Aquest mes ha fet un any del llançament del telescopi Euclid de la ESA (Agència espacial Europea). Després del llançament del James Webb les noticies del nou telescopi han tingut poca difusió.
El telescopi és molt més petit que es telescopi Webb. Té un mirall principal de 1,2 m de diàmetre i la seua missió és estudiar la forma i la llum de galàxies llunyanes. Pot fer mesures de la distància de les galàxies observades per fer un mapa de la distribució de les galàxies a l’univers i les variacions produïdes en l’evolució de l’univers. També ha de fer un estudi de la matèria fosca de l’univers.
Es va situar a la mateixa regió que el telescopi Webb: el punt de Lagrange 2 més enfora que la Lluna, a més d’un milió de km de distància.
En aquest punt la gravetat de la Terra sumada a la del Sol fa que un tercer cos també pot fer una òrbita sincronitzada amb la Terra a 1,5 milions de km de distància de la Terra (amb més exactitud 1,492 milions). En aquest zona ja estan situats més satèl·lits (WMAP, Planck, Webb, Euclid i altres)
El llançament es va fer l’1 de juliol de 2023, la publicació de les primeres imatges són del 7 d’octubre i els estudis científics del telescopi EUCLID van començar el 14 de febrer de 2024.
Està previst fer l’estudi durant al manco 6 anys observant milions de galàxies visibles durant uns 10 mil milions d’anys de l’evolució de l’univers.
Es mostren algunes de les primeres imatges que va obtenir el telescopi després de ser calibrat.