Què són els cometes? Per Antoni Liz Femenías

Com esperavem el cometa es veia poc els matins del cap de setmana passat. A partir de dia 11 d’octubre s’ha de veure millor els vespres. El cometa Neowise de 2020 va brillar més que el cometa actual.

Un cometa, a diferència d’un asteroide, està format per roca i metall mesclat amb gels de diverses substàncies (aigua, diòxid de carboni, amoníac, metà, … ). Aquestes substàncies quan s’escalfen es converteixen en gas. Es fonen, s’evaporen o directament sublimen (pasen directament de sòlid a gas).

És per aquest motiu que quan s’atraquen al Sol formen una cua de gas que, per l’anomenat vent solar apuntarà en direcció contrària al Sol. Amb el gas poden sortir llançades també partícules sòlides que formaran una altre cua que queda retrasada respecte a la de gas (L’hi solen dir cua de pols). Aquesta cua està relacionada amb les pluges d’estrelles que es produeix quan la Terra travesa una zona de l’espai on hi ha partícules deixades per un cometa (Pleiades, Leónides, etc.)

Els cometes no formen les cues per l’entrada del cometa a l’atmosfera de la Terra. Realment els cometes passen enfora de la Terra. Si que poden travessar la trajectòria per on passa la Terra cada any.

Hi ha varietat en les mides dels cometes, en la seua composició, en les òrbites, la magnituds, el color, etc.

És poc probable l’impacte d’un cometa amb un planeta però no impossible. El cometa  Shoemaker-Levy va impactar l’any 1994 amb el planeta Júpiter.

Un poc més probable és l’impacte d’un cometa amb el Sol.

Alguns cometes passen massa aprop del Sol i es destrueixen per la gravetat del Sol encara que no impactin directament.

Molts cometes tenen òrbites elíptiques que dificilment coincideixen amb el pla de l’eclíptica o amb el pla de l’òrbita d’algun planeta. Pasen entre els planetes del sistema solar, s’escalfa i desenvolupa la cua i, després, s’allunya fins a l’afeli, enfora del Sol on el cometa es congela i no té cua. Periòdicament tormarà cap el Sol.

El més conegut és el cometa Halley que passa cada 76 anys i sabem que tornarà el juny de 2061. Serà visible els matins fins a l’11 de juny i els vespres a partir del 16 de juny.

Altres cometes tenen òrbites hiperbòliques (obertes) i venen aprop del Sol i de la Terra només una vegada, com el que és visible ara.

La velocitat dels cometes aumenta quan va cap al Sol i minva quan s’allunya.

Vist des de la Terra el cometa fa un petit canvi de posició quan el veim a la mateixa hora en dies seguits.

Normalment quan és més brillant serà prop del Sol i només es veurà poca estona abans de la sortida del Sol o poc després de la posta ja que mostra també el moviment aparent per la rotació de la Terra com les estrelles i altres astres.

Les pluges d’estrelles i els bòlids són molt diferents ja que es veuen quan entren a l’atmosfera de la Terra a gran velocitat i només es veuen durant pocs segons.

El cometa actual ja ha passat pel periheli i cada dia brillarà menys, però fins a dia 12 es va atracant a la Terra i per açò desde la Terra el veurem més brillant. A més, després de dia 12 es podrà veure més alt respecte a l’horitzó oest.

Les previsions calculades diuen que la magnitud serà de 0,7 (un poc menor que 1). El dia millor per observar el cometa podria ser dia 14 cap a les 20 h. (Ja farà prou fosca per veure el cometa a simple vista, tal vegada).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.