Les festes dels solsticis Per Antoni Liz Femenías

Les festes del solsticis són de les més celebrades a tot el mon d’una o altra forma.

A causa de la inclinació de l’eix de rotació de Terra respecte al pla de la seus òrbita es produeixen cada any les estacions.

No és a causa de la distància entre el Sol i la Terra com podria semblar lògic, en principi. Justament la distància és major el juliol que el gener però la diferència és poc important. Només són uns 5 milions de quilòmeteres més enfora el juliol que el gener.

Aquí mostram una comparació en les dades dels Sol per a aquest any 2024 en horari oficial d’estiu i d’hivern respectivament.

Amb equinocci de març, el Sol va passar de l’hemisferi sud a l’hemisferi nord. Aquells dies el Sol arribava a Menorca a una altura màxima, el migdia a 50º.

Al solstici d’estiu el Sol arriba a l’altura màxima de 73,5º. El nombre d’hores de Sol també serà màxim (unes 15 h) i tindrem la nit més curta. A molts països es fan celebracions d’aquest esdeveniment astronòmic. A Ciiutadella pocs dies abans de les festes de Sant Joan també feim una nit de festers.

El Sol arriba dins l’hexagon d’hivern prop de l’estrella gegant vermella Betelgeuse de la constel·lació d’Orió. El mes de juny no el podem veure ja que es Sol impideix la seua visió.

Les nits d’estiu veurem bé el triangle d’estiu. Mig any més tard tindrem el solstici d’hivern quan només arribarà a una altura 26,5º amb poques hores de Sol (9 h i 20 in) i la nit més llarga.

Cap al 27 de novembre el Sol haurà passat davant l’estrella gegant vermella Antares de la constel·lació d’escopio i el dia del solstici es trobarà a la zona de la constel·lació de Sagitari, a l’hemisferi sud de la Terra.

El solstici d’hivern també es motiu de celebració a molts llocs del món. Aquí poc després del solstici tenim les festes de Nadal.

A l’hemisferi sud aquells dies tenen el solstici d’estiu.

A les zones properes als pols (Nord i Sud) les celebracions dels solsticis poden ser encara més destacades ja que el Sol pot baixar tant, que deixa de sortir i tenen nits llargues de dies o mesos o pujar tant, que no es posa durant dies o mesos amb el conegut fenomen de «Sol de mitjanit».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.