El Consell Insular destina una quantitat rècord per a les protectores d’animals de Maó i Ciutadella S'han signat dos convenis de col·laboració per al control poblacional dels moixos i per la gestió de l'acolliment d'animals i la cessió dels espais adients

El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació ha signat aquest dimarts, 16 de juliol, dos convenis amb les protectores de Maó i Ciutadella amb col·laboració amb tots els ajuntaments de l’illa, que es fan càrrec del 50% de les despeses totals. Un per al control poblacional dels moixos comunitaris i altres esterilitzacions d’animals domèstics que viuen a l’entorn humà. I l’altre per la gestió de l’acolliment d’animals domèstics de companyia i la cessió dels espais adients.

Per una banda, per tal de posar fi al descontrol poblacional de moixos comunitaris, la llei estableix un mètode de captura, esterilització i retorn (CER) d’aquests moixos, mitjançant protocols d’actuació que hauran de generar les administracions gràcies a programes de gestió de les colònies felines, que hauran d’estar degudament localitzades i censades. A Menorca, aquestes colònies estan controlades, autoritzades i ubicades, i en aquest sentit, els voluntaris de les associacions protectores disposen d’autorització per a la seva alimentació.

L’àmbit d’actuació territorial per a la consecució de l’objecte del conveni de la Protectora de Ciutadella serà el dels municipis de Ciutadella, Ferreries i es Migjorn Gran, mentre que el de la Protectora de Maó serà el dels municipis de Maó, Alaior, es Castell i Sant Lluís. El municipi d’es Mercadal es compartirà per ambdues protectores atesa la seva superfície.

Les protectores adquireixen el compromís de prestar els serveis d’esterilitzacions, identificacions i desparasitacions de moixos comunitaris mitjançant el mètode CER, la contractació dels capturadors de moixos amb la finalitat d’augmentar les captures i l’esterilització dels cans, els moixos i les fures donats en adopció als centres d’acollida.

L’import màxim per aconseguir les finalitats que es pretenen a aquest conveni és de 300.000 euros per als anys 2024 i 2025. En el primer any se’n repartiran 150.000, a distribuir inicialment entre les dues associacions protectores a raó de 75.000 euros cadascuna. A l’any 2025 es farà d’igual manera.

“Amb els convenis que signam avui hi ha una pujada important de l’import atorgat, cosa que permetrà ajudar molt a les protectores i donar el millor servei possible. Des del departament som conscients de la problemàtica entorn dels moixos, la sobrepoblació existent i l’impacte substancial que té sobre el nostre ecosistema. El moix no només caça per menjar, sinó també per instint i això pot fer molt de mal. Per açò, amb aquests programes, intentarem frenar l’increment poblacional de l’animal amb efectes a mitjà i llarg termini, i en definitiva, estabilitzar la situació”, ha explicat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés.

Per altra banda, es vol donar continuïtat a la concertació portada a terme durant els exercicis 2022 i 2023 de la prestació del servei d’acolliment d’animals vagabunds o que viuen en l’entorn humà, i de l’acolliment d’animals domèstics de companyia i la seva gestió per part de les protectores. A més, es continuarà amb la cessió de l’ús dels centres d’acollida d’animals de Maó i Ciutadella a les associacions signants per tal de poder desenvolupar aquesta tasca de forma idònia, sostenible, eficient i socialment responsable.

“És la primera vegada que es dona una aportació tan gran com aquesta, i per açò tenim el problema que tenim. Les quantitats que rebíem abans eren mínimes i no hi podíem fer front. És molt important que la gent entengui que els moixos s’han de castrar, perquè la sobrepoblació és molt més gran del que es veu i finalment són els mateixos animals que ho passen malament vivint al carrer, tenint malalties, dificultats per menjar, etc.”, ha recordat Esther Mascaró, presidenta de l’Associació Protectora d’Animals de Ciutadella.

Les protectores adquireixen el compromís de prestar els serveis d’oferir acollida i alberg als animals abandonats i rodamons, garantir les condicions higièniques i sanitàries dels centres i el manteniment ordinari, responsabilitzar els propietaris dels animals de la seva cura i promoure l’adopció entre la població i establir canals de comunicació i coordinació amb agents que intervenen com són els registres i els censos d’animals, els serveis d’inspecció i sanció dels ajuntaments i Conselleria, serveis municipals, etc.

“Esteim molt agraïts perquè esteim segurs que hi haurà un abans i un després amb aquests convenis. Les protectores tenen moltes despeses, i amb aquestes quantitats podrem ajudar a molts de moixos i realitzar les gestions. A més, creiem que és fonamental informar i comunicar a tots els habitatges quines actuacions s’han de seguir a l’hora de tenir moixos per conscienciar a totes les persones”, ha justificat Joana Carreres, presidenta de l’Associació Protectora d’Animals de Maó.

L’import màxim per a l’any 2024 i 2025 és de 500.000 euros, repartits entre les dues protectores. Per aquest any, cadascuna rebrà 125.000 euros per atendre el servei de l’acolliment d’animals, que haurà de quedar degudament justificat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.