Macron demana als partits consensuar una “majoria sòlida” i “plural” abans de nomenar un nou primer ministre El president francès diu que "ningú ha guanyat les eleccions"

ACN/Brussel·les – El president francès, Emmanuel Macron, ha demanat als partits que consensuïn una “majoria sòlida i necessàriament plural” per nomenar un nou primer ministre. En una carta dirigida als ciutadans, Macron apunta que “ningú ha guanyat” les eleccions legislatives perquè, afirma, cap partit té majoria i “els blocs i coalicions que han sortit de les eleccions són tots minoritaris”. És per aquest motiu que el president francès diu que deixa “una mica de temps” a les forces polítiques per “construir un compromís amb serenitat i respecte”. En el text, Macron demana als partits prioritzar “les idees i els programes davant els càrrecs o personalitats”.

“Demano al conjunt de les forces polítiques que es reconeixen en les institucions republicanes, l’estat de dret, el parlamentarisme, una orientació europea i la defensa de la independència francesa que comencin un diàleg sincer i lleial per construir una majoria sòlida i necessàriament plural per al país”, diu el text.

També remarca les condicions per nomenar el nou govern: que garanteixi estabilitat, que tingui valors republicans i un projecte pragmàtic i que situï “el país per sobre del partit”.

En la carta, Macron apunta que l’actual govern, liderat per Gabriel Attal, “continuarà exercint les seves responsabilitats” fins que nomeni un successor. Després de les eleccions legislatives, en què el partit de Macron va quedar com a segona força a l’Assemblea Nacional i l’aliança d’esquerres va aconseguir la victòria, Attal va presentar la seva dimissió, però el president la va rebutjar per “garantir l’estabilitat del país”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.