il·legals de curta durada”, ha relatat Pilar Crespo, responsable de Booking.com a Espanya i Portugal.
Balears es converteix, així, en pionera en l’aplicació d’aquest tipus de projecte, que preveu ampliar la resta de plataformes en un futur proper.