El Govern i el Consell Insular de Menorca coordinen millores en el cicle de l’aigua per valor de 9,1 milions d’euros El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, anuncia addicionalment una inversió d'un milió d'euros per a la instal·lació d'equips isobàrics de recuperació d'energia a l'IDAM de Ciutadella

La Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua i el departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca han donat a conèixer les millores en el cicle de l’aigua, per valor de 9,1 milions d’euros, corresponents al Pla Menorca Aigua Fase II, que serà finançat amb l’Impost de Turisme Sostenible. Addicionalment, el conseller Juan Manuel Lafuente ha anunciat una inversió d’1.063.000 euros per a la instal·lació d’equips isobàrics de recuperació d’energia a les bombes d’alta pressió de l’IDAM de Ciutadella.

Aquestes inversions s’han donat a conèixer durant una roda de premsa celebrada aquest migdia a la seu del Consell Insular de Menorca, en la qual també han estat presents el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, i el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació de Menorca, Simón Gornés. Lafuente ha destacat que aquestes actuacions reflecteixen la feina que està fent el Govern en matèria d’aigua des de l’inici de la legislatura: “Amb aquesta decisió sobre la inversió en els fons ITS a Menorca, es fa una passa molt important cap a un dels objectius prioritaris que ens vam marcar a l’inici del mandat. Malauradament, portàvem un retard important en la inversió en infraestructures de l’aigua. Són infraestructures que de vegades no es veuen, però són vitals per a la nostra societat”.

El Pla Menorca Aigua Fase II inclou actuacions de renovació de la xarxa hidràulica de Menorca, així com finançar els increments de pressupost de les actuacions de la fase 1. Les actuacions previstes són als municipis de Ferreries, Maó i Sant Lluís, i a més es finançarà part del pressupost de projectes de la primera fase del pla a Alaior, Es Castell, Es Mercadal i Es Migjorn Gran.

A més, el conseller Lafuente ha donat a conèixer el projecte d’inversió en equips isobàrics de recuperació d’energia a les bombes d’alta pressió de l’IDAM de Ciutadella. Aquesta inversió, presentada per la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua i executada per ABAQUA, permetrà una reducció significativa en el consum energètic i una disminució de les emissions de CO₂, contribuint a una gestió més eficient i sostenible dels recursos hídrics a l’illa. “Invertim en la modernització tècnica de la dessaladora per reduir el consum d’energia, que és un dels elements que incideixen en el preu. És un projecte valorat en 11.480.400 euros i que disminuirà el consum del conjunt de quatre dessaladores de les illes: la d’Alcúdia, la d’Andratx, la de Santa Eulària i la de Ciutadella”, ha destacat Lafuente.

El president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha explicat que “des d’un inici vam dir que un dels majors reptes pendents de Menorca és la gestió de l’aigua”. “Hem planificat pensant no només a curt termini, sinó també a llarg termini per assegurar aquest recurs escàs per a les generacions futures de menorquins. Aquest pla, en combinació amb la primera fase, és un conjunt ambiciós i ben dotat d’actuacions als municipis de Menorca”, ha destacat el president.

Els projectes del Pla Menorca Aigua Fase II són els següents:

  • Ferreries: Reforma i modernització de la xarxa d’aigua potable del municipi, que inclou la renovació de la xarxa municipal obsoleta eliminant el fibrociment i dotant el municipi d’hidrants; fer un dipòsit de captació i regulador de pous de Biniatrum, Calafí i Son Telm; la posada en servei de diversos pous (per exemple, a Son Mercè de dalt), i la millora de la xarxa de proveïment d’aigua de Cala Galdana.

El pressupost és d’1.618.500,00 € i els plecs estan en redacció.

  • Maó: Dotació de xarxa de sanejament al nucli urbà d’Es Canutells, actualment inexistent: Execució de la xarxa de sanejament, incloent-hi pous de registre i les escomeses particulars, creació d’una estació de bombament amb la previsió del subministrament elèctric en baixa tensió per a cada bombament, i la canalització d’aigües residuals per gravetat.

El pressupost és d’1.735.740,93 € i els plecs estan redactats.

  • Sant Lluís: Dotació de xarxes per a la millora de la gestió sostenible de l’aigua de Binissafúller Roters. Inclou la instal·lació d’un sistema d’evacuació i recollida d’aigües pluvials per mitjà d’una xarxa canalitzada que recollirà l’aigua fins als pous de pluvials des d’on per gravetat es transporten a una arqueta decantadora per acabar finalment a la mar. També la substitució de la xarxa actual d’aigua potable fins als dipòsits de la urbanització de Binissafúller Roters i incrementar el nombre necessari de les captacions per garantir l’adequat subministrament a la totalitat de nuclis costaners del terme municipal i el seu emmagatzematge. Al mateix temps, el projecte contempla l’execució d’una nova canalització d’aigua depurada destinada al reg de zones enjardinades, que entraria en funcionament juntament amb la depuradora de Binidalí.

