El seminari Menorca Talaiòtica, patrimoni mundial: el paper de la investigació tindrà lloc el proper 14 de juny al Museu de Menorca, en el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia 2024 (JEA). Organitzat conjuntament per l’Agència Menorca Talaiòtica, el Museu de Menorca i el Museu de Can Saura, durant aquesta jornada es vol aprofundir en la recerca científica, que ha servit per establir els valors excepcionals pels quals Menorca Talaiòtica va ser declarada patrimoni mundial el setembre del 2023.
L’objectiu d’aquest seminari és obrir un espai d’interacció entre professionals i investigadors, però també donar a conèixer el patrimoni menorquí de la mà dels propis arqueòlegs/gues. Les investigacions sobre el paisatge vegetal de Llorenç Picornell i l’estudi del bestiar de les comunitats talaiòtiques de Lua Valenzuela ocuparan les dues primeres conferències, seguides de l’arqueoastronomia en el cas de So na Caçana per Irene Riudavets, i una aproximació a la ceràmica funerària del talaiòtic final de la mà de Sara Santaella.
Antoni Ferrer, director de l’Agència Menorca Talaiòtica, obrirà el seminari amb una introducció als valors de la Menorca Talaiòtica a través de la recerca científica; i l’antropòleg i catedràtic Jaume Mascaró tancarà la jornada amb una reflexió sobre la vinculació dels menorquins i menorquines amb la Menorca Talaiòtica.
El programa amb totes les presentacions es pot descarregar a la pàgina web del Museu de Menorca i a la pàgina oficial de Menorca Talaiòtica. Les conferències es poden seguir de forma presencial i en línia a través del canal de YouTube del Museu de Menorca (https://www.youtube.com/@museudemenorca7480/streams).
Les Jornades Europees d’Arqueologia
Des de l’any 2019, Espanya celebra cada any, juntament amb la resta de països membres del Consell d’Europa, les Jornades Europees d’Arqueologia (JEA). Aquesta iniciativa surt originalment de l’Institut Nacional d’Investigacions Arqueològiques Preventives de França (INRAP).
Les JEA tenen per objectiu apropar a la ciutadania l’arqueologia com a professió a Europa, així com els seus resultats, tant des del punt de vista científic com per crear consciència comuna al voltant del patrimoni arqueològic europeu. Amb aquesta premissa, es pretén posar a disposició de la ciutadania el seu patrimoni arqueològic, duent a terme diverses iniciatives i activitats per a tots els públics que persegueixen fomentar una cultura arqueològica responsable entre la societat civil.