En un any de forta sequera, es segueixen veient grans regadius de farratges regant en hores de ple sol. A Menorca això està prohibit per llei. El GOB ha escrit al departament de Recursos Hídrics per demanar que s’adverteixi a les grans finques que fan aquestes pràctiques.
Regar per aspersió entre les 11 i les 17 hores en ple mes d’agost, implica malbaratar una gran quantitat d’aigua, que directament s’evapora. S’extreuen grans volums de l’aqüífer que ningú aprofita. És una pràctica que Menorca no es pot seguir permetent.
Aquestes setmanes s’han observat sis finques que regaven en les hores de més sol. Cinc d’elles es troben a Ciutadella, el municipi que pitjor té els aqüífers i, curiosament, l’únic que té dessaladora. El sisè es troba al municipi d’Alaior.
El reg per aspersió a cel obert en les hores de màxima insolació entre els mesos de maig i setembre està prohibit per la Llei de Menorca Reserva de Biosfera.
A més, fa molts anys que altres legislacions obliguen a que tots els pous tenguin comptadors i que s’enviï un registre d’extraccions a l’autoritat competent en la matèria. A Menorca això s’incompleix sistemàticament, sense que cap administració reaccioni.
El control sobre els grans regadius de Menorca, unes 20 finques tot a l’engròs, és una de les peticions que es fa a la campanya Via Menorca, quan s’analitza el problema de l’esgotament dels recursos d’aigua de l’illa.
Els grans consumidors urbans (algunes empreses, determinades zones turístiques, les fuites a la canalització pública…) estan perfectament identificats als corresponents ajuntaments i cal aplicar-hi tarifes dissuassòries. El mal ús de l’aigua al camp és competència del departament de Recursos Hídrics, depenent del Govern Balear, i s’ha de controlar per evitar els actuals excessos sense sentit.
Aquests dies s’ha conegut la notícia de l’assecament de la històrica font de s’Aranjassa, al barranc d’Algendar. Una prova irrefutable de la necessitat d’emprar amb molt més seny l’aigua de l’illa.