Horaris de festa Sant Joan 2024

22/06: Festers

Avui, grups folklòrics, bandes de música, colles d’amics, aniran de fester en fester, amenitzant la nit. Cançons populars menorquines, havaneres, jotes i pasdobles, es mesclen amb els tons senzills del tambor i del fabiol, que sonen per tot arreu en mans i boques aficionades.

22 h Encendre el foc; Ciutadella crema el passat i es purifica, seguint la tradició solsticial del foc. Places i carrers del casc antic i de les principals barriades s’omplen de música al voltant dels festers preparats per entitats culturals, associacions de veïns, de comerciants i particulars.

Enguany els festers tindran lloc a:

  • Bar Calós
  • Bar s’Oficina
  • Bar Sa Quintana
  • Cercle Artístic
  • Niki’s American Diner
  • Parròquia Sant Rafel
  • Carrer General Morera
  • Casino 17 de Gener
  • Questat i Es Pou
  • Bar Reno
  • Bar Ulisses
  • Bar Temptacions

Les festes que tindran lloc són:

  • Grup Folklòric Tramuntana Ciutadella (Plaça Nova)
  • Associació de Grup de Balls Populars Arrels de Sant Joan (Placeta des Be)
  • Associació Democràtica De Jubilats (Camí de Maó, 9-11)
  • Esclat. Cercavila per animar els carrers del centre
  • Veïns del carrer Gustavo Mas
  • Veïns del carrer Glosador Vivó
  • Veïns de la Plaça Federico Pareja
Foto: Ramón Silvela Capó

23/06: Dissabte de Sant Joan

6 h El sol balla; coincidint amb l’alba, els més matiners del poble es reuneixen al voltant de la Plaça de les Palmeres per a veure ballar el sol. Aquest costum s’inicià quan els pagesos entraven al poble amb els seus cavalls per a participar en la festa.

Aquest dia els cavalls ja no entren així a Ciutadella. Per tant, el principal atractiu d’aquestes primeres hores del dia, a part del sol que balla en proporció exacta a l’alcohol ingerit pel qui mira, és un altre. 

14 h Primer toc i inici del replec; a les dues, en un dels darrers escalons, i mirant al Caixer Senyor, el fabioler li demana permís per començar el replec. Rebuda la llicència, el fabioler recórrer les places i carrers en una primera volta d’avís, i, sense pausa, inicia la segona per a començar a recollir els caixers i cavallers de la colcada. Tornant a ca’s Caixer Senyor, el fabioler demana permís per anar a recollir la bandera. La dona del Caixer Casat la despenja i l’entrega al Caixer Fadrí. Quan porten ja la bandera incorporen el Caixer Senyor i el Caixer Capellà. Quan la colcada és completa, es dirigeixen al Geriàtric municipal.

18 h Caragol des Born; al galop, des de la plaça de la Catedral fins al primer escaló del passeig, just davant la banda de música; així entren el Caixer Senyor i la Capellana a la plaça des Born per a celebrar el primer caragol de les festes. Guindola en mà, el Senyor saluda la gernació entre braços i mans que s’enlairen en un esclat d’alegria.

En veure el Caixer a prop, la banda comença a interpretar el jaleo i caixers i cavallers, que han entrat abans a la plaça, fan botar els seus cavalls entre la gent. De les tres voltes que fan, només es fan amb música la primera i la darrera.

El sentit d’aquest acte ens el dona el fet que, quan la ciutat estava tancada per les murades, es necessitava el permís del governador de la vila per a tornar després de la posada del sol. El Caragol des Born recorda el moment en què la colcada es dirigia al palau del governador per a obtenir el permís i poder entrar a sol post després de visitar l’ermita de Sant Joan de Missa.

19:30 – 20 h Sant Joan de Missa per resar-hi Vespres; El Caixer Capellà dirigeix el prec de Vespres a l’ermita de Sant Joan de Missa. Minuts abans, hauran arribat els caixers i els cavallers, muntats a cavall des de Ciutadella. Saluden al bisbe al pati de l’ermita. Entren a l’església a peu i descoberts, en formació, Caixer Senyor i capellà primer, després la resta, de major a menor. El fabioler, que no deixa de tocar el tambor i el fabiol en cap moment, entra el darrer. Acabada la cerimònia, caixers i cavallers són obsequiats amb un refrigeri a la casa del Donat (antic cuidador de l’ermita).

