“No tancam cap porta, nosaltres no apliquem cordons sanitaris a ningú”
Bep Al·lès / Ciutadella – Menorca assolí l’estiu passat unes xifres de rècord, amb 979.362 visitants, però es té la sensació que no s’acaba d’avançar prou en l’objectiu d’allargar la temporada, ja que el nombre de turistes va baixar d’abril a juny respecte a la temporada de 2022. El proper 28 de gener es celebra a Madrid una de les fires més esperades de l’any, FITUR, i es una bona oportunitat de cara a capgirar aquesta tendència. Amb quines perspectives viatgeu a la capital espanyola?
Enfocam la nostra participació a FITUR amb l’objectiu, tot just, d’intentar recuperar el turisme de fora de temporada. Ho fem amb dos pilars bàsics. Un és el turisme cultural, aprofitant la declaració de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat, l’estirada de Hauser&Wirth o el potencial de la gastronomia de Menorca. I l’altre, el turisme actiu, amb curses com la Trail Menorca Camí de Cavalls, que han mobilitzat fins 3.000 persones en temporada baixa. Hem demanat a les aerolínies que duen turistes a l’estiu que facin un esforç per estirar la temporada. De fet, ja hi ha algunes companyies que comencen a dur turistes cap a Menorca a l’abril. Per exemple, hem fet contactes amb Jet2. Penseu que quan vam entrar al govern al juliol un dels vols a Londres havia caigut. Va ser un experiment que va durar tan sols tres mesos i que va dur només 3 mil persones a l’illa; és a dir, que no era una iniciativa consolidada. A més, el vol amb París estava a la corda fluixa. Doncs bé, durant aquests primers mesos hem aconseguit renegociar amb Vueling la connexió amb París i reduir les escales del vol a Londres, com a solució-pont, per poder gaudir d’una connexió més estable. Com a tercer punt, la idea és fer promoció constant en aquells destins que decidim, de manera acordada, per generar la demanda necessària que sigui capaç d’incentivar la connectivitat.
Malgrat tots els esforços que es fan, però, allargar la temporada continua essent un objectiu molt díficil d’assolir, les xifres així ho indiquen…
Perquè sigui possible, cal l’acord de tots. L’aerolínia vol garanties. Per exemple, que els establiments hotelers estiguin oberts, i també l’oferta complementària. Els hotelers estan per la labor d’arriscar-se i obrir abans, però una cosa no és possible sense l’altra. Això és tot just el que demana Jet2, que ja preveu moure només a l’abril unes 4.000 persones cap a Menorca.
El Govern Central havia d’aprovar el juny passat la implantació del projecte pilot de l’OSP amb Barcelona, amb tarifes de 15€ per als residents. El Govern ha insistit, però Madrid, de moment, dóna llargues.
Vueling va exposar que els preus havien baixat respecte a altres anys, que havia augmentat el número de freqüències i que el servei amb Barcelona era bo. Però si es es vol aprovar una OSP oberta, no tancada i subvencionada com l’OSP que tenim amb Madrid, creiem que ha de ser per millorar les condicions actuals dels menorquins.
La negociació dels pressupostos continua en l’aire, amb un partit, Vox, que no ha demostrat molta fiabilitat com a soci. Us en refiau?
El que hem vist és que Vox ha tingut els seus problemes interns i els ha traslladat aquí. Això ha generat un mal funcionament. Amb tot, si Vox agafa les regnes i recupera l’estabilitat, no descartem que la situació es pugui reconduir. No tanquem cap porta. Nosaltres no apliquem cordons sanitaris a ningú, com fan altres. Volem xerrar dels temes que interessen als menorquins, no de les disputes internes d’un partit, sigui Vox, el PSOE o Més.
“Si la regulació dels hortals ha demostrat fins ara ser inútil per resoldre el problema, és evident que hem d’intentar provar solucions alternatives”
Heu dit que creis que són possibles acords perdurables amb l’esquerra, però també sou conscients que no us posaran les coses gens fàcils. Per exemple, en el tema dels hortals, on us heu mostrat disposats a ampliar els criteris per ‘amnistiar’ aquestes construccions. I aquí és necessari trobar un remei, perquè si alguna cosa han demostrat les solucions que s’han assajat fins avui és que no han servit per res.
