L’obra menorquina Yo soy una fiesta estrena a Menorca el 27 de setembre al Teatre Principal de Maó

El pròxim divendres 27 de setembre a les 21.00 h al Teatre Principal de Maó, tindrà lloc l’estrena a Menorca de Yo soy una fiesta de La Resistència Teatre, després de la seva estrena la setmana passada al Teatre Principal de Palma. Es tracta d’una obra de teatre físic, en la qual s’explora, entre calamars i confeti, temàtiques que giren entorn de les àvies, la identitat, el dol i el rol de les mares. La proposta és contemporània, és a dir, no segueix una estructura lineal, i mitjançant escenes fragmentades, el públic descobrirà el que s’amaga Baix un entramat surrealista i, a la vegada, quotidià. “La posada en escena presenta cossos en constant moviment, que ballen, pateixen, parlen, riuen i ploren. Un drama disfressat de comèdia: encara és fàcil riure i emfatitzar amb els personatges, perquè el trastorn és profundament sensible.”, descriu la directora de l’obra Lola Vera.

L’argentina Lola Vera, investigació de la qual es basa en l’encreuament  de llenguatges entre el camp de la imatge i l’escriptura, s’estrena com a directora en aquesta peça. Després d’estudiar a la Universidad Nacional de las Artes (Buenos Aires), la ballarina, coreògrafa i investigadora del moviment, es trasllada a Europa on col·labora amb diferents companyies com Sorta a Madrid o Les Sudakas, grup d’artistes llatinoamericans amb seu a Brussel·les, de la que també és fundadora.

Les actrius Camila Grigera i Ángela Tortajada, intèrprets i al mateix temps, cocreadores juntament amb la directora de l’obra, col·laboren juntes des de 2019, any on fundaren amb altres artistes pluridisciplinaris residents a Menorca, La Resistència Teatre, companyia de teatre independent que ha destacat per la seva labora cultural a l’illa amb projectes d’impremta comunitària, integral, sustentable i territorial.

Els camins de les tres artistes es creen després d’una telefonada de Camila a Lola, la seva amiga de la infància, demanant la seva col·laboració a un projecte que n’Ángela començava a escriure. Un cop aterrada a Maó des de Brussel·les, na Lola arriba a l’aniversari que n’Ángela havia estat preparant durant setmanes per la seva àvia. La festa, els convidats, el pastís i l’abundant cava Recaredo crearen el context del seu primer record. Na Lola cercava la festejada amb la mirada, desorientada i confusa. Camila estava emocionada al veure tantes fotografies de la Yaya quan era jove. Una taula amb calamars replens i un discurs entre llàgrimes varen fer que na Lola s’adonés que la Yaya, la festejada d’aquell dia, ja no hi era, no compliria més anys; ara era només un record. I que, en realitat, més que una celebració, era el procés d’entravessar diversos acomiadaments abruptes. El següent dia, a la sala d’assaig, tota la investigació va prendre aquell rumb. El que podria haver estat una festa generacional, es transformà en YO SOY UNA FIESTA, és a dir, la festa que som. “Ens demanam que ens manté en el festejament, quins eren els somnis de les nostres àvies i mares i el recorregut de totes aquelles dones i, sobretot, quant esperam i continuem esperant de totes elles?” assenyala Camila.

Un  cop creada la peça teatral, la companyia rep el premi Art Jove 2023 dins la categoria de teatre,  atorgat per l’Institut Balear de la Juventud (IBJOVE), “És un orgull representar a Menorca, la seva cultura i la seva producció artística; ja que és molt difícil ser reconeguts dins del context insular en la nostra tasca, de vegades, precaritzada i oblidada”, explica la intèrpret menorquina Ángela.

L’obra es va estrenar al Teatre Principal de Palma com a part d’aquest reconeixement, que a més a més inclou la seva participació en les fires més prestigioses de les illes com FiraB!, on actuaran el pròxim 6 d’octubre; i a FIET, on portaran a terme diferents representacions al llarg de jornada del 17 d’octubre. Després del tan desitjat i esperat debut, la companyia menorquina espera que YSUF continuï sumant més dates a les illes i també a la península, convertint-se així, en una obra referent de teatre contemporani jove balear.

Nieves Portas, directora-gerenta de la Fundació Teatre Principal de Maó, apunta “És una ‘FESTA’ que el Premi Art Jove Creació Teatral 2023 (atorgat per l’IBJOVE) hagi estat atorgat, per primer cop, a una companyia menorquina; aquesta gesta és digne de celebració i reconeixement, i suposa un orgull per l’illa de Menorca i el panorama cultural balear”.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.