El 1998 es va subhastar a Nova York per 2 milions de dòlars un llibre conegut com el Palimset d’Arquímedes.
Aquesta setmana he començat a llegir un llibre que va sortir el 2007 i que va traduir i publicar l’editorial MARTINEZ ROCA. És un llibre de 374 pàgines que no coneixia. El llibre explica les investigacions fetes sobre aquest llibre vell emprant les tècniques actual.
El llibre subhastat era un manuscrit del segle X, descobert i estudiat el 1906 per J.L. Heiberg qui, per observacions directes, ja va veure que era un tractat d’Arquimedes que s’havia esborrat per escriure el llibre d’oracions als mateixos pergamins. El comprador, que no s’ha fet públic, va deixar el llibre, per la seua conservació i estudi al Walters Art Museum de Baltimor, Maryland. A resultes d’aquest estudi es va publicar en anglès el llibre: THE ARCHIMEDES CODEX.
Els llibres escrits sobre fulls reutilitzats es diuen PALIMSET (Cast.: Palimsesto). Els llibres manuscrists es diuen CÒDEX (Cast.: Códices).
Els fulls del còdex són de pergamí: pell tractada que durava més que els fulls de papir.
El nom donat a l’edició espanyola podria tractar-se d’una errada o bé intencionat, tal vegada amb finalitats comercials ja que la paraula Còdex no s’hauria de traduir CODI (Cast.: Código) que és una combinació de lletres, nombres o altres caràcters que tenen un valor determinat dins d’un sistema establert, com per exemple una contrasenya o un PIN.
A la portada podem veure el text de les oracions i també el dibuix quasi esborrat d’una espiral d’Arquimedes.
A la web els autors han posat les informacions i les matges obtingudes del còdex. (www.archimedespalimpsest.org).
S’han fet imatges amb diferents freqüències de llum i també de raig X per poder veure el text esborrat.
Aquí hi ha una mostra de com es veu el llibre amb altres freqüencies.
Han trobat que el còdex contenia tres tractats d’Arquimedes en el seu idioma original grec: Sobre els cossos flotants, que ja era conegut d’altres fonts i també dos escrits més: El revolucionari mètode i l’entretingut Stomachion.
Poques coses en coneixien sobre la vida d’Arquímedes. Moltes són llegendes probablement falses. Amb les investigacions del còdex ara es coneixen alguns aspectes nous de la seua vida i dels seus mètodes.
Amb les informacions trobades s’ha vist que Arquímedes va ser precursor de les matemàtiques infinitesimals i també de l’aplicació de models matemàtics al mon físic.
Va fer molts càlculs de longituds, àrees i volums que s’han de fer amb càlculs integrals.
Potser dedicarem un futur article als continguts del Còdex.