Aquesta és, tot just, la reflexió que em ve al cap. El límit dels 90 metres quadrats, que ja recollia l’anterior PTI, ha estat útil?, ha estat una mesura que hagi permès regularitzar els nuclis rurals? Doncs bé, si la regulació ha demostrat ser inútil i ineficaç per resoldre el problema, és evident que hem d’intentar provar solucions alternatives, no podem persistir en l’error.
Aplicar, en cada cas, el barem de la superfície mitjana edificada pot ser la solució més eficaç?
És una qüestió tècnica. Si ens posem molt restrictius, és possible que cap dels hortals complesqui les condicions per a la seva regularització. De moment, és una solució que estem estudiant.
L’esquerra ha posat com a condició per negociar els pressuposts que renuncieu a la vostra idea d’estendre el lloguer turístic al sòl rústic. Sereu flexibles?
Podem xerrar de qualsevol tema, però dins una negociació totes les parts han de cedir. Allò que no estem disposats a fer és a cedir en tot. Podem xerrar de qualsevol tema, inclòs el del lloguer turístic en rústic, i estudiar les alternatives. Una d’elles seria limitar el lloguer turístic a aquells immobles on ja estan permeses altres activitats turístiques, com els agroturismes.
“Els estudis sobre limitar l’entrada de vehicles a l’estiu s’han de fer de manera rigorosa. Els dos que tenim es van encarregar a la correguda i tenim problemes per pagar-los; els tècnics de la casa no els volen signar”
Una de les ‘línies vermelles’ que ha posat Més per Menorca en la negociació té relació amb la imposició de límits a l’entrada de vehicles en temporada alta…
Ja vam dir durant la campanya electoral que no ens tancàvem a estudiar aquesta possibilitat, però no ho farem en cap cas des del punt de vista partidista o del rèdit electoral. Si es fa, s’ha de fer de manera rigurosa, no amb els dos estudis com els que tenim, fets a dit amb un contracte menor, un dels quals era un power point de quinze pàgines. Els dos estudis interns, que es van contractar a la correguda abans de les eleccions, els tècnics de la casa no els volen signar, el que fa que tinguem problemes fins i tot per a pagar-los. Si tenim una carretera en obres, és evident que alguna responsabilitat té en la saturació de vehicles.
A l’àrea de Mobilitat, us vareu trobar amb una herència enverinada, amb les concessions de les línies de busos caducades, les obres de la carretera general paralitzades, i una situació caòtica a l’estació d’ITV de Maó…
Ens hem trobat el personal de l’empresa que dóna el servei de la ITV a Maó en vaga, amb un servei que caducava el 30 de novembre de 2023 i amb un expedient buit. Ni tan sols s’havia començat a fer el plec que ens permetés treure el servei a concurs. A més, l’empresa tampoc no volia posar mitjans, amb una llista d’espera de milers de vehicles pendents de passar la revisió. Havíem d’aconseguir que es desconvoqués la vaga, que l’empresa aprovés un increment de salaris, que trobés treballadors aquí o a fora, i que es fessin més inspeccions que no es feien per començar a aixugar l’embús que hi havia al servei… Tot això no s’aconsegueix d’un dia per l’altre. Hem hagut de començar la feina des de zero. El primer pla de transport per a les noves concessions és de l’època de Maite Salord. En van fer tres, i al tercer, van desistir. Amb la carretera general ens ha passat el mateix: hem perdut els doblers, hem de rescatar el conveni i hem d’acabar la carretera.
El fet que no pugueu licitar les noves concessions de les línies de trasport fins al 2026, provocarà que el bus directe entre Ciutadella i l’aeroport hagi d’esperar, en el millor dels casos, dos anys més.
Farem el possible perquè la línia es posi en marxa abans. De fet, ja hem trobat solucions, per exemple, a través del Consorci de Transports de Mallorca, per avançar en temes com el sistema tarifari integrat i que la gent pugui fer servir targetes bancàries per pagar. No ho deixarem fins que estigui aclarit.