19:30 – 20 h Avellanes; Mentrestant, a Ciutadella, joves i no tan joves  es regalen avellanes a la plaça de Ses Palmeres i a la Contramurada. Moltes són les famílies i colles d’amics que aprofiten aquesta estona per a fer la bereneta i recuperar forces abans dels actes de la nit.

22 h Canyes verdes; a sol post, la colcada entra a Ciutadella des del camí de Sant Joan de Missa. En el Molí de Ses Roques Llises o Molí dels Cavallitos, caixers i cavallers recullen una canya verda per hom. Tots, menys el Caixer Senyor, ja que és la ‘targeta d’invitació’ a la beguda que el noble caixer ofereix a tots els seus companys en acabar la llarga jornada. Canya en mà (a la mà dreta, com manen els protocols), caixers i cavallers fan camí fins a la Plaça Nova, a Ses Voltes, per a córrer a sa plaça, un dels actes que més han canviat en la història de la festa de Sant Joan.

23 h Corregudes a sa Plaça; la colcada va de la Plaça Nova a la Plaça de la Catedral, passant pel carrer de Ses Voltes. Si no van molt malament de temps, es fan les passades que marquen els protocols, tres de baixada i altres tres de pujada. El fabioler desmunta l’ase i dirigeix el caragol des d’on penja la bandera, la volta de Ca n’Olivar, la que fa cantonada entre ses Voltes i el carrer Santa Clara. És pràcticament l’únic detall que es conserva de l’acte antic, que consistia en la celebració de diverses curses entre els cavallers, utilitzant l’eix central del casc antic com a cos improvisat.

1 h Caragol de Santa Clara; la colcada arriba al convent de Santa Clara. Allà inicia el darrer caragol del dia, tres voltes a l’antiga barriada, seguint el següent recorregut: Convent de Santa Clara, carrer de Sa Font, Placeta des Bastió, carrer Santa Rosalia, carrer de Mª Auxiliadora, carrer de Francesc de B. Moll, placeta des Bastió, carrer de Ses Roques,  de Sant Cristòfol i carreró de Sant Climent. És el caragol que més es repeteix durant els dos dies de festa. I és on més bé es viu la connexió íntima entre la colcada i el poble. Les cases romanen obertes als familiars i als amics. Moltes d’elles  permeten l’entrada als cavalls. Portals i finestres van plens de fillets  i filletes, i persones majors que demanen sa capadeta als caixers i als cavallers, que responen apropant el front del cavall a la gent perquè l’acaronin.

3 h Despedida del Caixer Senyor; acabat el caragol de Santa Clara, la colcada es dirigeix al domicili del Caixer Capellà per a acomiadar-lo. Segueix camí fins a la casa del noble per a acomiadar-lo a ell també. Els cavalls passen, d’un en un, pel portal de la casa. Els cavallers encaren l’animal a la porta, saluden traient-se  el capell i fan botar el cavall. En arribar el Caixer Senyor, el cavaller de més edat de la colcada (el que sempre va al costat del noble), encara el seu cavall amb el del senyor, tots dos es treuen el capell i se saluden tocant-los. A continuació, el Caixer Senyor entra a cavall a ca seva.

Foto: La vida de un dron

4 h Beguda a casa del Caixer Senyor; una llarga doble fila de cavallers de Sant Joan, en formació, de més joves a més vells, amb el fabioler al davant i el Caixer Capellà al darrere, arriba a cas Caixer Senyor. La banda de música, instal·lada a l’entrada del palau, interpreta una peça festiva per a amenitzar l’entrada dels cavallers. Ho fan, com sempre, de major a menor. El Caixer Senyor i la seva família els donen la benvinguda. A la sala principal de la casa els obsequiaran amb la Beguda, servida sempre tal com manen els protocols: primer, xocolati  amb ensaïmada, aigua amb anís i una dolça, un plat de dolços fins i aigua fresca. Després els serveixen licors de rosa i menta, vi dolç i un cigarro. Abans de partir se’ls lliura una aluda plena de confits i macarrons, i tres cigarros més, embolicats amb una veta de color vermell.

