La Fira Arrels obre amb èxit i atrau multituds amb gastronomia i producte local La VII edició d’Arrels celebra el producte menorquí amb activitats familiars, música tradicional i tallers de cuina en directe

La VII edició de la Fira Arrels, dedicada al producte local i la cuina de Menorca, ha obert les portes aquest dissabte, 21 de setembre, al recinte firal des Mercadal, una nova ubicació que ofereix un espai més orgànic i amable per als visitants. Impulsada pel departament d’Economia i Serveis Generals, la fira ha arrencat amb gran èxit, atraient multituds des de primera hora per gaudir d’un esdeveniment que celebra la riquesa gastronòmica de l’illa. A la inauguració hi han assistit el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, la consellera d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull i el batle des Mercadal, Joan Palliser. Del Govern Balear, hi han estat presents el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, i el director general Joan Llabrés.

Durant el seu discurs, Adolfo Vilafranca ha remarcat que “apostam per l’aire lliure i donam especial importància a les activitats familiars. Volem que des de ben petits, tothom conegui i aprecii els productes i la cuina local que tenim a Menorca.”

Per la seva banda, la consellera Maria Antònia Taltavull ha destacat la fira com una oportunitat essencial per donar visibilitat al producte menorquí i reconèixer l’esforç dels productors per preservar la tradició gastronòmica de l’illa.

Pep Palau, director de la fira, ha explicat que “estem molt il·lusionats amb aquesta setena edició de Fira Arrels que acaba de començar i que arriba plena de novetats. La primera, el nou espai, al Recinte Firal des Mercadal. La segona, estrenem format, amb un espai de restauració a càrrec de l’escola de Ca n’Aguedet, i activitats d’animació musical incloses. I la més important: que els 30 productors locals que hi participen ho fan carregats de nous productes. Una edició que estem convençuts que serà un èxit.”

La inauguració ha anat seguida de l’actuació de Joana Pons amb ses guitarres que han musicat la llegenda de la muntanya de la Mare de Déu del Toro.

Expositors i espai restauració

La Fira ha obert les portes a les 11 del matí, i des del primer moment ha rebut una gran afluència de visitants. Més de 30 expositors de producte local han ofert degustacions i venda directa, presentant una variada selecció de productes menorquins: formatges, embotits, hamburgueses de bolets, ensaïmades, cervesa artesana, musclos, vi, pizzes de blat de xeixa, crespells, rubiols i altres delícies elaborades amb el millor producte local que han captivat els paladars dels visitants. A més, com a novetat, aquest any la fira disposa d’un espai de restauració que ofereix una atractiva selecció de plats, cuinats i servits per l’escola de restauració Ca n’Aguedet.

Activitats de cuina i gastronomia en directe

Cap al migdia, l’Aula de Cuina ha acollit una de les primeres grans cites de la jornada: l’Entrega dels Premis Gastronòmics de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears. En aquesta cerimònia, s’han atorgat els guardons que reconeixen l’excel·lència culinària de Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera, destacant els millors professionals i establiments de cada illa. De Menorca, Sergio Villalonga, del Café Balear, ha estat nomenat Cuiner de l’Any, mentre que el Restaurant Vermell, de Joan Bagur, ha rebut el premi a Restaurant Revelació. Juan Carlos García, de La Fàbrica de Farry, ha estat guardonat com a Reboster/Pastisser de l’Any, i Víctor Torrent, del Pinzell Restaurant, ha estat reconegut com a Millor Cap de Sala. A més, El Paladar, de Kiko Muñoz i Pepe Moreno, ha estat premiat per la seva Trajectòria Professional, mentre que Vicent Vila, d’Es Molí de Foc, i Grahame Pearce han estat guardonats per la seva Promoció del Producte Local. Calucha i Biel Sintes han estat distingits com a Millor Gastro Bar, i Sa Fonda de Fornells, de Jordi Pons, ha rebut el premi a Millor Restaurant de Cuina Menorquina.

Seguidament, s’ha celebrat un tast de cerveses artesanes de Grahame Pearce acompanyades de formatges DOP Mahón Menorca. La tarda continuarà amb un seguit de demostracions de cuina en directe. A les 16.30 h, el reconegut xef Miquel Calent (Restaurant Chic, Es Migjorn i Can Calent, Campos) juntament amb Sa Sucreria elaborarà l’ensaïmada, unes postres emblemàtiques de la gastronomia balear. A continuació, José Maria Borràs (Agroturisme Santa Mariana) portarà a l’escenari la seva interpretació de la cuina de la mar menorquina, fusionant creativitat i responsabilitat mediambiental. Tot seguit, la cuinera Irene Gordillo (Agroturisme Santa Mariana) i els germans Raül i Diego Merino cuinaran en representació de la 15a Mostra de Cuina Menorquina, oferint una visió contemporània de la tradició local. El dia finalitzarà amb el jove cuiner Pau Sintes i Ruth Ortiz (cuiners al Cristine Bedford, Maó), que protagonitzaran una sessió centrada en l’autenticitat del rebost de Menorca, posant en valor els ingredients més arrelats a l’illa.

Música i activitats familiars

A partir de les 15 h, el grup menorquí Entonats aportarà un toc festiu amb música menorquina tradicional, boleros i ranxeres, animant les primeres hores de la tarda. Les activitats familiars, una part central de la Fira, continuaran a l’Espai Sa Cooperativa del Camp, on petits i grans podran participar en tallers com ara aprendre a sembrar i cuinar productes de l’horta d’hivern.

Informació pràctica

L’entrada a Fira Arrels té un cost de 3 € i inclou tres tiquets de tast que es poden intercanviar per degustacions en els estands de producte. Totes les activitats són gratuïtes amb reserva prèvia al punt d’informació de la fira. L’horari d’obertura és dissabte d’11:00 h a 22:00 h i diumenge d’11:00 h a 20:00h.

Més informació i programació:
firaarrels.cime.es

LLISTAT DE PRODUCTORS FIRA ARRELS 2024
– BOLETS DE MENORCA – SA CUINA DE SA SINIA
– SAL DE MENORCA
– SA CROQUETERA DE MENORCA
– SA SUCRERIA
– ES MOLÍ DE BAIX
– LA MARCONA
– LA FABRICA DE FARRY
– INFUSIONS DE MENORCA – TES DE MARINA – MARC MOLL
– ISAFRA MENORCA
– PRODUCTES ECOLÓGICS ES CAPELL DE FERRO
– FORMATGES TORRE TRENCADETA
– FORMATGES ES TONEDOR
– S’ARANGÍ
– BINIGARBA
– FORMATGES CM
– ALCOTX
– SANT JOAN DE BINISSAIDA
– MORVEDRA
– FINCA SANTA CATALINA
– BODEGA TORRALBA
– BODEGUES TORRALBENC
– GRAHAME PEARCE
– BOTIGA XORIGUER
– VIMENORCA
– CA N’AGUEDET
– SUPERCOFFEE
– DIRECCIÓ GENERAL DE QUALITAT AGROALIMENTÀRIA I PRODUCTE LOCAL
– LICORS MOYÀ 1980 (Mallorca)
– LICORS DOS PERELLONS (Mallorca)

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.