Un ram de diversitat artística pels Fosquets de Líthica 2024

Marco Mezquida. Foto: Josep Echaburu

Itziar Lecea / Ciutadella – Envoltades per la seva característica pedra de marès, les pedreres de Líthica s’alcen com un testimoni de la història i la cultura local. És així com, en els darrers anys, aquestes antigues pedreres han esdevingut molt més que un record del passat; han florit com un escenari viu i vibrant per a l’expressió artística en forma dels Fosquets de Líthica. Aquesta setmana us atracam la que serà la programació d’aquest estiu, que enceta el menorquí Marco Mezquida.

ELS FOSQUETS
“Es Fosquet a Menorca…és el moment de seure a la fresca amb família i amics, compartint una estona agradable al final de dia, a la fresca… Així és com sentim les nostres pedreres a Líthica, grans patis on la vida passa i s’expressa. En aquests moments, entre el sol i la lluna, desperta l’ànima invisible de la creativitat que ens arriba des de tots els racons del món”.

Així es presenta el programa per l’estiu de 2024 dels Fosquets de Líthica. Amb aquesta declaració d’intencions, es dona a entendre que Els Fosquets són molt més que un simple festival d’art; són una celebració de la diversitat, la creativitat i la riquesa cultural de l’illa. El seu cartell, com un mosaic de flors i colors, reflecteix la diversitat de propostes que es despleguen en aquest escenari tan peculiar que són les pedreres. Cada flor, cada actuació, és una oportunitat per explorar noves emocions, viatjar a través de diferents cultures i connectar amb la bellesa de l’art en totes les seves formes.

ELS VALORS DELS FOSQUETS
Per recollir totes les flors que conformen l’amalgama dels Fosquets, s’han seguit una sèrie de valors i criteris que guien la programació i organització. En primer lloc, hi ha un fort compromís amb la preservació i difusió del patrimoni cultural de Menorca, amb les pedreres com a protagonista indiscutible. A través de la música, el teatre, la dansa i altres expressions artístiques, aquestes antigues pedreres es converteixen en un escenari viu on el passat i el present es troben en un diàleg constant.

Un altre aspecte destacat és la voluntat d’arribar a diferents tipus de públics, tant locals com nacionals i estrangers, de totes les edats i amb diferents interessos. Això es reflecteix en una programació eclèctica que abraça una àmplia gamma de gèneres i estils artístics, des de la música del món fins al teatre experimental.

La formació canadenca Constantinoble. Foto: Lithica.

LA PROGRAMACIÓ DE 2024
Començant dia 3 de juliol, les propostes dels Fosquets per aquest 2024 s’allargaran durant els mesos de juliol, agost i setembre. Des de l’organització, en destaquen l’inic, amb un concert del pianista menorquí Marco Mezquida, qui desplegarà el seu virtuosisme en una improvisació.

No serà l’únic artista local del cartell, on també podem trobar l’OCIM, na Clara Gorrías o el trio format per les cordes de Joan Mercadal, Elena Armenteros i Pau Marquès, que sonaran els dimecres la Quietud musical del jardí medieval.

En el pla més internacional, destaca la presència de la formació Constantinople, arribats del Canadà, amb un espectacle, “Traversée”, que desplega la inspiració de les fonts d’Orient i Occident de les quals beu i conjuga per crear una experiència arrelada a la història.

Una característica clau dels Fosquets de Líthica és la seva col·laboració amb altres entitats culturals, tant de l’illa com de fora, que enriqueixen encara més l’experiència dels espectadors.

Des de festivals de música antiga fins a col·laboracions amb corals i altres formacions musicals, els Fosquets es presenten com un punt de trobada per a la diversitat cultural i artística.

Nit de lluna plena a Lithica. Foto: Lithica.

Dues dates estan marcades de manera especial al calendari dels Fosquets. La primera és la Nit de lluna plena del 19 d’agost, un clàssic a Líthica, que enguany comptarà amb música dels Balcans de la mà de Pere Nolasc Turu, Víctor Paradis, Julien Chanal, Ivan Kovacevic, i Stelios Togias. A la programació, l’organització destaca d’aquesta vetllada que és “una nit d’encís que convida a fer una bona part de la nit a la pedrera com a fet excepcional. En cada ocasió la selecció de l’artista té alguna cosa més de solvència musical, cercam certa màgia, espiritualitat o connexió amb la lluna.”

La segona data especial, i molt lligada a l’espai, és el Dia del laberint, que es celebrarà el dia 1 de setembre. Tal i com expliquen al programa “enguany dedicam el Dia del Laberint a la celebració dels 30 anys de Líthica. A més de l’acte protocol·lari de parlaments i renovació del projecte, el programa es concep com un fosquet festiu on el Laberint, el Tòtem i les pedreres són protagonistes de les històries que viurem des de primera hora des capvespre fins al fosquet. Un dels dies que més estimam a Lithica és el Dia del Laberint, l’essència del transcórrer per les pedreres, el camí arquetípic, el joc, la vida mateixa… dedicam aquest dia a fer del laberint l’escenari perquè, en formant dansa, performance, teatre… descobrim les múltiples possibilitats que ens ofereix el camí. Amb artistes com grup Karbala i amb Art en Moviment, ambdós de Menorca.”

30 ANYS DE LÍTHICA
I és que la programació d’enguany, tindrà molt present aquest 30 aniversari d’activitat de l’espai com a punt de trobada cultural i artística, començant pel fet de la transformació paisatgística a través de l’ofici de la pedrera.

Així mateix, els Fosquets de Líthicatenen un fort compromís amb la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. Mesures com l’ús de materials reciclats, la promoció del transport sostenible i la reducció dels residus són aspectes clau de la seva organització. A través d’aquestes accions, els Fosquets aspiren a ser un exemple de com els esdeveniments culturals poden ser alhora enriquidors i respectuosos amb el medi ambient. Una filosofia que ha permès, també, mantenir l’espai natural en bones condicions durant aquests darrers 30 anys.

Cartell Fosquets de Lithica 2024. Foto: Lithica.

LES FLORS DE 2024
La imatge del festival d’enguany la formen les flors, que com a conjunt dibuixen el ramell d’activitats artístiques, musicals i teatrals de la programació de 2024. Feta per l’il·lustrador Antoine Cliquet, des de l’organització, destaquen que “els cartells individuals són flors, colors plans i sòlids, i perfils retallats que recorden el món més lúdic del darrer Matisse. Cada espectacle compta amb una flor que acull la fotografia dels artistes.”

Així, natura, art i celebració es sumen en els Fosquets de Líthica d’aquest 2024, que manté viva la pedrera ciutadellenca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.