Les ‘Connexions mediterrànies’, segons Zulema Bagur La nova exposició de l’artista menorquina, s’ha inaugurat a Dènia, i anirà viatjant per diferents parts del mediterrani

Foto: Matias Pons.

Miriam Triay / Ciutadella – Connexions mediterrànies neix de les reflexions i els viatges de l’artista Zulema Bagur. De com recórrer diversos indrets del mediterrani, l’han feta crear connexions entre aquests. A través de les tradicions, dels edificis, de la cultura, del parlar, de la musicalitat, però sobretot, del mar. El que ens separa, però alhora ens uneix. De com, al final, “tots formem part de la mateixa mar”.

EL SORGIMENT D’UNA CONNEXIÓ
Des de la seva infància a la caseta de vorera on passava els estius, a la cala Sa Mezquida, fins als viatges per diversos indrets, l’artista sempre s’ha sentit molt arrelada al mar. I a tot el que aquest representa. “Entre relats de pescadors, sorgeix l’anhel de viatjar, navegar, les travessies, conèixer…”.

Amb Menorca com a punt de referència i de retorn, l’artista ha estat per diversos ports i costes del Mediterrani: Mallorca, Eivissa, Dènia, Catalunya, Sicília, Grècia, Turquia, Líban, Egipte, Tunísia, Algèria, Ceuta, Melilla, Gibraltar… i de tots ells en trobem essència i representació.

Zulema Bagur, amb el comissari de l’exposició , Antoni Torres Martorell. Foto: Matias Pons.

De fet, a molts d’aquests llocs hi ha anat gràcies a l’art, i a la Fundació Balearia -organitzadora d’aquesta exposició-. A les diverses mostres itinerants que s’han organitzat i que han comptat amb ella. Fet que l’artista agraeix. I que marca com a principal potenciador de la seva expressió verbal, de començar a adherir paraules a les seves imatges pictòriques. “Sempre m’ha agradat escriure. Però he tingut temporades. Ara, gràcies als diversos viatges que m’ha proporcionat la Fundació, he tornat a escriure, i afegesc texts a les meves obres”.

L’OBRA RESULTANT
“Cada obra ens ofereix vàries lectures: la plàstica i visual de conjunt del paisatge i la que ens aporta l’apropar-nos a les teles i descobrir la matèria, elements que ens plantegen preguntes, i, com cridades d’atenció, posen el focus en la meva preocupació pel territori marítim i la natura, la supervivència humana, les relacions entre les persones entre voreres, la necessitat de connexió i l’enriquiment conjunt”.

De les diverses experiències de l’artista, que involucren el mar, i els diversos viatges, llavors, sorgeixen aquestes obres. Unes que, i després de la reflexió, ara ha decidit unir resultant amb aquesta exposició. Connexions mediterrànies, s’inaugurà a Dènia el passat 5 de setembre i hi romandrà fins al pròxim 2 d’octubre. A la Sala El Taller de Túria. La idea és que després la mostra viatgi per diversos llocs. Com ha fet la mateixa artista. I que en cada un d’aquests viatges, com també li ha passat a Bagur, presenti una evolució. Que la mostra estigui en moviment, no sigui estàtica. I en cada lloc on viatgi presenti una part nova de l’artista i dels seus viatges.

Foto: Matias Pons.
Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.