El fabioler no entra a la sala. No és cavaller. Li serveixen la Beguda fora de la sala, al costat de la porta, amb visió sobre el Caixer Senyor per a quan li faci el senyal d’anunciar, amb el tambor i el fabiol, que el convit s’ha acabat.

6 h Despedida de la Capellana; tal com arribaren, se’n tornen. La comitiva, a peu, en dues llargues fileres, el fabioler al davant, ritme viu de tambor, tocada llarga de fabiol, acompanya al capellà a ca seva. Pel carrer només s’escolta remor d’esperons. Arribats al domicili del Caixer Capellà, aquest s’acomiada, un per un, de cada company de colcada. Després, el Caixer Fadrí lliura la bandera al Casat i queda desfeta la comitiva.

Foto: Joan Bagur Truyol

24/06: Dia de Sant Joan

8 h Primer toc i inici del replec; la casa noble que presideix la festa de Sant Joan descansa poc. És ben dejorn quan el fabioler torna a demanar permís per a començar el replec de la colcada que celebrarà els actes del matí. Aconseguit el vistiplau del senyor, el fabioler realitza una primera volta d’avís pels carrers i places del casc antic de Ciutadella i comença a replegar caixers i cavallers fins a completar el grup amb la incorporació del Caixer Senyor i sa Capellana, seguint el mateix protocol del dia anterior.

9 h Caragol des matí a Santa Clara; és un caragol més íntim, més tranquil, amb molt poca gent, perfecte perquè el disfrutin els santjoaners més petits i tots aquells que fugen de les aglomeracions. Els caixers i cavallers, saluden a les monges clarisses, fan tres voltes al barri, entrant a cases i oferint capadetes, i baixen al Pla per a assajar els jocs del capvespre.

10 h Jocs des Pla del matí; arribada al magnífic cos de la colàrsega del port, conegut com es Pla de Sant Joan, la colcada fa un caragol i, en acabar, tot es prepara per a assajar alguns dels jocs que tindran lloc el capvespre. El fabioler, situat al costat de l’antic rentador, dirigeix les proves a toc de tambor i fabiol.

Es provarà el joc de s’ensortilla i el de córrer abraçats. En acabar, fan un segon caragol abans de tornar a pujar al casc antic per la costa des Moll, on els caixers i cavallers recolliran de nou una canya verda. En aquest cas, no la rebrà el Caixer Capellà, en ser ell l’amfitrió de la Beguda que s’ha de celebrar a migdia.

Foto: Orion

12 h Corregudes a sa plaça; tres passades d’anada i tres de tronada. En aquest cas, de la Plaça de la Catedral a la Plaça Nova. La placeta des Be és el lloc més conflictiu d’aquest caragol. El matí de Sant Joan és aprofitat pels pagesos per a fer sortir els cavalls més joves i acostumar-los així a la festa.

13 h Caragol des migdia de Santa Clara; és el caragol més familiar de les festes. L’ambient és quasi exclusivament ciutadellenc. Pares i avis celebren amb els seus fills i nets aquest acte.  La presència de molts cavallers jovenets el matí de Sant Joan diferencia aquest caragol de tots els altres.

En acabar, seguint el mateix protocol que la nit passada, la colcada despedeix el capellà i després el Caixer Senyor. Caixers i cavallers tenen mitja hora per a deixar els cavalls i tornar, a peu, a ca’s caixer capellà per anar a cercar el noble i anar, junts, a la Catedral a celebrar la Missa dels Caixers.

15 h Missa de Caixers (Catedral de Menorca); és una Eucaristia solemne concelebrada. En presència del bisbe i d’altres sacerdots de la diòcesi, presideix la celebració el Caixer Capellà. En acabar la missa, la llarga comitiva surt del temple i, acompanyada per la música festiva de la banda municipal, es dirigeix al Seminari per a celebrar la Beguda de Sa Capellana.

