Miriam Triay / Florit – A finals del mes passat, la fundació Menorca Preservation anunciava la posada en marxa del projecte Finca pilot en agricultura sostenible, amb S’Ullestrar de Ciutadella com a lloc protagonista. I amb l’acompanyament, en tot moment, de l’assessora The Regen Academy, pel que fa sobretot a la part tècnica.
S’enceta, llavors, el procés de transició d’una agricultura i ramaderia convencionals, cap a unes de més regeneratives i sostenibles, per la finca ciutadellenca. Marcant un precedent en el camp menorquí.
UNA AVENTURA…
Quatre pilars són els que, des del seu naixement, persegueix Menorca Preservation -la fundació sense ànim de lucre que cerca donar suport i impulsar projectes medimbientals a Menorca-: “mar, terra, energia i plàstic”, segons explica la seva directora, Rebecca Morris.
És centrant-se en el segon, la terra, que apareix, l’any 2022, el programa de formació Menorca Preservada. Un que finalitzat el gener d’enguany, ha acabat donant vida al projecte Finca pilot en agricultura sostenible. Amb l’objectiu d’aconseguir un camp menorquí sostenible, curós amb la terra i els animals, i econòmicament més rendible que l’actual.
Per poder complir amb aquests propòsits, en el projecte pilot també hi participa, com hem dit, The Regen Academy. Un grup d’agroasessors dedicat a les consultories i a l’acompanyament a l’hora de portar a terme projectes d’agricultura i ramaderia regeneratives. Pràctiques que han de ser sostenibles, tant ecològicament com econòmica, segons ens explica Sixto Cabiró, responsable, dins la consultoria, d’aquest projecte de finca pilot. Ells són els qui estan treballant damunt el terreny, i ajuden a la finca de s’Ullestrar a saber quines són les passes a seguir.
…QUE COMENÇA
Normalment, qualsevol voluntat de canvi, comença amb una necessitat, amb una mancança. En aquest cas, Menorca Preservation va notar, arran d’una sèrie d’entrevistes i reunions amb pagesos, que feia falta molt d’aprenentatge i coneixement al voltant de com fer la transició cap a una agricultura i ramaderia sostenibles. Calia que la gent animada a fer el canvi, entengués el que suposava, i alhora, sabés quin camí seguir. I per als qui encara no s’ho havien plantejat, que fossin conscients que es podia fer, i el que implicava.
Amb aquesta voluntat neix Menorca Preservada. Un curs de formació gratuït, de dos anys, destinat a tothom que volgués iniciar el procés de canvi.
S’Ullestrar fou una de les finques que s’hi apuntaren. Un fet clau per entendre l’esdevenir dels fets, segons la fundació. Ja que era l’única finca assistent que mantenia unes pràctiques totalment convencionals.
L’EXEMPLE A SEGUIR…
Amb la formació finalitzada aquest passat mes de gener, s’obria el camí cap a l’experimentació de l’après. “La idea era que, a través de la formació, poguéssim identificar alguna finca que tingués interès a canviar la manera en què treballava el camp. I que, arran d’aquest interès, poguéssim ajudar-la a portar a terme la transició”, explica Morris. Només es tractava de trobar la finca pilot que respongués a una sèrie de qüestions perquè, a més d’aconseguir i obtenir bons resultats, pogués demostrar a les altres que encara no s’atreveixen, que el canvi realment funciona i val la pena intentar-ho.
S’Ullestrar era ideal, no només perquè fos l’única finca convencional 100%, sinó també perquè era del sector lacti i, a més, havia demostrat, a través de la participació en les classes, una gran voluntat de canvi. “Entre na Carme Bosch i en Jordi Bosch es van dividir els diversos cursos, i han vingut a pràcticament tot el que hem organitzat aquests dos anys”.
La proposta de posar en pràctica l’aprés, es va fer als germans Bosch, i aquests van acceptar. A partir d’aquí, podem dir que ja s’inicia el projecte. I comença una trajectòria complexa per a la finca.
Pel que confessa na Carme Bosch, “com tot canvi, fa un poc de respecte. Però ens sentim uns privilegiats per poder tenir aquesta oportunitat, i aquest acompanyament. Potser era el que ens feia falta per donar el pas definitiu cap al canvi real. Perquè, al final, nosaltres vivim íntegrament d’açò, i el canvi a ecològic suposa una inversió enorme. Per tant, hi ha d’haver un impàs, un temps, un procés llarg. I entenc que hi hagi gent a qui li costi fer-lo, perquè el camp a vegades és rendible i d’altres no. No hi ha molt de marge de maniobra, de risc. Tanmateix, estem molt contents amb l’ajuda que ens han ofert i ens ofereixen, tant The Regen Academy com Menorca Preservation. Ens donen una seguretat clau”.
