Menorca celebra el lliurament de la primera edició dels Premis Lucrècia – Jovent Creatiu de Menorca El guardons, destinats a quatre alumnes de centres d’ensenyament artístic, conclouen una programa formatiu desenvolupat entre Menorca i Catalunya, entorn del gènere de l’òpera.

El passat cap de setmana, es van entregar els Premis Lucrècia – Jovent Creatiu de Menorca. Prenen el nom de la icònica tragèdia Lucrècia o Roma Libre (1769), de l’il·lustrat Joan Ramis i Ramis (Maó, 1746 – 1819), i tenen com a objectiu identificar i empoderar el talent cultural novell.

El programa ha estat coorganitzat pels Amics de s’Òpera de Maó i per l’Associació d’Educació d’Adults de Menorca, amb la col·laboració de l’Escola d’Art de Menorca, l’Escola d’Art Dramàtic de Menorca, el Conservatori Professional de Música de Menorca, l’IES Josep M. Quadrado, el Teatre Principal de Maó, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i el Gran Teatre del Liceu.

Durant el primer trimestre, es van seleccionar els quatre estudiants: Júlia Garcia Pons, Iris Garcia Trujillo, David Moll Moll i Paula Pérez García. Durant el segon trimestre, se’ls va formar per participar en la producció de LA BOHÈME. Durant el tercer trimestre, es van integrar plenament en la direcció escènica i en la direcció musical, a més d’organitzar dos esdeveniments paral·lels per facilitar l’accés universal al gènere (una lectura dramatitzada de l'”acte perdut” de l’obra i una experiència gastronòmica sobre les receptes del segon acte). Un cop finalitzat el curs acadèmic, amb notes excel·lents, s’han instal·lat al magnífic Col·legi Major Universitari Penyafort-Montserrat de la Universitat de Barcelona i han realitzat un stage al Liceu, en l’innovador espectacle ÒH!PERA.

ÒH!PERA consisteix en tres peces, de trenta minuts, sobre històries actuals, escenificades en espais inusuals: ELIZA, AZUL COMO UNA NARANJA i CONTRADIR LA NIT en són els títols. El projecte va néixer ja fa tres temporades impulsat pel Gran Teatre del Liceu i l’Ajuntament de Barcelona, a través del Disseny Hub, amb l’objectiu d’apropar l’òpera a creadors joves de tots els àmbits artístics —compositors, llibretistes, directors d’escena, cantants, músics, il·luminadors i alumnes d’escoles de disseny—. ÒH!PERA enforteix les generacions emergents, l’enfocament multidisciplinari, les estètiques trencadores i els nous públics.

Passades les funcions, la cerimònia de lliurament dels Premis Lucrècia – Jovent Creatiu de Menorca va tenir lloc el proppassat diumenge 14 de juliol a Can Ramonet (1753) de la Barceloneta, l’antiga taverna de l’Illa de Maians. Durant el segle XVIII, l’establiment formava part de les Barraques de la Ginebra, habitades per comerciants de gin de Menorca. Els quatre trofeus, numerats, representen la matrona romana Lucrècia, modelada amb geni pel nostrat escultor Joel Llopis García.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.