Inscriu-te a l’Escola de Formació Joan Francesc López Casasnovas

La Moncloa prepara una roda de reunions bilaterals entre Sánchez i els presidents autonòmics L'objectiu és "reforçar i enfortir" la col·laboració entre l'Estat i els governs, apunta l'executiu

ACN/Madrid – La Moncloa ha anunciat aquest divendres que prepara una ronda de reunions bilaterals entre Pedro Sánchez i els presidents de totes les comunitats autònomes. Un cop finalitzat el darrer cicle electoral, marcat per les eleccions gallegues, basques, europees i catalanes, l’executiu ha iniciat els contactes previs per posar data les trobades. Segons ha transcendit, les cites es faran per ordre estatutari, és a dir, començant pel País Basc, Catalunya i Galícia i acabant amb Madrid, Castella i Lleó i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.“L’objectiu d’aquesta ronda de reunions és reforçar i enfortir la col·laboració entre l’Estat i els governs autonòmics, potenciar el diàleg i impulsar l’entesa institucional entre les diferents administracions”, han apuntat fonts de l’executiu.

El debat del finançament

Les reunions arribaran en un moment marcat per dos assumptes: la migració i el debat sobre el model de finançament autonòmic de règim comú. De fet, el sistema actual està caducat des de fa deu anys, però cap govern ha sigut capaç d’actualitzar-ne els termes.

Tanmateix, les tensions sobre la fórmula a aplicar es van reprendre a l’estiu, quan el PSC i ERC van incloure una proposta conjunta a l’acord d’investidura de Salvador Illa. Els republicans en destaquen la “singularitat” que brinda a Catalunya, mentre que els socialistes recorden que garanteix la “solidaritat” amb els territoris amb menys recursos.

Sigui com sigui, el tema del finançament ha posat en alerta al PP i a certes federacions del PSOE, particularment en territoris com Castella la Manxa o l’Aragó. En el cas dels populars, van celebrar una cimera de presidents la setmana passada on es van comprometre a renunciar a negociar bilateralment el finançament i anar “tots a una”. Tot i això, alguns dirigents com el valencià Carlos Mazón han marcat distàncies i s’ha obert a parlar amb La Moncloa de les seves particularitats.

Illa amb Sánchez i el rei

Segons el protocol establert, la reunió entre Sánchez i el president de la Generalitat, Salvador Illa, hauria de ser la segona a realitzar-se, just després de la trobada entre el líder socialista i el lehendakari Imanol Pradales. A l’espera de saber-ne la data, cal tenir en compte que Illa serà a Madrid la setmana vinent. De fet, té programada una reunió amb el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela dimecres al matí, i a la tarda presidirà un acte per la Diada a la delegació del Govern a Madrid.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.