El Canal Salat necessita més metges de família

Itziar Lecea / Ciutadella – L’actual plantilla de metges de família del Canal Salat és de 14 professionals, però tres d’ells s’han jubilat aquest 2024 i se’n jubilarà un quart abans que acabi l’any. Malgrat els esforços per cobrir de manera provisional aquestes jubilacions, i cobrir els pacients d’un d’aquests professionals amb altres metges del centre -inclosos els metges residents-, el centre del Canal Salat sofreix una manca de professionals a causa de l’increment de targetes sanitàries -pacients- que estan hi estan inscrits, i que en l’actualitat arriba als 29.694.

Quatre jubilacions en un any
La plantilla de metges de família del Canal Salat s’ha vist afectada aquest 2024 amb les recents jubilacions de tres dels 14 facultatius, més una que es produirà abans de final d’any. Açò suposa que el 28,6% de la plantilla que hi havia a principi d’any, haurà canviat.

Tanmateix, des de l’àrea de Salut de Menorca comenten que en aquests moments hi ha dos metges que atenen les consultes de dos dels tres facultatius que ja estan jubilats, i que està en procés d’incorporació un tercer professional. Per diferents circumstàncies, apunten des de l’Àrea de Salut, aquestes no són incorporacions definitives.

També comenten que el cupo de pacients del tercer professional jubilat s’ha cobert amb la resta de metges del centre, així com amb els metges de MIR del darrer any, fent torns d’activitat extraordinària per atendre aquests pacients. De fet, aquesta pràctica també s’aplica per poder cobrir les vacances entre companys. Tot i la provisionalitat de la situació, des de l’Àrea de Salut de Menorca asseguren que es continua fent feina per a què aquestes places siguin cobertes de manera definitiva i poder incorporar quatre facultatius nous en aquestes places que queden vacants per jubilació.

Una de les esperances per poder cobrir alguna d’aquestes vacants està posada un procés d’oposicions que, en aquests moments, està en fase d’adjudicació de places, pel que no està tancat. Així i tot, apunten des de l’Àrea de Salut que aquest procés d’oposició es tanqui amb alguna incorporació de metges al Canal Salat, ja que una vegada adjudicada una plaça, el mateix facultatiu pot demanar un trasllat a un altre centre, pel que no és una garantia de poder tenir els metges necessaris per cobrir les vacants de jubilació.

Millora l’atenció al pacient, a pesar de les ràtios
Un dels fets que destaquen des de la direcció del centre de Canal Salat és que, durant el darrer any, s’ha pogut millorar el temps que el metge de família dedica a cada pacient, perquè fa un any s’atenia a unes 40 persones per dia i professional, mentre que ara se n’atenen 35. Aquest fet suposa una millora qualitativa, degut a què el pacient pot fer més estona amb el seu metge, així com també milloren les condicions de feina dels facultatius, que poden atendre amb més calma als seus pacients.

Així i tot, el temps per veure al metge de família des que es demana una cita fins a l’entrada en consulta, es trobava aquest mes d’agost en 5 dies hàbils; mentre que la mitjana de Menorca és de 4,7. Un fet curiós és que, durant el mes de gener, aquestes xifres anaven en 5,2 dies d’espera a Canal Salat, moment en el qual encara no s’havia jubilat cap dels metges. I l’agost de 2023, la demora era de 5,7 a Canal Salat, mentre que la de Menorca era de 3,5. Comparativament, la situació de demora per obtenir cita presencial amb el metge de família a Canal Salat era pitjor fa un any que ara, a pesar de tenir en plantilla tots els facultatius que componen el personal del centre.

S’ha de dir, també que la ràtio mitjana de pacients per metge al Canal Salat és de 1.866, mentre que la mitjana de Menorca són 1.790.

El centre de salut que més pacients acull de Menorca
Tot i les dades s’extreuen de l’atenció primària, des de l’Àrea de Salut destaquen que el Canal Salat és el centre més preparat de l’illa pel que fa a especialitzacions i serveis. La darrera especialitat en incorporar-se va ser la Unitat del dolor, però també hi ha serveis com cardiologia, oftalmologia o oncologia que eviten desplaçaments dels pacients de Ciutadella cap a l’hospital Mateu Orfila.

Així i tot, la manca de professionals a atenció primària pel volum de pacients que atenen ha fet que la direcció hagi demanat al Servei de Salut de les Illes Balears d’ampliar la plantilla orgànica de Canal Salat en tres equips d’atenció primària, que els formen sempre un metge de família i una infermera. En 10 anys, les targetes sanitàries a Ciutadella han augmentat un 12,6%, el que suposa unes 3.300 targetes més a atendre, un volum important per a què s’hagi de repartir entre la plantilla de 14 metges d’atenció primària.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.