Objectiu: evitar que les baralles per les carotes puguin produir asfíxies Abans de les festes es faran proves al Pla per mirar que la llum del focus de l’ensortilla no enlluerni els genets

Juana Mari Pons, batlesa de Ciutadella.

C.M / Ciutadella – L’Ajuntament de Ciutadella destinarà enguany mig milió d’euros d’inversió a les festes: els 400.000 ja reservats a la partida dels pressupostos i altres 100.000 de subvenció directa del Govern, a través de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes, per dur a terme una campanya de conscienciació sobre la festa, adreçada als visitants. El pressupost destinat a les festes no ha parat de créixer en els últims anys, fins al punt que avui és el doble del que Ciutadella tenia el 2015, quan s’elaborà el primer Pla d’Autoprotecció de Sant Joan (200.000 euros), activat arran de l’accident mortal del 2014 als Jocs des Pla.

La batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons, explica que un dels problemes que es volen evitar enguany és el de l’enlluernament dels cavallers que corren l’ensortilla durant els Jocs des Pla com a conseqüència de la llum del focus. Durant els Jocs de l’any passat, es va arribar a apagar fins i tot el focus per evitar que els genets quedessin encegats per la llum, però el remei tampoc no va funcionar a causa de la manca de lluminositat. És per això que enguany s’ha pensat a pintar la zona amb pintura reflectant, com la que s’empra als pasos de vianants. Tanmateix, la intenció és que abans de les festes es realitzin les proves oportunes per tenir la seguretat que els genets poden córrer les curses del Pla en les millors condicions de seguretat i per a l’espectacle.

Una altra de les preocupacions de l’Ajuntament és conscienciar els joves que es tiren a terra per agafar un tros de carota. Juana Mari Pons recorda, en aquest sentit, que “el 2015 ja vam tenir un problema amb un grup de persones que es barallaven per l’ensortilla. Aquella situació ens va obligar a haver de negociar-hi, i ho record perfectament perquè vaig ser jo mateixa qui ho va fer. L’acord va ser que si tardaven més de dos minuts a col·locar l’ensortilla, una persona amb una bossa en treuria una de dins i la col·locaria. Amb les carotes també tenim un problema. Fins que no tinguem una persona asfixiada no aturarem, i aleshores la responsabilitat també serà nostra. És mal de creure, però hi ha gent que fa apnees tot l’any per poder barallar-se per collir un tros de carota. No és cap broma. Ja n’hem parlat amb el Caixer Senyor i hem decidit que si la gent no fa cas als xiulets i a les alarmes, no es correran més d’una o dues carotes”. La batlessa és conscient de la importància de trobar una solució a les baralles per les carotes, “perquè ara ja s’ha creat un problema de seguretat. Estem mirant d’identificar si són cada any les mateixes persones o si entre ells volen fer un grup de responsables per posar-hi ordre”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.