El departament de Medi Ambient restaurarà la torre de les quatre portes del Llatzeret

El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació rehabilitarà la torre de les quatre portes del Llatzeret, que se situa a la part est del complex. El Consell Executiu ha aprovat el projecte per a dur a terme els treballs, amb els preus actualitzats.

El projecte planteja la rehabilitació integral de la torre, ja que en l’actualitat està malmès el mur sud de la instal·lació i una part de la galeria superior. La torre era un punt de control d’accés i vigilància dins l’organització del llatzeret de l’illa. Està formada per la prolongació en altura de dues muralles paral·leles de direcció N-S. Les quatre portes que donen nom a la torre estan situades al centre de cada cara: la nord i sud donen a patis petits, també tenen una porta. La torre forma part de la família de quatre torres de vigilància, calabossos i magatzems que hi ha al recinte.

El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació va encarregar el projecte amb l’objectiu de conservar el complex històric. La torre forma part de la construcció original del Llatzeret i la seva disposició arquitectònica i paisatgística estan perfectament integrades en l’entorn, de fort caràcter històric. De fet, la patent empestada, de la que forma part la torre de les quatre portes, està situada a l’extrem est de l’illa, formant un recinte aproximadament triangular, envoltat per una doble murada i dividit en tres sectors interiors. Els tres espais alberguen tres pavellons de contagiats. Estan separats per murades, de manera que tot el moviment de la patent empestada ha de passar per la torre de les quatre portes, que funciona de punt de control d’accés i abastiment. Els tres patis que rodegen la torre creen un espai lliure de separació entre cadascun dels tres sectors i la mateixa torre per crear una barrera a la transmissió de malalties, tal com es va concebre, i una seguretat extra. La patent empestada, a part de l’accés de la torre, tenia dues sortides més: el cementiri i, a través d’un pati, a la rampa que dona cap a Cala Teulera.

“El projecte planteja la restauració integral de la torre de les quatre portes per a la completa estabilització i recuperació del bé. El seu valor històric i el grau de protecció patrimonial que gaudeix exigeixen que els treballs de restauració s’adrecin a recuperar els valors originals de la torre. És a dir, la seva configuració arquitectònica bàsica i els materials amb què va ser construït, encara que algunes solucions de reforç requeriran la col·locació de materials contemporanis, però es mantindran ocults. D’aquesta manera, el desmuntatge i reconstrucció d’una part de la torre es farà amb els mateixos materials desballestats prèviament”, explica el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca, Simón Gornés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.