C.M / Ciutadella – L’empresari ciutadellenc Sebastià Triay Fayas ha comprat la fàbrica de formatge La Payesa, d’Alaior, i n’ha reprès aquest dimarts la producció, sota la nova denominació de Formatges La Payesa Menorca. Tot això, després que els anteriors propietaris deixessin el passat 31 de desembre de produir formatge. Sagitario Hotels i Son Granot 2021 SL van signar dissabte l’operació de compravenda amb Explotaciones Pons Marín SL, que s’ha tancat finalment per una xifra superior als 2 milions d’euros, després de dos mesos de dures negociacions.
L’hoteler menorquí es converteix, d’aquesta manera, en el nou propietari de la maquinària, instal·lacions, edificis i naus de maduració de formatge de la històrica empresa, creada als anys 40 a partir d’una modesta botiga de queviures d’Alaior. La nova societat Formatges La Payesa Menorca, que quedarà legalment constituïda aquesta mateixa setmana, serà presidida per Triay Fayas i la seva dona, Antònia Amorós Salord.
L’objectiu principal de l’adquisició és evitar que s’esgoti l’estoc de formatge de la fàbrica per poder proveir els clients i que la marca desapareixi del mercat. A partir d’aquest mateix dimarts, els nous propietaris han reprès, amb aquesta idea, la fabricació de formatge a partir de la transformació de 20.000 litres de llet crua procedent de les finques del grup Sagitario Hotels. L’empresa hotelera és propietària dels llocs de Son Tarí, Biniatzem, Son Tarí Vell, Son Marc i s’Aranjassa.
D’entrada, el grup aportarà la llet que produeixen aquests dos darrers llocs. A banda de les cinc explotacions ramaderes de Sagitario Hotels, a partir del primer de maig Formatges La Payesa Menorca es proveirà també de la llet d’altres dues finques, que s’han oferit a l’empresari.
A més de produir formatge amb llet crua de vaca, com feia fins ara La Payesa, d’aquí a dues setmanes els nous propietaris començaran a elaborar un tipus de formatge que pugui ser consumit pels hotels i restaurants de les Illes. Es tractarà de formatge amb llet pasteuritzada de vaca, especial per a l’hostaleria, i formatge de barra per entrepans. “El Govern balear va treure un decret que ens obligava, als hotelers, a elaborar un 3% dels nostres menús amb producte local. El percentatge, en el cas dels nostres hotels, arriba al 45%. Un 3% és molt poc. Creiem que és la manera que tenim d’ajudar el camp i que el camp pugui subsistir”, explica Triay Fayas.
Sobre els motius que van impulsar l’adquisició de la factoria, Triay Fayas explica a EL IRIS que “no podíem permetre que una fàbrica emblemàtica amb 75 anys d’història com La Payesa es perdés. Per a nosaltres és una il·lusió, i també un nou repte”.
A partir del primer de maig, Formatges La Payesa Menorca es proveirà també de la llet d’altres dues finques que s’han oferit a l’empresari
L’hoteler reconeix que “el camp té molt poca rendibilitat. La compra que hem fet està amarada de romanticisme, l’hem fet amb la idea d’ajudar el camp perquè es pugui defensar. Entre tots, hauríem de ser capaços de donar-li suport perquè pugui treure el cap”.
L’objectiu de Sebastià Triay és tornar a processar, a finals d’any, els 3 milions de litres de llet que formatjava cada any La Payesa, per arribar, més a llarg termini, a transformar 5 milions de litres el 31 de desembre de 2025. “És clar que assolir aquest objectiu dependrà de la situació del mercat, que està sotmès a una forta competència”, sentencia.