 

 

18 h Inici del darrer replec; obtingut el permís del Caixer Senyor, el fabioler procedeix al darrer replec de les festes. Incorporada la bandera, el Caixer Senyor i el Caixer Capellà, van al Geriàtric municipal.

Foto: Bep Al·lès.

20 h Sa Convidada; a la plaça des Born la colcada passa per l’Ajuntament i saluda el Consistori. En arribar el Caixer Senyor a l’alçada de la porta consistorial, encara el seu cavall a les autoritats i, sense baixar de l’animal, convida l’ajuntament i el poble a assistir i presenciar els jocs des Pla.

20:30 h Caragol des Casats; des Born van a Santa Clara, per celebrar el que antigament era el Caragol des Casats. El Caixer Senyor, durant la primera passada, desmunta del cavall i demana a les monges que preguin perquè no hi hagi desgràcies als jocs des Pla.

21 h Jocs des Pla; assegut el Consistori en el seu lloc habitual, col·locats els músics a la grada, la colcada baixa al Pla i fa un primer caragol amb música a la primera i la tercera volta. En acabar, tots els caixers i cavallers es concentren a la zona més pròxima al port i, sense desmuntar, es disposen a presenciar els jocs. El Caixer Senyor i sa Capellana, baixen del cavall i segueixen els jocs des d’un hort de la noblesa.

Primer corren s’ensortilla. Un cavaller, al galop, ha d’enfilar una anella amb una asta de fusta amb punta de ferro. Es corren vàries tandes. Cada carrera és avisada amb un toc de tambor i fabiol pel fabioler. Quan ha acabat una tanda, el fabioler avisa que tornen els participants amb una tocada llarga i aguda de fabiol.

Foto: Bep Al·lès.

A continuació, juguen a rompre ses carotes. Dos cavallers galopen un al costat de l’altre. Un porta una carota, i l’altre, amb el puny, l’ha de rompre. De carotes se’n fan vuit, però se’n rompen sis.

Finalment, parelles de cavallers corren abraçats. La prova consisteix a partir a galop tots dos cavalls, en paral·lel, ajuntar-se en plena carrera, abraçar-se els dos cavallers i besar-se, arribant junts al final de la pista.

L’acte es tanca amb el darrer caragol amb música.

Acabats els jocs, la colcada puja de nou al casc antic per la costa del moll, on cada cavaller recull la corresponent canya verda per a poder assistir a la darrera Beguda de les festes a Ca’s Caixer Senyor.

00 h Corregudes a sa plaça; de la Catedral a la plaça Nova, tres anades i tres tornades. De nou la bulla torna al centre. La placeta des Be és un remolí de cavalls, gent, bots i arronsades. Cavalls, cavallers i santjoaners. Són els darrers glops de festa, on uns i altres i gasten les darreres energies.

1:30 h Darrer Caragol de Santa Clara; Santa Clara, Sa Font, es Bastió, Santa Rosalia, Mª Auxiliadora, Francesc de B. Moll, Ses Roques, Sant Cristòfol, Sant Climent… carrers antics de Ciutadella que viuen amb intensitat la festa i que es disposen a despedir-la com es mereix. Tres voltes de caragol a vegades no basten i el Caixer Senyor en regala alguna.

4 h Beguda a cas Caixer Senyor; acomiadats el capellà i el senyor, amollats els cavalls a l’estable, caixers i cavallers tornen a peu a ca’s Caixer Senyor per celebrar-hi la darrera beguda de les festes. El protocol és el mateix de la nit anterior, amb la diferència que avui no hi ha música que amenitzi l’acte. En acabar, el Caixer Fadrí torna la bandera al Caixer Senyor que la servarà fins l’any vinent.

5 – 6 h Darrer toc de fabiol (carrer Ruiz i Pablo, 46); dues files de cavallers omplen de remor d’esperons els carrers. El fabioler toca lent, com si al tambor i al fabiol els costés la tonada. En arribar al domicili del capellà, les dues files s’obren per a deixar-lo passar. El caixer Capellà s’acomiada, un per un, de cada caixer, de cada cavaller. El fabioler toca lent: espaiades les maçades al tambor, llargues les notes del fabiol. Fins que s’acaba.

Foto: Santi Marqués Taltavull

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.