Joan Marquès: el cavaller més jove d’enguany Amb 10 anys, fill dels pagesos del lloc de Binigarba, s’ha convertit en el més novell de tota la qualcada

Joan Marquès Ramon. Foto: Arxiu familiar Marquès Ramon.

Miriam Triay / Ciutadella – Encetant un nou bienni, les festes d’enguany també presenten el debut d’en Joan Marquès Ramon, de 10 anys. Estudiant de l’escola eqüestre menorquina, Bini Sabani, el jove cavaller ja es veu preparat per poder assistir a les festes el dia de Sant Joan matí. Una estrena que espera amb moltes ganes, però amb els nervis ben justos. “No estic ni molt nerviós, ni molt tranquil. Hi ha un poc de pressió, i moltes ganes”, afirma.

Marquès ha passat 9 dels seus 10 anys a Binigarba, on viu amb els seus pares, els pagesos del lloc, en Sebastià Marquès i na Maria Ramon -antics pagesos de Sa Curieta, a Ferreries-. Un lloc que comparteixen amb els seus avis materns, que hi són des de fa 37 anys.

Aquest contacte directe i constant amb el camp, i les arrels familiars, ha fet que la passió pel cavall aparegués gairebé sola.

“Qualca a cavall des de molt petit. Però fa uns quatre anys ja, que ho fa més seriosament. A més d’assistir també a l’escola de Bini Sabani. Ara, després d’un parell d’anys anant a classe eqüestre, hem considerat que ja estava preparat per enfrontar-se a les festes, i formar-ne part”, ens explica el seu pare, Sebastià Marquès.

Joan Marquès Ramon. Foto: Arxiu familiar Marquès Ramon.

El jove cavaller, idò, presenta una experiència que podríem titllar de vital, gairebé. Però és que a més li ve de família, com deim en pla. El seu pare surt a la qualcada des del 1999, i l’hi ha pogut ensenyar el més important. Els seus dos avis, tant matern com patern, també han format part de la festa durant molts anys. A més de concos de la seva mare, cosins del seu pare… “Entre una banda i altra som molts que sortim per les festes. És a dir, que estarà ben acompanyat”, comenta el seu pare.

De totes maneres, pare i fill no coincidiran en tanda, enguany, ja que aquest primer sortirà el dia de Sant Joan capvespre. Segons ens confessa, li feia il·lusió poder veure al seu fill qualcar per primera vegada, i si ell també sortia la mateixa tanda, açò hagués estat molt complicat. Tanmateix, i com ja deim, sí que hi haurà membres de la família que compartiran qualcada amb ell. I, el més important, hi haurà diverses persones que podran ser el seu estaló si necessita algun consell de darrer moment.

De moment, el seu pare ja li ha anat oferint parts de la seva experiència: “Sobretot, que es posi tranquil. Que, al final és una festa, i l’ha de disfrutar. Però que en tot moment sigui responsable i tengui seny. Però bé, fins al moment ha demostrat que se’n desfà molt bé dalt cavall, i la idea és que se’n ben defensi arribat el dia”.

Joan Marquès Ramon. Foto: Arxiu familiar Marquès Ramon.

Pel que fa als seus companys de qualcada, Joan Marquès ja coneix a dos dels més joves, un de 12 anys que també assisteix a l’escola eqüestre amb ell, i un cosí de la mare, de 15 anys. A més, el cavall que traurà, en Fosc, de Bini Sabani, és un experimentat de la festa, i el seu acompanyant de fa més d’un any, amb el qual s’avé i s’hi entén. Per tant, i realment, en tot moment estarà rodejat de coneguts, de família, de molts ciutadellencs i, sobretot, de les festes de Sant Joan.

Ara ja només queda esperar al pròxim 24 matí, a veure com el van a cercar de Ca’n Pelafaves, i com en Joan i en Fosc conformen el tàndem que ja han demostrat ser. Per gaudir de la festa. Xalar i fer xalar, que al final en açò consisteix. I que l’any que ve, pugui tornar a formar part de la qualcada que ha vist a tants membres de la seva família qualcar, créixer i avançar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.