Ensortilla Stats, el perfil de IG amb totes les dades del Joc de s’ensortilla

David Serra.

Itziar Lecea / Ciutadella – En David Serra és economista de formació, i des del 2012 també és col·laborador de l’OBSAM com a analista tècnic de temes econòmics sobre Menorca. També és professors d’Economia. No és estrany, llavors, que els nombres se li donin bé. I els nombres és el que ha aplicat a una altra de les seves grans passions: Sant Joan. Així ha sortit el perfil a la xarxa social Instagram de @ensortilla.stats, un racó virtual on en David ha abocat totes les dades que ha pogut extreure del Joc de s’ensortilla des de l’any 2011 fins al 2023. Un total de 432 carreres.

Com se’t va ocórrer fer un perfil a IG amb totes les dades de s’ensortilla?
L’any passat vaig fer un màster d’analítica de dades, que és el que em va donar les eines per engegar el projecte d’Ensortilla Stas, ja que cercant una aplicació pràctica al que havia estudiat, se’m va ocórrer el joc de l’ensortilla, de la qual es poden extreure un munt de dades. Així, ho vaig iniciar l’estiu passat. A banda, tenc un cosí que va córrer l’any 2004, en Pedro Allés Hidalgo, que va sortir de caixer fadrí el bienni 2004-2005. I quan vaig a casa seva, sempre me fix en tots els detalls que recorden aquella experiència. Així va ser com vaig començar a veure vídeos del 2023, i apuntant quins cavallers s’enduen l’ensortilla, però també vaig incloure altres dades. Vaig veure que era una bona font, i tant la meva parella com els amics m’animaven a estudiar més variables, com el tipus de cavall, o la manera de fer la carrera dels cavallers. Al final, la base de dades que ha sorgit, tot i que l’he estat fent poc a poc, es pot veure ara.

Quines dificultats has trobat per fer aquesta feina de recerca?
La principal va ser recollir les dades sobre els cavallers, perquè n’hi ha molts que conec. Però també n’hi ha molts que no, especialment dels més joves, o cavallers que surten per primera vegada. Així que em va tocar fer una feina de recerca per acabar de completar tots els blancs d’informació que tenia.

També he fet moltíssimes hores mirant les retransmissions dels jocs per IB3, i he cercat per tot vídeos més enrere de 2011, que no hi ha hagut manera de trobar. Tanmateix, tenc pendent durant l’estiu anar a l’Arxiu i veure si puc recollir el nombre d’ensortilles amb les publicacions escrites, tot i que no entren tots els detalls que sí que puc apuntar amb els vídeos.

Gràfic David Serra.

Has tingut una mà d’ajuda per poder processar tota la informació que veim al perfil?
M’han donat una bona mà amics i coneguts. Tot i que agraesc moltíssim la generositat de tothom, i especialment dels cavallers amb qui he pogut xerrar, hi ha un grupet de persones que han estat primordials: en Joan Camps Serra (capellana 2016-2017), en Bep Coll Bosch, en Lluís Coll Sabater, en Josep Benejam Taltavull i en Jaume Marquès Florit. He de dir que el contacte directe amb els pagesos que han fet les carreres va venir una vegada començada la feina, però ha estat molt gratificant veure’n la resposta.

I com han respost al projecte els cavallers?
La seva reacció ha estat just després de veure com era el projecte, i ha estat molt positiva. Ara que ja public les dades a Instagram, també li donen un ull i van afegint informació.

Sembla una feina on hi has dedicat moltes hores.
Sí, però veure, per exemple, un comentari d’un cavaller agraït amb la feina, ja val l’esforç de totes les hores invertides, quan l’elogi ve d’una persona que forma part de la festa. Les hores és l’única cosa que no he comptabilitzat de tot açò. De fet, crec que una persona que no estima al 100% la festa, no seria capaç de fer-hi les hores i invertir-hi l’esforç que m’ha suposat.

Gràfic David Serra.

Quina ha estat la dada que més t’ha sorprès?
Tenc una dada registrada que és la manera de fer la carrera i el percentatge d’encerts. És una dada que no he comentat amb cap cavaller, però que crec que pot ser molt curiosa. M’explic: hi ha moltes maneres de córrer, i cada cavaller té la seva, no sé si de manera conscient o inconscient. Però sí que he pogut constatar que l’estil de fer la carrera influeix molt en el nombre d’ensortilles que tenen. Sembla que, segons la dada, tothom hauria de córrer amb l’asta invertida, amb la punta cap avall, que és una forma molt habitual en els cavallers més joves. Així que sembla que l’estil és un bon indicador per saber l’èxit que poden tenir a l’hora d’agafar l’ensortilla.

Per què creus que els joves corren més amb asta invertida?
Primer, perquè l’asta petita pesa manco i és més fàcil adoptar aquesta postura. Entenc que també hi ha altres factors, relacionats amb les capacitats de persones més joves que anam perdent amb l’edat. Però no és tampoc determinant. El que està clar és que els joves guanyen amb un 27% d’encerts, envers el 16% dels cavallers més experimentats.

També has encetat un petit apartat de carotes. Tindrem també dades?
Aquest apartat l’he fet perquè l’any passat es va publicar un llibre amb el recull de carotes que s’han romput als Jocs des Pla, i em va semblar curiós. Però és un joc que no dona per recopilar tantes dades com l’ensortilla. Què faré en un futur, ja es veurà. Per ara publicaré periòdicament al compte d’Instagram tota la informació que he gestionat, que no es poca.


Tot i que podeu veure les publicacions al compte @ensortilla.stats, us fem una petita recopilació de dades ben curioses que en David ha volgut destacar per El Iris:

  • Els joves (71%) no fan tant ús del cavall de pura raça menorquina com els cavallers adults (94%).
  • El llinatge Bosch és el que té més ensortilles (21).
  • Les 432 carreres registrades en el període 2011-2023, se les han repartides només entre 88 cavallers!
  • La tercera tanda és sa que té millor % d’encert (21% vs 14% de sa primera i 18% de sa segona).
  • Que mai s’han enduit més de 3 ensortilles consecutives (ratxa de 3 ha passat dues vegades).
  • El 82% dels cavallers sempre han corregut amb cavalls de pura raça menorquina.
  • L’any 2023 va ser l’any, amb molta diferència, que es van endur la primera ensortilla més tard (carrera #26!!)
  • Només hi ha hagut 3 tandes (de 31) amb zero ensortilles (dues l’any 2015 i una l’any 2023).
  • Que la cançó més tocada és Es llagosts de Ciutadella (10 vegades), seguida de Volem Gin (9 vegades) i Es Murtar (8 vegades).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.