La baixada de temperatures convida a quedar a casa, amb alguna beguda calenteta i un bon llibre. Si vau quedar amb ganes de seguir llegint algunes recomanacions, us passam la nostra llista de tardor. Agafeu un raconet acollidor, una llibreta o llapis per prendre notes, i xalau amb els llibres que us duim des de Nua per aquests mesos.
LA NOIA SALVATGE (2018), de Delia Owens: Durant anys, els rumors de l’existència de la Noia Salvatge han pertorbat la vida de la petita localitat de Barkley Cove. Abandonada als sis anys, la Kya és una jove sensible, intel·ligent i d’una bellesa insòlita que ha sobreviscut en soledat als aiguamolls, amb la naturalesa com a única amiga. És una supervivent nata. La seva vida solitària es complica quan un home apareix assassinat al pantà i l’acusen del crim. Llavors, tots els seus misteris sortiran a la llum. Una novel·la magistral que ens parla dels secrets de l’ésser humà, les pulsions que ens mouen i la veritable naturalesa de l’amor i l’odi.
L’EXPEDICIÓ DEL BAOBAB (2020), de Wilma Stockenström: Enmig del paisatge desèrtic de l’interior de Sud-àfrica, una antiga esclava cerca recer dins dun forat en el tronc dun baobab gegantí. Per primera vegada a la vida, és mestressa del seu temps, del seu cos, dels seus pensaments, i en la solitud del refugi recorda el seu periple vital: com la van capturar quan era petita, la violència que va patir a les mans dels seus amos, les criatures que li van prendre dels braços tan bon punt les va haver deslletat… El baobab, interlocutor imaginari, serà l’únic testimoni del seu relat punyent, una mena d”alter ego” en l’escorça del qual gravarà les seves reflexions i deixarà constància de les seves vivències. Una faula inoblidable sobre el desarrelament i l’opressió en què ressonen els moments més foscos de la història sud-africana.
ENFERMAS (2022), d’Elinor Cleghorn: Un recorregut fascinant i revelador per la història de la medicina i la misogínia que ha acompanyat el cos de les dones durant segles. Un repàs històric de les primeres qüestions mèdiques sobre les malalties de les dones, passant per les hormones i fins i tot les malalties autoimmunes, escrit en un estil fascinant i captivador que farà parlar molt sobre la salut femenina. Cleghorn va emmalaltir fa deu anys. Mentre aprenia a conviure amb la seva impredictible malaltia, va recórrer a la història a la recerca de respostes, i el que va trobar va ser un indignant llegat de patiment, mistificació i diagnòstics erronis.
LAS QUE FALTABAN (2022), de Cristina Oñoro: A partir d’una meravellosa xarxa de connexions entre experiències femenines, Oñoro explica una altra història del món, emprant una infinitat de detalls memorables i anecdotes curioses, així com els últims avenços de la investigació especialitzada sobre els seus protagonistes. ‘Les que faltaven’ recorre amb rigor alguns moments històrics carregats de significat, des de la foscor de les cavernes prehistòriques fins a la Guerra de l’Afganistan, però també de la literatura, l’art, la filosofia i la ciència per intentar il·luminar, amb notables dosis d’ironia i erudició, les zones d’ombra on s’han relegat les dones.