“Construirem l’estació d’autobusos al clot situat darrere de la Sala Multifuncional. No hem renunciat al projecte”
Per a quan, l’estació d’autobusos de Ciutadella?
No hem renunciat al projecte. La idea és construir l’estació d’autobusos al clot que hi ha darrere de la Sala Multifuncional, aprofitant la planta baixa per fer aparcaments. Hem demanat ajuda al Govern balear per a la redacció del projecte. Als pressupostos hi hem inclòs una partida, però depèn que s’aprovin els comptes. Demanem, per tant, a la resta de partits que tinguin visió institucional i que no es tanquin en la seva visió política.
“Si el nou centre de salut demana més espai haurem de trobar una alternativa al centre de discapacitats”
La futura pista d’atletisme al costat del camp de Son Marçal posaria punt i final a una reivindicació històrica dels aficionats de Ponent…
Un cop feta la remodelació a tots els camps de futbol, érem conscients que alguns esports estaven una mica coixos. L’atletisme, que té molts aficionats, era un dels que estaven pitjor. I és quelcom que hem fet en aquests primers sis mesos. Vam trobar doblers per poder fer la reforma de la pista de Maó i vam poder signar el conveni amb l’Ajuntament. A Ciutadella, ja tenim un avantprojecte fet. Vam arribar a un acord amb l’Ajuntament per ubicar la futura pista davant el circuït de motocross. Havíem reservat una partida al pressupost per a redactar el projecte constructiu, però aquest és un altre tema que queda pendent que s’aprovin els comptes.
A Santa Rita, hi ha pendent la construcció del futur edifici dels Jutjats de Ciutadella. Al mateix espai s’hi ha d’encabir el nou centre insular de discapacitats físics i també, a les dues parcel·les que queden disponibles, el futur centre de salut de Ciutadella i el futur geriàtric municipal. Se’m vénen dues preguntes al cap. La primera, si l’espai que ha d’acollir tots aquests equipaments és suficient; la segona, si la futura residència per a persones amb discapacitat física i en situació de dependència, és realment necessària. Què en penseu?
Hem de veure com queda aquella zona. Em vaig reunir amb la consellera de Salut del Govern i amb la batlessa de Ciutadella per parlar-ne. L’edifici del Centre de Salut del Canal Salat és deficitari i no hi ha espai per a millorar l’atenció del usuaris. Teníem les dues opcions: reformar el Canal Salat o construir un nou centre de salut. Els tècnics han dit que la millor solució és la segona. El que està clar és que si el nou centre de salut demana més espai haurem de trobar una alternativa al centre insular de discapacitats físics.
“No acabem d’entendre que alguns ajuntaments vetin el decret de mesures urgents del Govern per motius polítics”
Ciutadella és la ciutat balear on més ha pujat el preu de l’habitatge. I aquí, com en altres ciutats, la gent continua tenint molts problemes per trobar un pis de lloguer. El Govern ha tret el decret de mesures urgents per afavorir l’accés a l’habitatge, però de moment la mesura ha tingut una incidència gairebé nul·la a Menorca…
És evident que una única solució no és suficient per posar remei al problema de l’habitatge, però quan el Govern balear troba solucions, des del punt de vista normatiu, per ajudar a pal·liar-lo, el que no acabem d’entendre és que hi hagi ajuntaments que vetin el decret per motius polítics. Puc entendre que en suspenguin l’aplicació, que l’estudiïn, però que cap de les mesures del decret sigui bona per aquests ajuntaments, és quelcom que ens sorprèn un poc. Quant als habitatges de lloguer, em consta que la batlessa de Ciutadella està cercant solars per poder cedir-los a l’Ibavi. A Ciutadella, ja fa temps que no es fa cap promoció d’habitatge social. Un altre camí que hem de seguir com a Administració és el d’ajudar la gent que té més dificultats. En el projecte de pressuposts que vam preparar vam incloure dues línies: una per ajudar els joves que es vulguin independitzar a buscar un habitatge i la reformulació de l’antic programa de lloguer ètic a través del nou programa de lloguer estable.