Un ritual catàrtic de la mà de Raül Refrée i Maria Mazzotta Es presenta el tercer espectacle de Pedra Viva a la Pedrera de Calan Blanes demà, 19 de juliol, a les 21h

Després de dos espectacles de gran intimitat, Pedra Viva presenta aquest concert de catarsi col·lectiva, Evoé!, amb Raül Refrée, de mà del dramaturg Jordi Oriol, la cantant Maria Mazzota i tretze veus del Cor Plèiede. Evoé! proposa un recorregut pels cerimonials de possessió col·lectiva del sud d’Itàlia, oferint un emocionant i vibrant viatge per la tradició musical de la Puglia, emmirallant-la en el culte bacanal, les pràctiques extàtiques de les Bacants dionisíaques.

El ritme de la tarantela, una espècie d’exorcisme coreogràfic, rellegit en clau contemporània per aquest incansable investigador del món de la sonoritat, un mag de les paraules i la veu d’una icona musical de la regió de la Puglia.

Diu la tradició que sovint els camperols i camperoles del sud d’Itàlia que treballaven al camp eren víctima de la mossegada de la taràntula i que aquest fet els provocava greus convulsions.

Per tal de guarir-los i acompanyar-los, va néixer la tarantel·la, un ritme que segueix les convulsions del malalt, en una mena d’exorcisme coreogràfic. Aquests episodis d’atacs coreomaníacs es reprodueixen per tot Europa sota diferents noms com “el ball de Sant Vito”. Rituals de catarsi col·lectiva que semblen emmirallar-se en el culte bacanal: les pràctiques extàtiques de les Bacants dionisíaques, que, alliberades de les tasques domèstiques (de la vida grisa i apagada) i embriagades del seu vi desinhibidor, fugen de les seves cases i s’endinsen a la natura repetint el crit d’“Evoé!” (fins a l’estat hiperventilat de l’èxtasi) per entrar en trànsit i fusionar-se amb el món salvatge.

FITXA TÈCNICA
Raül Refree, direcció i música
Compositor i un dels productors espanyols més aclamats de l’última dècada. El seu treball amb artistes innovadors com Rosalía, Nen d’Elx o Guitarricadelafuente li han situat a l’avantguarda de l’anomenat moviment “nou flamenc” i en la recuperació de les músiques d’arrel. Ho acompanyen Maria Mazzotta, una de les veus més imprescindibles de la música tradicional italiana i de la world music en general i que va ser la veu de la Canzoniere Grecanico Salentino, i l’actor, autor, músic i dramaturg Jordi Oriol, autor de muntatges com El empestado (Grec 2016) o La mala dicció (2021).

Jordi Oriol, dramatúrgia
Actor, músic, autor i director de teatre. Ha escrit i dirigit més d’una quinzena d’espectacles teatrals, com La dolenta dicció (Teatre Lliure, 2021), Europa Bull (Temporada Alta/TNC, 2019), Esquerdes parracs enderrocs (TNC, 2017) amb Carles Santos, L’empestat (Temporada Alta 2015), Memòria Plena (Teatre Lliure, 2014), SAFARI Pitarra (TNC, 2014), t-ERROR (TNC, 2012), Home-*Natja (Temporada Alta 2010), Un tal ímpetu vital (Teatre Lliure, 2009), Llaura estem d’acord estemd’acord (Teatre Lliure, 2008), OB-*SESSIONS (Sala Beckett, 2008) i La caiguda de l’Amlet (Temporada Alta, 2007), entre altres..

També ha fet la dramatúrgia d’espectacles de dansa com KOKORO (Temporada Alta 2015 + Mercat dels Flors 2016) i de IuanMI (Temporada Alta 2017 + Mercat dels Flors 2018), totes dues Lali Ayguadé, com també de concerts com Victus1714 o Cobla 2.0 (Palau de la Música) o Ocell de Foc (L’Auditori, 2009).

Maria Mazzotta, veu
Maria Mazzotta és una de les veus més aclamades del panorama actual de la música mediterrània.

Desde 2020, quan va llançar el seu primer àlbum Amoreamaro, va iniciar una gira ininterrompuda, recorrent mils de kilomètres. La versatilitat única de Maria Mazzotta és el que la converteix en una de les veus més importants de l’escena musical de la música del món, cap a la qual té un enfocament extremadament respectuós, avalat per una minuciosa investigació sobre les característiques vocals de la zona que diferencien molt les diverses cultures que hi ha al seu interior. Es mou de manera natural i sense costures, des dels sons
del sud d’Itàlia fins a les inflexiós de la música balcana, i captiva el públic amb la seva interpretació sincera mentre els transporta mentre els submergeix en les cultures de les cançons interpretades.

QÜESTIONS PRÀCTIQUES
-Les entrades es poden comprar a través de la pàgina web oficial del festival:
https://pedravivamenorca.koobin.com/evoe o presencialment al Placeta del Roser, 4 (Ciutadella de Menorca), de dilluns a divendres de 10h a 13h.

– L’accés a la Pedrera de Cala en Blanes, dins la finca Torre del Ram, es realitzarà amb vehicles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.