Formatges La Payesa Menorca es planteja com a objectiu tornar a processar, a finals d’any, els 3 milions de litres de llet que formatjava cada any La Payesa, per arribar a transformar 5 milions de litres el 31 de desembre de 2025
Quant a l’acord entre Sa Cooperativa del Camp i els vuit llocs que subministraven llet a La Payesa perquè aquesta entitat els continui comprant la producció, Triay Fayas explica que “nosaltres no hi entrem. L’acord entre Explotacions Pons Marín SL i Sa Cooperativa és vigent fins al proper 30 de juny”. Des que La Payesa va deixar de recollir la llet a les explotacions el passat 31 de desembre, és la Cooperativa del Camp qui la recull i la transforma en quallada per vendre-la a Quesería Menorquina. Triay no descarta, amb tot, tornar a comprar llet de les finques que la venien a La Payesa i que es quedaren sense comprador a tocar de 2024, quan es trobaven en plena campanya de producció. “Si els pagesos que abans duen la llet a La Payesa estan interessats, ens asseurem amb ells i en parlarem. No els deixarem tirats. Crec que poden estar tranquils. Quan se’ls acabi l’acord amb Sa Cooperativa, saben on tocar la porta”.
“Quan als pagesos se’ls acabi l’acord amb Sa Cooperativa, saben on tocar la porta; si estan interessats, ens asseurem i parlarem”
Sebastià Triay respectarà els llocs de feina. Subrogarà els catorze treballadors que formaven part de la plantilla d’Explotaciones Pons Marín SL, que quedaran integrats, d’aquesta manera, al grup Sagitario, que comptarà ara amb 265 treballadors.
La compra de La Payesa per part de l’empresari hoteler i de la construcció de Ciutadella assegura la supervivència de la històrica empresa formatgera d’Alaior, els orígens de la qual beuen de la tradició dels maduradors de formatge de l’illa.
75 ANYS DE LA PAYESA
La història empresarial d’Explotacions Pons Marín SL arrenca amb Miquel Pons Marín a finals dels anys quaranta, quan l’empresari alaiorenc començà a comprar la producció formatgera artesana d’un grup de finques de Menorca per a ocupar-se’n després del procés de maduració. El negoci va anar creixent fins que a finals dels anys 50, Pons Marín adquirí el primer magatzem dels quatre que la firma acabaria tenint al carrer des Banyer.
No va ser fins als anys seixanta que varen començar els primers enviaments a Mallorca, a través del contacte amb distribuidors. A la dècada dels setanta, s’incorporà al capdavant del negoci Miguel Pons Villalonga, que fou el primer a plantejar-se la idea de deixar de madurar i començar a elaborar directament formatge a partir de llet crua.
La història empresarial d’Explotacions Pons Marín SL arrenca amb Miquel Pons Marín a finals dels anys quaranta, quan l’empresari alaiorenc començà a comprar la producció formatgera artesana d’un grup de finques de Menorca
Després de diferents proves, el 1985 la família decideix transformar el negoci, passant a produir completament el formatge en lloc de madurar-lo i distribuir-lo, el que implicà la decisió de comprar una nau de mil metres quadrats al poligon d’Alaior. Prest, treieren al mercat dos tipus de formatge amb Denominació d’Origen: un formatge curat, de sabor més intens, i un semicurat, de textura cremosa i sabor més suau. Començaren fent 100 tones a l’any, que amb els anys arribarin a les 300. El 2006 adquiriren dues noves naus al mateix polígon, que amb el pas del temps, serien cinc: quatre destinades a maduració i una cinquena centrada en el procés de fabricació.
El primer de desembre de 2023 esclatava la notícia. La Payesa anunciava que deixaria de produir formatge a partir de l’any nou. Amb el pas dels dies, començarien a obrir-se vies de solució. Sa Cooperativa del Camp decidí assumir els 3 milions de litres de llet anuals que Pons Marín deixava sense sortida i s’agafà sis mesos de marge per analitzar la viabilitat del projecte, sense descartar la compra de la fàbrica. Però l’hàbil empresari hoteler Sebastià Triay s’ha avançat als seus plans i ha adquirit les instal·lacions després de desemborsar més de 2 milions d’euros. Comença una nova etapa per a La Payesa i per al camp de Menorca