Itziar Lecea / Ciutadella – L’Ajuntament, a través del departament de Serveis Generals que gestiona Esperança Juaneda, està en aquests moments redactant un projecte de reforma de la zona de Cala en Blanes que suposarà poder acabar de renovar tot el clavegueram de la urbanització.
Una obra que podria iniciar-se després de l’estiu d’enguany i que es contempla en dues fases.
Tanmateix, l’envergadura de l’obra, especialment pel que fa a la qüestió pressupostària, ha fet que el consistori cerqui estaló a través del Consell Insular, que finançarà la primera fase a través d’un projecte de Fons Europeus.
UN PROJECTE FRAGMENTAT
L’any 2022, es va redactar des del departament d’obra pública de l’Ajuntament un projecte de reforma per acabar de renovar tot el clavegueram de Cala en Blanes, canviar totes les lluminàries a leds i altres actuacions menors com canvis de mobiliari. Aquell gran projecte, que es va presentar al Consell Insular per poder atraure el finançament necessari, no va tirar endavant per causes pressupostàries.
“Quan es va presentar, no hi havia prou fons, pel que s’ha hagut de reconvertir aquest projecte global en dues fases”, comenta la regidora, Esperança Juaneda. “Tanmateix, ara hem presentat la primera fase del projecte, que hem dividit en dos; i fa unes tres setmanes ja vam signar un conveni amb el Consell Insular pel qual s’inclou, dintre dels projectes a finançar a través de Fons Europeus que tramita la institució, aquesta primera fase d’obres a Cala en Blanes. A banda, s’inclou dintre d’aquest primer conveni, que puja a 1 milió 350 mil euros, el canvi de lluminàries a les zones de Son Carrió, Serpentona i Cala Blanca, per passar de sodi a leds.”
Juaneda comenta que, pel que fa a la segona fase de les obres, ja està en marxa un segon conveni amb el Consell Insular, redactat dintre del 2023 però a manca de firma, que abastirà el finançament per acabar de remodelar la resta de la zona de Cala en Blanes.
LA PRIMERA FASE
Aquesta primera fase d’obres, comenten des del departament d’obra pública municipal, inclou la connexió d’aigua potable de Los Delfines a Ciutadella.
“Actualment, hi ha una canonada davall la carretera, que es va posar quan es va fer la carretera nova, però a la que manca fer la connexió d’aquesta canonada que acaba a l’alçada de la benzinera fins a la plaça de Dalt es Penyals.
Per l’altre extrem, la canonada arriba a la rodona d’entrada a la urbanització, però falta connectar-la al dipòsit d’aigua que l’Ajuntament té a Los Delfines. En total, són 1.400 metres de conducció que s’han de fer”, comenten.
A més del canvi de clavegueram, es preveu dintre d’aquesta primera fase el canvi d’unes 480 lluminàries, que passaran de sodi a leds.
D’aquestes, 180 també es canviarà la columna del fanal. I es canvien 700 metres de xarxa de clavegueram que presenten molt males condicions, perquès són molt antics, també a la zona de Cales Piques.
Amb la segona fase s’acabarà de cobrir el clavegueram que hi falta per fer nou, així com acabar de canviar les lluminàries de sodi que hi quedin.
Tot i no ser del mateix projecte, però si dintre del 2024, el Consell Insular canviarà previsiblement totes les lluminàries de la carretera de Ciutadella Cala en Blanes, en una obra finançada des del PIC. Aquest projecte està actualment en licitació, i el termini per presentar propostes acaba a principis de març.
TERMINIS AJUSTATS
El gran repte d’aquesta obra, confessa Juaneda, és l’execució. “En principi, s’hauria d’haver executat el 50% del pressupost de l’obra abans de finals d’enguany, acabant les obres dintre del 2026.”
El procés de licitació, a hores d’ara, està en fase d’actualització del pressupost, “perquè els preus han canviat molt de quan es va fer el primer projecte l’any 2022, quan es va valorar en poc més d’un milió d’euros”, assegura la regidora. Tanmateix, la puja de preus d’obra pública, asseguren des del departament, és de mínim un 35%, tot i que hi ha materials que han vist incrementat el seu preu en un 100% en poc més de dos anys. “Per aquest motiu ens costa tant que es presentin empreses a fer obres públiques, perquè l’escenari és complicat”, assegura Juaneda. Des del departament confessen que mai havia passat que quedin tantes obres desertes, com tampoc s’havia vist en quaranta anys una puja de preus tan acusada.
“S’hauria de treure a concurs el més prest possible, per poder començar les obres just acabat l’estiu. A aquests terminis tan ajustats, s’hi suma el fet que darrerament no hi ha moltes empreses que es presentin a obra pública, perquè ara mateix hi ha molta feina”, comenta la regidora Esperança Juaneda.
En previsió, però, de poder tirar endavant aquesta primera fase durant el 2024, ja s’han fet trobades amb els vesins de la zona de Cales Piques, que seran els que es veuran més afectats per les obres.
CALA EN BLANES, UNA ZONA TURÍSTICA MADURA QUE A POC A POC ES RENTA LA CARA
Els anys 60 i 70, quan es van construir les primeres urbanitzacions turístiques del municipi -Cala en Blanes i Cala Blanca van ser de les primeres-, es van aprovar els projectes sense que hi hagués clavegueram a gairebé aumón.
Sí que es va construir la depuradora de Cala en Blanes poc després, amb les pertinents connexions per donar servei de clavegueram a la zona. Amb el temps, es va anar posant a la zona de Cala en Brut; a la banda de Cala en Blanes es va fer un projecte integral que va incloure el clavegueram, les voreres, la pavimentació i el soterrament de cablejat; a Los Delfines també es va fer un projecte de pavimentació, voreres i clavegueram; i també la zona de l’hotel Farragut ha vist millores durant els darrers anys.
Contínuament, l’Ajuntament ha anat invertint en la zona de Cala en Blanes per millorar des que es va construir. Així i tot, per la grandària de la zona i el fet que alguns negocis presentin un es-tat de deixadesa o directament abandonament, fa que la percepció sigui d’una urbanització poc cuidada i obsoleta. “El problema és que dintre d’instal·lacions privades no ens hi podem ficar, i no podem fer res. És una pena, perquè desllueix la resta”, comenta Juaneda.