El pressupost és de 2.897.242,86 € i els plecs ja estan redactats.

  • Es Mercadal: Reforma de la zona sud del passeig marítim de Fornells i diversos carrers d’Es Mercadal: Substitució íntegra de la xarxa actual d’aigua potable obsoleta per una canalització de polietilè, eliminació del col·lector actual de sanejament, que presenta filtracions a la badia de Fornells i intrusió d’aigua salada a la canalització, fet que repercuteix en la posterior reutilització de l’aigua depurada per l’excés de salinitat per al reg agrícola.

També es preveu substituir la xarxa de sanejament actual de fibrociment per canonades de polietilè, incloent-hi els nous pous de registre i les escomeses particulars; l’execució de xarxa separativa de pluvials, incloent-hi escomeses particulars; o la reforma completa de la vorera oest, millorant-la i fent-la accessible, eliminant totes les barreres arquitectòniques.

El pressupost és d’1.188.540,39 €, dels quals 201.312,63 seran finançats a través del Pla Menorca Aigua II. Els plecs del projecte estan redactats.

  • Alaior: Creació d’una nova conducció d’impulsió d’aigua potable des d’Es Plans fins al dipòsit del Munt de l’Àngel; es renovaran les instal·lacions, s’instal·larà un nou dipòsit i es substituirà el col·lector d’impulsió d’amiant, tant a les instal·lacions d’Es Plans com a les del Munt de l’Àngel i millora de la xarxa de sanejament dels nuclis de Cales Coves i Son Vitamina.

El pressupost és de 2.162.501,29 euros, dels quals 1.151.241,23 € seran finançats a través del Pla Menorca Aigua II. El projecte té els plecs redactats.

  • Es Castell: Reforma completa de la dotació de serveis de la urbanització Cala Sant Esteve. Concretament, s’actuarà en la xarxa de sanejament, pluvials, subministrament d’aigua potable i en el paviment. Es preveu la construcció d’una xarxa de sanejament per gravetat i una estació de bombament a causa del fort desnivell del tram i la longitud de la canonada, que impulsarà les aigües fecals de tota la urbanització al punt d’abocament previst a l’entrada del cementiri d’Es Castell.

També la instal·lació d’un sistema d’evacuació i recollida d’aigües pluvials per mitjà de pendents transversals dels carrers, desguassant directament a la mar o bé mitjançant pendents longitudinals i la instal·lació d’embornals a banda i banda de la calçada que recolliran l’aigua fins als pous de pluvials des d’on per gravetat es transporten les aigües a una arqueta desgreixadora i decantadora per acabar finalment a la mar. De la mateixa manera, les actuacions inclouen la construcció de la xarxa d’aigua potable, i la instal·lació de 6 hidrants enterrats, així com la construcció d’una plataforma única als vials i voreres per fer-los accessibles i eliminar totes les barreres arquitectòniques.

El pressupost és de 2.852.282,43 €, dels quals 393.508,80 € seran finançats a través del Pla Menorca Aigua II. El projecte té els plecs redactats.

  • Es Migjorn Gran: Reforma del sector o illa situada al sud del poble de la plaça Menorca, Av. Binicodrell, Ctra. Me-20, Travessera Nova, plaça Andreu Ferrer, carrer s’Era i Av. de la Mar (Ctra. Me-18).

Se substituirà la xarxa d’aigua potable actual obsoleta per una canalització de polietilè, s’eliminarà el col·lector actual de sanejament, que presenta filtracions i està a una gran profunditat. Es preveu substituir-lo per una nova xarxa de canonades de polietilè, incloent-hi pous de registre i les escomeses particulars, i eliminar totes les connexions d’aigües pluvials d’embornals o baixants d’habitatges que es connecten a la xarxa de sanejament per no existir xarxa de pluvials separativa.

Així mateix, es preveu l’execució d’una xarxa separativa de pluvials, incloent-hi escomeses particulars per a edificacions i façanes particulars; l’execució d’una nova canalització d’aigua depurada destinada al reg de les zones enjardinades, i la reforma completa de les voreres afectades, millorant-les i fent-les accessibles, eliminant totes les barreres arquitectòniques.

El pressupost és d’1.751.525,65 €, dels quals 711.834,46 € seran finançats a través del Pla Menorca Aigua Fase II. Els plecs es troben en redacció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.