La consellera d’Economia i Serveis Generals de Menorca, Maria Antònia Taltavull, i el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, han signat aquest dilluns, 29 d’abril, la resolució per la qual es concedeix la protecció nacional transitòria a la indicació geogràfica protegida (IGP) “Oli de Menorca” / “Aceite de Menorca”. Es tracta del document que protegeix aquesta indicació geogràfica fins que la Comissió Europea l’inscrigui definitivament. Així, l’oli de Menorca de la campanya 2024 que compleixi amb el plec de condicions de la IGP es podrà comercialitzar amb la denominació “Oli de Menorca” / “Aceite de Menorca”. Només els productors que s’inscriguin en el cens de productors que es crearà i que compleixin tots els requisits de qualitat podran fer ús del nom Menorca en els seus olis.
Simonet,Taltavull, i el president de l’Associació Oli de Menorca, Josep Maria Quintana, han explicat les característiques d’aquesta nova marca de qualitat. També hi ha assistit el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés.
L’Associació Oli de Menorca va iniciar la tramitació d’aquesta IGP, per a la qual va presentar la sol·licitud el mes de maig de 2023. Finalitzada la tramitació estatal, es va trametre la documentació a la Comissió Europea, que va iniciar l’expedient sense posar-hi objeccions, cosa que permet atorgar la protecció nacional transitòria a aquest producte. Segons dades de 2023, a Menorca hi ha un total de 22 productors d’oli, d’un cultiu que ocupa més de 100 hectàrees, que acullen aproximadament 45 finques d’olivar i cinc tafones.
Segons ha explicat el conseller Simonet, “aquesta IGP és la tercera denominació de qualitat d’oli de les Balears, després de la DOP Oli de Mallorca i de la IGP Oli d’Eivissa. Cal destacar que la IGP “Oli de Menorca” / “Aceite de Menorca” només podrà incloure olis procedents de cultius ecològics, o en conversió. És una passa més en la defensa dels productes de qualitat i en el compromís amb la sostenibilitat i el medi natural, ja que l’àmbit territorial de la producció és Reserva de la Biosfera”, ha conclòs.
“Aquesta passa d’avui és una realitat gràcies a l’esforç dels productors menorquins”, ha afegit la consellera d’Economia i Serveis Generals de Menorca.
“Oli de Menorca» / «Aceite de Menorca” és un oli d’oliva verge extra ecològic, o en conversió, obtingut del fruit de l’olivera (Olea europaea, L.) exclusivament per procediments mecànics. És un oli afruitat verd, d’intensitat mitjana o alta i en boca presenta sensacions picants i gusts amargs, entre lleugers i mitjans. Aquestes característiques permeten classificar-lo com un oli equilibrat.
Els envasos, que han de protegir l’oli de la llum, poden tenir una capacitat màxima de 5 litres. A més, en l’etiquetatge hi figurarà obligatòriament la menció “Oli de Menorca» i/o «Aceite de Menorca»”, seguit de les sigles IGP. També s’hi ha d’incloure una codificació alfanumèrica de numeració correlativa per facilitar el control de traçabilitat del producte.
A l’espera de la Comissió Europea
La protecció nacional transitòria es publicarà pròximament en el BOIB i també en el BOE. Aquesta protecció és una facultat que atribueix la normativa comunitària als estats, que permet que una vegada finalitzada la tramitació nacional de l’expedient puguin protegir la indicació geogràfica en l’àmbit estatal. La Unió Europea ara analitzarà l’expedient de la IGP i després el publicarà en el Diari de la Unió Europea. A partir d’aquest moment, s’obrirà un termini de tres mesos durant el qual els estats membre poden presentar objeccions a aquesta decisió. Aquesta protecció serà vigent fins que la Comissió Europea inscrigui la IGP definitivament.