Comunicat de l’Ajuntament d’Alaior

Cala en Porter

Davant les últimes actuacions empreses per part d’una persona que manifesta ser l’antic propietari dels terrenys de domini públic ubicats a la platja de Cala en Porter, i davant les informacions aparegudes als mitjans de comunicació, l’Ajuntament d’Alaior vol fer els següents aclariments:

• Els terrenys en qüestió formen part del domini públic des de l’any 2010. És important recordar que la Llei de Costes, mitjançant les seves delimitacions, influeix en els drets de propietat, convertint-los en drets d’aprofitament a través de concessions. Així doncs, els terrenys no tenen titularitat privada, sinó que estan sota la gestió i administració de Costes, i implica que els propietaris originals deixen de tenir la titularitat plena dels terrenys, i passen a tenir drets d’ús condicionats per la concessió si s’arribés a donar.

• Actualment, la persona que diu ser l’antic propietari no té cap concessió, i no pot utilitzar l’espai sense la pertinent concessió de Costes. Qualsevol activitat i/o actuació que es vulgui dur a terme en aquestes zones està subjecte a la normativa específica que regula l’ús del domini públic marítimo-terrestre, i ha d’estar autoritzada per Costes.

• Cal remarcar que aquest ciutadà no comptava amb l’autorització necessària per abocar pedres durant l’actuació de la setmana passada, raó per la qual s’han iniciat diversos expedients sancionadors per part de diferents organismes públics. Per contra, l’Ajuntament d’Alaior sí que va obtenir l’autorització corresponent de Costes per dur a terme la retirada d’aquestes.

• L’actuació d’aquest matí tampoc comptava amb la pertinent autorització, per tant, des de l’Ajuntament d’Alaior s’han seguit els mateixos passos que la setmana passada, i comptant amb el permís de Costes s’han tornat a retirar les pedres i s’han notificat els fets perquè s’obrin, si així correspongués, els corresponents expedients sancionadors.

• Ni el batle, José Luis Benejam, ni l’Ajuntament d’Alaior, han rebut cap notificació sobre una possible denúncia per part del que diu ser l’antic propietari.

• Tal com estableix la normativa vigent, els béns de domini públic no estan subjectes al pagament de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Per tant, són incorrectes les afirmacions que indiquen que aquest ciutadà ha pagat aquest impost. Si l’abona en referència a altres terrenys, diferents i allunyats als assenyalats. Aquesta exempció es deu al fet que els terrenys de domini públic no estan sotmesos a les mateixes obligacions fiscals que les propietats privades, ja que la seva gestió i ús estan regulats per l’administració pública amb l’objectiu de garantir el seu accés i conservació per a l’interès general.

• L’Ajuntament d’Alaior vol recordar que els aparcaments no ordenats que hi ha a Menorca, i concretament a Alaior, no són cap novetat, i lamenta que durant la passada legislatura s’intentés donar passes endavant en innumerables reunions amb el  Consell Insular de Menorca, durant la tramitació de la revisió del PTI, però no tinguessin en compte  les pretensions de l’Ajuntament. Durant aquesta nova legislatura s’hi està treballant amb el nou equip al capdavant de la institució insular.

• El batle d’Alaior, José Luis Benejam, vol deixar constància que “totes les actuacions dutes a terme per aquest Ajuntament han comptat amb la pertinent autorització, i des del consistori continuarem defensant la legalitat i els drets dels veïns i veïnes de Cala en Porter. Ens preocupa el que està passant, en plena temporada turística, i els veïns poden estar segurs que no els deixarem sols, tot i les pressions. En relació a la delimitació de costes, podríem arribar a entendre alguns aspectes que podrien estar afectant al ciutadà que ha dut a terme aquestes accions, i estem disposats a mediar entre administracions, però sempre posant per damunt l’interès general”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.