…QUE HA DE MARCAR LA DIFERÈNCIA
Amb tots aquests ingredients damunt la taula, fa unes setmanes que va començar, definitivament, aquesta prova pilot dins S’Ullestrar. Un projecte que s’ha iniciat en dues fases: Diagnòstic inicial de la finca, “per entendre el tipus de maneig, la producció, la qualitat del sòl i la viabilitat econòmica de la finca”, segons ens expliquen. I el Pla d’acció “a 3 anys, en el qual s’han acordat els objectius i les propostes d’implantació per al desenvolupament d’aquestes pràctiques sostenibles”.
I tot açò com ho faran des de S’Ullestrar? Doncs, principalment, amb l’ajuda econòmica i tècnica de les organitzacions Menorca Preservation i The Regen Academy. Un tàndem format pels tres protagonistes que, fins al moment, funciona molt bé.
En paraules de Cabiró, “és una iniciativa il·lusionant, perquè des de la finca tenen molta disposició. Crec que S’Ullestrar és un exemple de canvi de mentalitat necessari a una illa que és Reserva de la Biosfera, però on, tot i així i paradoxalment, segueix sent dominant l’agricultura i la ramaderia convencionals”. Es creu, llavors, des d’ambdues organitzacions, que el canvi pel que ha apostat S’Ullestrar, és necessari implantar-lo, a poc a poc, i amb calma, a la resta de finques de Menorca.
“Entenem que la gent no s’atreveixi a caminar per un terreny que no coneix. Perquè si ja de per si hi ha poc marge de benefici, arriscar-te a fer la transició provoca encara més incertesa. Per açò, esperam que S’Ullestrar serveixi de precedent per demostrar que sí que val la pena intentar-ho”, afegeix Cabiró.
EL VIATGE INICIÀTIC DE S’ULLESTRAR
Si ens centram en aquesta prova pilot, entre els diferents canvis que s’han anat aplicant fins al moment, trobam un maneig holístic de les pastures, una varietat en la sembra de llavors i un disseny de franges vegetals.
Pel que ens explica la mateixa Carme Bosch de S’Ullestrar: “Estem començant a aplicar canvis, de manera gradual, perquè ens anem acostumant, a poc a poc. Una de les primeres coses que hem fet, és agafar una parcel·la, una tanca, i sembrar una mescla de pastura diferent del que sembràvem. Des de The Regen Academy ens han proposat que sembrem mescles de llavors, que siguin perennes, per no haver de fer tanta feina damunt la terra cada any. I que la mateixa diversitat de plantes aporti diferents nutrients i varietat a la terra perquè, alhora, no estigui tan erosionada. Es tractaria de fer un millor tracte de la terra”. En l’època de sembra d’enguany ja van fer aquesta tasca des de s’Ullestrar. Per tant, ja tenen una tanca amb aquest tipus de cultiu. Esperant a veure els resultats quins són.
Si seguim amb els canvis mencionats, i en paraules de Cabiró: “Hem començat a mostrar-lis el maneig holístic de les pastures, que és bàsicament una forma concreta de gestionar els ramats. Aquesta consisteix a desplaçar els animals de forma sistemàtica dintre d’un pla, per no sobrepasturar les pastures, i que es puguin anar regenerant, alhora que regeneren el sòl”.
Aquest canvi encara no s’ha aplicat, però ja està previst per posar-se en marxa d’aquí a un mes o dos. De moment, estan comprant el material necessari per poder aplicar el pla de pastura rotativa. “En aquest sentit, les tanques que ja tenim es dividiran en espais més petits, perquè les vaques quan pasturin no comparteixin tant la terra. Al final, si tenen una tanca molt gran, van picant el que els agrada més, i si ho dividim en parcel·les més petites, fem que pasturin més aquell trosset, i l’altra part de la tanca tengui temps per créixer i restaurar-se”, explica Bosch.
Finalment, i pel que ens han explicat fins al moment, com a S’Ullestrar no només hi ha ramaderia, sinó que també compten amb horta, des de The Regen Academy han dissenyat una horta més sostenible. Tenint en compte, en tot moment, el foment de la biodiversitat, en aquest sentit.
Així, pel que ens explica Cabiró, “hem fet un disseny de franges vegetals, per atreure fauna auxiliar. Ara, de fet, ja hem comprat les plantes al GOB. Perquè preferíem que fossin plantes produïdes aquí. I s’utilitzaran per enjardinar la zona d’horta, per poder atreure pol·linitzadors, depredadors naturals de les plagues… Per tant, estem ja en la fase d’implantació d’aquestes franges”.
Es tracta d’una col·laboració que està funcionant molt bé. Que suposa un gran esforç per totes les entitats presents, però, sobretot, per S’Ullestrar, que s’ha d’acostumar a tot el nou que li ofereixen. Però es tracta, també, d’un projecte que marcarà un abans i un després, demostrant que les finques d’agricultura i ramaderia 100% tradicionals, també poden fer el pas cap a l’ecològic i el sostenible. Mentre que, a més, la seva productivitat econòmica, augmenta en el procés. Són passes lentes i que causen temor, davant la inseguretat, sí; però si a S’Ullestrar tot surt com s’espera, ja es demostrarà que aquesta inseguretat cada vegada és més difosa.