L’Arxiu d’Imatge i So de Menorca (AISM) és un servei del Consell Insular de Menorca que es dedica a la recuperació, la custòdia i la difusió del patrimoni documental en imatges i sons produïts o referits a l’illa de Menorca. La seva finalitat com a centre de referència en relació amb aquest tipus de documentació, s’orienta en la recerca i recuperació, així com en relació a aspectes tècnics específics del tractament arxivístic per a aquest tipus de materials.
Des de l’inici del servei, l’AISM ha augmentat en la seva activitat i tasques. S’acaba de fer pública la memòria corresponent a l’any 2023, on es recullen les feines tècniques, les noves incorporacions i les activitats de difusió i visites ateses, que ens permeten veure que és un servei viu i actiu, que rep moltes consultes i peticions de préstecs i que realitza moltes i diverses tasques per continuar treballant amb els seus objectius de difusió i conservació del fons patrimonial audiovisual menorquí.
Entre les tasques més destacables del darrer any, es pot ressaltar l’inici de la digitalització del fons de la fotògrafa ciutacdellenca i col·laboradora del Setmanari EL IRIS, Magda Amorós Alzina, que ha suposat digitalitzar uns 7.500 negatius, diapositives i positius fotogràfics.
Durant el 2023 s’han continuat actualitzant les dades de catalogació del catàleg en línia, per a completar la informació que s’hi ofereix i per a preparar-lo per a la incorporació del catàleg al repositor HISPANA (portal d’accés al patrimoni digital espanyol). Després dels canvis tècnics necessaris, el catàleg de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca ja es pot consultar a través d’HISPANA, des del mes de desembre de 2023.
Pel que fa a les activitats de difusió, el 2023 va ser l’any que es va estrenar el nou documental de producció pròpia de l’arxiu «Enginy, càmera i acció! Precursors del cinema amateur a Menorca» dirigit per Magda Timoner i que mostra els inicis del cinema amateur a la nostra illa, de la mà de les persones i entitats que el van fomentar i realitzar en les dècades dels anys 1960, 1970 i 1980.
L’Arxiu va acollir l’exposició Deus ex Petra, de Carlos Permuy, la qual va rebre al voltant de 300 visites; l’exposició es va completar amb una xerrada del mateix fotògraf sobre la seva pràctica de fotografia documental.
Aquest any també es va dur a terme una activitat per a fillets i filletes i famílies que va tenir molt èxit: els tallers de light painting. Aquests tallers van permetre als participants jugar amb la llum i la fotografia.
Finalment, el mes d’octubre, es va rebre la visita del fotoperiodista espanyol Gervasio Sánchez que va oferir dues xerrades als instituts de Menorca i dues més per a públic en general, una al mateix Arxiu i l’altra a la Biblioteca Pública de Ciutadella, amb molta assistència de públic en tots els casos.
La memòria completa es pot consultar al web de l’AISM (https://aism.cime.es/documents/documents/9b887fe8-7773-4046-91e3-c362d6c596e3.pdf).