Diferències gastronòmiques entre Ponent i Llevant de Menorca (I). Rebosteria i pastisseria.

Bep Al·lès / Ciutadella – Malgrat que només siguin poc més de 45 quilòmetres els que separen Ciutadella de Maó, hi ha un bon nombre de diferències entre una part i altre de l’illa, inclús en el lèxic gastronòmic, la manera de preparar els plats o els que en són protagonistes de les celebracions.

Una de les principals és en la pronunciació de la lletra “E”, que uns pronuncien de manera greu i altres àtona, cosa que fa que per exemple es pronunciï  el nom del pastisset i el fet que a la part de Llevant fan una é greu, es digui que aquest antic dolç menorquí reb aquest nom perquè té set puntes, cosa que no es mantén, pel fet que depenent del motllo que s’empri el pastisset pot tenir 5 o 7 puntes, com també en trobarem de 6 i de 8. Si es seguís la teoria de Llevant, a Ciutadella podrien dir que és perquè fa sed.

El pastisset és el diminutiu del pastís de conserva, elaboració gairebé perduda que era un pastís farcit de conserva o de figat, de forma cilíndrica, fet amb la mateixa pasta i farciments dels pastissets, i també ensucrat al damunt i que es tallava en porcions.

Parlant del sucre, també i trobam diferències entre Llevant i Ciutadella. A Llevant el sucre en pols es diu floreti, que possiblement ve de ser la flor del sucre, la part més fina, mentres que a Ciutadella li diuen sucre fi o sucre de llustre.

Seguint amb el món de la rebosteria i pastisseria, hi trobam també diferències en el nom i també l’elaboració del que abans es deien coques de la Mare de Déu de Gràcia o de Sant Joan, per exemple, que van passar a dir-se coques bambes, a excepció de Ciutadella on a finals del segle XIX aquestes coques amb forma de mitja taronja prenen forma encaragolada i es passen a dir ensaïmades de Sant Joan. Possiblement aquest nom els hi dona Josepa Rossinyol.

Ara aquestes es diuen coques bambes, ensaïmades menorquines i ensaïmades de Sant Joan, i també varia la manera de fer-les entre els que les anomenen coques bambes o ensaïmades menorquines, que empren sèu de porc com a greix, mentres que a Ciutadella les ensaïmades de Sant Joan es fan amb mantega cuita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.