El Consell Insular engega una campanya de sensibilització per conscienciar sobre la importància de la posidònia a les platges de Menorca La iniciativa es durà a terme a platges de tots els municipis de l'illa durant els mesos de juliol i agost.

Son Saura. Foto: Bep Al·lès©

El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca posa en marxa aquest estiu una campanya de sensibilització per conscienciar sobre la importància que té la posidònia per a la conservació del sistema natural que conformen les platges de l’illa. La iniciativa consisteix en la instal·lació d’una taula informativa itinerant que recorrerà les platges més visitades de Menorca on els visitants i residents podran rebre informació sobre l’ecologia de les platges de l’illa i els beneficis de la presència de la fanerògama.

La campanya pretén informar i sensibilitzar els usuaris posant especial atenció en explicar quina funció compleix la presència de restes de posidònia a la vorera de les platges de Menorca, i fer-ho d’una manera amena i positiva, transmetent que la posidònia és un símbol de qualitat. “Volem fomentar la normalització i acceptació de la seva presència a les platges, i convertir als usuaris de les platges en aliats i col·laboradors actius de la protecció i defensa d’aquesta planta marina. Aquesta iniciativa redunda en una major conscienciació entre la població resident i visitant, i contribueix a la conservació d’aquesta planta marina tan important per als nostres ecosistemes marins”, ha explicat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació de Menorca, Simón Gornés.

Taula informativa i activitats dirigides
Durant els mesos de juliol i agost, els dos mesos d’estiu de més afluència a les platges de l’illa, i durant 7 hores al dia a cada platja, els educadors ambientals d’aquestes taules informatives explicaran als usuaris com funciona el sistema natural d’una platja i els mostraran com són les restes de posidònia que hi trobam, així com altres elements típics de la fauna i flora del litoral menorquí. A més, repartiran tríptics informatius i tindran a disposició llibres de consulta i altres recursos didàctics. Dues vegades al dia, l’equip d’informadors també organitzarà activitats dirigides principalment al públic infantil i juvenil per conèixer la platja in situ, i que consistiran en jocs i dinàmiques de descoberta de les diferents parts que conformen el sistema platja.

La taula informativa es muntarà i desmuntarà cada dia a diferents platges de l’illa escollides segons les condicions meteorològiques i l’estat de la platja per tal d’assegurar l’afluència d’usuaris i les millors condicions per als treballadors possible. Quant als tallers infantils, aquests s’oferiran a mig matí i a la tarda.

Aquesta campanya es complementarà amb una sèrie d’audiovisuals sobre la posidònia en diferents idiomes que el departament difondrà a través de diversos canals per tal d’arribar tant a visitants com a la població local.

El Consell Insular gestiona el Servei Integral de Neteja de Platges de Menorca en el marc d’un conveni signat amb tots els Ajuntaments de l’illa. A més de la neteja de residus, també gestiona les restes de posidònia que arriben a la platja amb l’autorització corresponent de protecció d’espècies del Govern de les Illes Balears i seguint una sèrie de bones pràctiques. A les platges naturals les restes de posidònia no es retiren, i a les platges urbanes es retiren, si és necessari, utilitzant mètodes mecànics a partir de maig, quan disminueix el risc de temporals. Quan són retirades, les restes s’acumulen a zones adequades de la mateixa platja, i es retornen a la tardor per recuperar l’arena i protegir la platja.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.