La Campanya de Vacunació contra la Grip comença el 7 d’octubre El pla pilot d’immunització a 24 escoles començarà una setmana després, el 14 d’octubre

La consellera de Salut, Manuela García, i la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, acompanyades pel coordinador autonòmic de Pediatria del Servei de Salut, Juan Carlos de Carlos, han presentat la Campanya de Vacunació contra la Grip per a la temporada 2024-2025. El principal objectiu d’aquesta campanya és millorar els nivells de cobertura entre tots els col·lectius de risc recollits en campanyes anteriors.

La consellera ha assenyalat que l’objectiu d’aquesta campanya, la primera que du a terme de manera íntegra aquesta Conselleria i en què s’han augmentat els esforços perquè es vacunin més persones, és, almenys, «aconseguir revertir la tendència de baixes cobertures de les darreres campanyes, un primer pas per consolidar el canvi i augmentar progressivament les cobertures vacunals».

Com a principals novetats d’aquesta campanya, cal destacar el pla pilot de vacunació a les escoles, en el qual participaran 24 centres educatius públics, concertats i privats —11 a Mallorca, 8 a Eivissa i Formentera i 5 a Menorca—, i la possibilitat que tota la població diana que vulgui vacunar-se pugui acudir a diversos centres de salut en horari de matí i capvespre sense haver de demanar cita.

En aquesta ocasió, la campanya començarà dilluns que ve, 7 d’octubre, amb l’inici de la vacunació de les persones institucionalitzades a residències d’ancians i centres de dia, a qui s’inocularan els vaccins contra la grip i la COVID-19. Personal del Servei de Salut es desplaçarà a les residències per immunitzar aquest col·lectiu de risc.

La vacunació sense cita, a partir del 4 de novembre

Una setmana més tard, el dilluns 14 d’octubre, s’iniciarà la campanya per vacunar la població general als centres de salut. Les persones que vulguin immunitzar-se contra el virus estacional podran sol·licitar cita a través del telèfon d’InfoSalut (971 22 00 00) o a la web grip.caib.es, on també es podran consultar els horaris dels centres de salut on es vacunarà sense cita a partir del 4 de novembre.

Aquesta vacunació sense cita s’habilitarà a un total de 16 centres de salut i als hospitals de Can Misses d’Eivissa i Mateu Orfila de Maó.

Aquests dispositius immunitzaran la població de dilluns a divendres, en horari de capvespre i de matí, i de manera ininterrompuda els dissabtes.

La vacunació a les escoles

La Direcció General de Salut Pública ha programat per a aquesta campanya un pla pilot de vacunació a 24 centres escolars públics. La població infantil diana d’aquesta iniciativa són els infants del segon cicle d’educació infantil, és a dir, tots els alumnes nascuts els anys 2019, 2020 i 2021. 2.900 infants estan cridats a vacunar-se.

El dilluns 14 d’octubre s’encetarà aquest pla pilot, així com la vacunació universal dels infants entre 6 i 59 mesos d’edat (4 anys i 11 mesos), que conclourà un mes més tard, el 14 de novembre.

El motiu de la immunització universal d’aquest col·lectiu, ja implantada la campanya contra la grip passada, és que els infants d’aquesta edat pateixen freqüentment la grip i, tot sovint, de manera molt greu. A més, solen ser els principals transmissors del virus gripal a altres col·lectius diana. Amb això no solament es brinda al menor una protecció individual, sinó que també les persones vulnerables del seu entorn es protegeixen del contagi.

La pauta de vacunació d’aquests infants sans és d’una sola dosi, i als més petits, dels sis mesos als dos anys, se’ls administrarà un vaccí inactivat injectable. A la resta de menors de la franja d’edat, des dels 2 anys fins als 4 anys i 11 mesos, se’ls inocularà una vacuna antigripal intranasal.

Més de 276.000 vacunes

Amb un cost de 3.446.913 euros, la Conselleria de Salut distribuirà per a aquesta campanya un total de 276.800 vacunes contra la grip. D’aquestes, 140.000 seran vaccins antigripals amb coadjuvant, 4.800 d’alta càrrega per a la gent gran especialment vulnerable, 22.000 del fàrmac intranasal per als menors i 110.000 del preparat tetravalent per a la població general.

Població diana

La campanya de vacunació s’adreça a totes les persones a partir dels 60 anys d’edat i a les menors d’aquesta edat que reuneixin alguna de les condicions de risc establertes. En total, aquesta població diana la conformen a les Balears unes 700.000 persones.

Es recomana la vacunació als grups de població següents:

Persones de 60 anys o més.
Majors de 65 anys internats a residències geriàtriques, centres de discapacitats o ingressats a institucions tancades.
Persones que, a partir dels 12 anys, pateixen alguna condició de risc, com ara diabetis; obesitat mòrbida; malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries; patologies renals o hepàtiques, incloent-hi l’alcoholisme; malalties neuromusculars greus; persones immunodeprimides, incloent-hi les que tenen el sistema immunitari minvat pel virus de la sida (VIH) o per fàrmacs, així com els receptors de trasplantaments; celíacs; persones diagnosticades de càncer; amb malalties inflamatòries cròniques, i les que pateixen trastorns o malalties que comportin disfunció cognitiva, com ara síndrome de Down o demències.
Dones embarassades en qualsevol moment de la gestació i fins als sis mesos després del part.
Persones que conviuen amb aquelles que tenen un alt grau d’immunosupressió (trasplantats, persones insuficiència renal crònica o infectats pel VIH).
Fumadors.
Personal dels centres sanitaris i sociosanitaris, tant públics com privats, així com els estudiants que hi estan en pràctiques.
Treballadors dels serveis públics essencials, com les forces i cossos de seguretat de l’Estat, tant nacionals com locals, bombers i serveis de protecció civil. També s’aconsella vacunar-se al personal d’escoletes i centres d’educació infantil.
Persones que fan feina a granges o explotacions avícoles, porcines, de visons o de fauna silvestre, amb l’objecte d’evitar una contaminació creuada de virus humans i animals.

La vacunació contra la covid

Com en anteriors campanyes contra la grip des de la irrupció del virus respiratori pandèmic, als centres dependents de l’IB-Salut s’oferirà, a aquelles persones en què estigui indicat, la possibilitat d’administrar-los ambdós vaccins, el de la grip i el de la covid.

Així, a les residències d’ancians s’oferirà a aquest col·lectiu la possibilitat de posar-se les dues vacunes en el mateix acte mèdic, recomanació que s’estén a totes les persones institucionalitzades.

La vaccinació doble també s’ofereix a tota la població amb condicions de risc a partir dels 12 anys, a les dones embarassades, als convivents amb persones amb un alt grau d’immunosupressió o amb gent gran amb patologies de més risc, al personal de serveis essencials i als treballadors dels centres sanitaris o sociosanitaris, amb l’única excepció dels estudiants en període de formació, a qui solament se’ls recomana la vacunació contra la grip.

Finalment, també s’insta a vacunar-se contra la COVID-19 els infants entre 6 mesos i 12 anys que pateixen alguna de les malalties següents, així com a les persones que hi conviuen: trasplantats de progenitors hematopoètics, els que pateixen immunodeficiències primàries i adquirides o estan en tractament amb immunosupressors i els que sofreixen malalties cròniques cardiovasculars, respiratòries neurològiques o neuromusculars greus.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.