El missioner salesià Xec Marquès apropa a Menorca la seva experiència a Senegal

El missioner salesià de Ciutadella, Xec Marquès, s’ha trobat amb el conseller de Cooperació, Simón Gornés, i el director insular, Antoni Periano, a qui ha explicat l’experiència de feina a Tambacounda, al Senegal. Marquès forma part d’un projecte que compta amb el suport del Fons Menorquí de Cooperació, a través de Bosco Global, centrat en la millora de les condicions de vida d’aquesta comunitat. A la trobada també hi ha participat el director de l’obra salesiana a Ciutadella, Jordi Clua i Mercadal.

Accions per millorar les condicions de vida en el context de canvi climàtic

El projecte en qüestió parteix del fet que el canvi climàtic està afectant de manera important la zona, que subsisteix eminentment gràcies a l’agricultura.

Així, la manca cada vegada més acuciant d’aigua és un dels temes que es tracta de resoldre mitjançant la formació dels joves de Tambacounda en producció d’horta ecològica. El projecte també contempla la creació d’equipaments per ajudar a superar la crisi climàtica.

El projecte es troba en aquests moments en la IV fase i s’ha desenvolupat durant els darrers anys. Entre altres, s’han instal·lat pous hidràulics, s’ha fet un intercanvi de bones pràctiques i acords per a la transformació de productes agrícoles, s’ha creat una cooperativa agrícola i s’estan duent a terme accions de sensibilització en pràctiques d’agricultura ecològica a Tambacounda, però també a Ciutadella.

Gràcies a aquest projecte, s’està formant un grup d’unes 320 persones, el 40% de les quals són dones. En paraules de Marquès, açò suposa oferir oportunitats als joves i a les dones per a millorar les seves condicions de vida. S’ha de tenir en compte que el Senegal, i també Tambacounda, és un país emissor de migracions atès que les precàries condicions de vida, agreujades cada vegada més pel canvi climàtic, empenyen moltes persones joves a marxar tot cercant un futur més esperançador. Amb aquest projecte es cerca la millora de les condicions de vida dels joves i dones que hi participen.

Per la seva banda, Gornés ha agraït la feina que es duu a terme a Tambacounda. També s’ha interessat per la realitat que viu el jovent senegalès i ha reiterat la disposició de col·laborar a través del Fons en iniciatives com la duta a terme per Marquès i l’entitat Bosco Global.

Formació en energia fotovoltaica a Kër Don Bosco

L’any 2022, Marquès també va ser present en el projecte que, gràcies al Fons, es va desenvolupar a Dakar. En aquesta ocasió, es va tractar de donar suport a la formació en energia fotovoltaica per a joves en situació de vulnerabilitat en el centre Kër Don Bosco, així com a la seva inserció laboral. En total, 50 joves de Dakar, el 40% dels quals eren dones, es van poder beneficiar d’aquest projecte.

És gràcies al desenvolupament d’aquest tipus d’accions, a les quals el Fons Menorquí de Cooperació ha destinat 203.964,14€ en els darrers tres anys, que es promou una millora en la qualitat de vida de les poblacions desfavorides, fomentant el desenvolupament personal, social i laboral en el seu lloc d’origen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.