Un web fet a mida amb Infotelecom

Itziar Lecea / Ciutadella – En Lluís, en Xavier, na Roser, en Josep i en Carlos són els cinc tècnics que formen el departament de programació d’Infotelecom. Al seu petit gran món d’un llenguatge que pocs coneixen, aconsegueixen tirar endavant la màgia de les pàgines web, com han fet fa poc amb la de Foodies on Menorca. Tanmateix, no és l’únic que aquests dissenyadors de webs són capaços de fer. Aquesta setmana us presentam els avantatges de treballar amb una empresa de programació amb codi propi, i de per què just ara, amb el Kit Digital, és una bona idea muntar un web nou o de zero.

UNA EMPRESA LOCAL I DE CONFIANÇA
La confiança que donen els gairebé 30 anys que duen funcionant a Ciutadella, quan s’hi van establir l’any 1995. Van ser els primers a començar a instal·lar, connexions a internet, correu electrònic, dominis, pàgines web a empreses… Des de llavors, s’han convertit en teleoperador de comunicacions local, amb habilitació nacional, amb més presència per empreses, administracions i zones on, fins fa poc, no hi havia cobertura d’altres xarxes que no fossin de ràdio o Wimax.

El seu gerent, Josep Fortuny, ens comenta que tenen “data centers propis, oferint la infraestructura de núvol que necessiten les empreses dels nostres clients. I donam serveis de connectivitat i telefonia: instal·lam fibra òptica -tenim xarxes pròpies a Ciutadella, Maó, Es Castell, Alaior i Ferreries-, i també tenim accés a les xarxes d’altres operadors, com són Telefònica i Orange. A banda, oferim un bon llistat de serveis de telefonia.”

De fet, comenta Fortuny, “els webs són un 20% del que tenim, en realitat.” Un 20%, tanmateix, que dona per molt. En el cas de Setmanaris i Revistes SL, Infotelecom són responsables dels portals de eliris.cat, dferreries.com i el nou web de foodiesonmenorca.com. Però fan molt més.

COM ES FA UN WEB?
El departament de programació, que dirigeix en Lluís Coll, és qui s’encarrega d’aquesta part de negoci d’Infotelecom. “Hi faig feina des del 2008, i llavors ja es feien webs amb un sistema de gestió propi. El més habitual era fer sistemes de webs estàtiques, que no tenien connexió amb el servidor. També teníem webs fetes amb PHP, amb sistemes de programació, que necessiten resposta d’un servidor. En aquell moment també teníem ja un sistema bàsic per poder desenvolupar aquestes pàgines. Tanmateix, ha plogut molt des de llavors, quan s’empraven llenguatges de programació que han quedat del tot obsolets, com és el Flash”, comenta en Lluís.

La imatge dels webs del 2008 també era molt diferent de la que mostren ara. “Els formats eren molt més limitats, també les pantalles i, com no, la velocitat de connexió, que en aquells moments era de 56 o 128 Kb. Vam començar amb webs per immobiliàries i algun lloguer de cotxes. Més tard, vam construir el Content Management System (CMS) propi, que és el programa que empram per gestionar els continguts de qualsevol tipus de web. Tenim des de pàgines més tipus blog, com la que hem fet de Foodies on Menorca. Però es pot personalitzar tot el que es vulgui. És l’avantatge de tenir un CMS propi, que es pot adaptar al que demana el client.”

Comenta en Lluís que la personalització no es queda només en l’aparença del portal, sinó que “a banda del gestor, es poden afegir altres mòduls per diferents funcions. Per exemple, podem muntar un sistema de reserves pel web d’un hotel, si és necessari. Així, separam la gestió del web del que és un sistema de reserves, perquè una cosa és el que es pugui veure com a usuari; i l’altra és fer-hi feina com a client nostre, que pot veure tot el que hi ha “darrere” del programa.”

QUÈ HE DE FER SI VULL UN WEB?
Anar a Infotelecom a demanar un portal web és fer una carta als Reis mags d’Orient. “El primer que feim és veure quin tipus de client és i quina necessitat té”, diu en Lluís. “De fet, des que es va posar en marxa l’ajut del Kit Digital, a principis de l’any passat, ens han arribat clients molt diferents: des del petit empresari que no tenia res i ara té l’oportunitat de tenir un mostrador al món a través de la xarxa, fins a persones que ja volien fer vendes online. Però tot depèn del perfil del client, ens adaptam al que vol cada un.”

La feina de programació amb codi propi va molt més enllà, com comenta en Lluís, dels portals orientats a ser mostradors al món. “El Kit Digital també ha fet que sortís una bona empenta de feina de persones que ens demanen programes de gestió interna més específics, com per exemple la digitalització del sistema de recollida de llet de Coinga. Així s’evita fer-ho tot manual, i es pot ficar les dades al moment de manera centralitzada. A partir del CMS, al ser un sistema modular, tenim l’oportunitat d’afegir els mòduls que necessiti el client. Per exemple, al web de Foodies hi afegirem el que en deim un catàleg, on es podran veure tots els restaurants i locals.”

Durant els dos darrers anys, Coll comenta que, efectivament, s’ha notat aquest ajut per digitalitzar empreses, i assegura que “el Kit digital ha tingut una bona acollida. Especialment en les empreses de segona generació, molt més conscienciada de la necessitat de tenir presència a internet.”

ELS AVANTATGES D’UN WEB FET A MIDA
I amb codi propi. No és el mateix fer una pàgina amb qualsevol gestor de contingut, que tenir una empresa local al darrere oferint un CMS fet amb codi propi. En Lluís comenta que l’avantatge més gran és “la seguretat, si es fa un web amb un sistema extern, sempre tens el risc de què en algún moment hi hagi problemes i sigui més fàcil de hackejar. A un portal fet amb codi propi, és molt més complicat tenir un forat de seguretat.”

A banda de la seguretat, Coll comenta que un web fet a mida és “molta flexible, podem afegir i llevar el que el client necessiti en cada moment.” I també compta molt la personalització, adaptant tota la imatge de l’empresa o client al seu nou portal web.

LA FIBRA ÒPTICA AL CENTRE HISTÒRIC
Des de l’anunci de l’Ajuntament de Ciutadella de l’esperada passa pels vesins i comerciants del centre històric, són molts els clients d’Infotelecom que ja han demanat de canviar la seva connexió a internet. “Ja tenim clients connectats amb fibra òptica dintre del centre històric”, comenta Josep Fortuny, “i estem fent les feines per seguir connectant a tots els que ho necessitin. De fet, com ja vam ser els que vam fer la instal·lació del cablejat del Consell Insular, que es va posar fa deu anys, l’aprofitarem, junt amb el de Telefònica.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.