A partir de dia 11 d’octubre el cometa Tsuchinshan es comença a veure els vespres.
Les previsions astronòmiques per veure un bon cometa són bastant bones. Les previsions meteoròlogiques són més incertes.
Cada dia entre les 20 i les 21 hores convendrà mirar cap a ponent uns 30 minuts després de la posta del Sol.
Dia 12 el Sol es posarà a les 19:08 i cada dia un o dos minuts més prest.
El dia 8 el cometa haurà travessat el pla de l’òrbita de la Terra del sud al nord i es trobava quasi el línia amb el Sol. Dia 11 es pot començar a veure els vespres cap a les 20 h, una hora després de la posta del Sol quan ja farà prou fosca. El dia 12 haurà pujat un poc més respecte a l’horitzó oest i es podrà veure més alt i més estona. Dia 12 serà el dia de major proximitat a la Terra i que podria brillar més. Des del 27 de setembre ja s’allunya del Sol i per tant la seua brillantor absoluta ja minva però fins dia 12 s’atraca a la Terra i es veurà més brillant.
El cometa estarà a ponent a la dreta del planeta Venus que actualment té una magnitud de -3,5 aproximadament. Açò vol dir que brilla més que qualsevol estrella de primera magnitud. L’estrella més brillant és Sirio que té magnitud -1,33.
Cada unitat de magnitud equival a 2,5 vegades més brillant (o menys).
Les de magnitud 0 brillent 2,5 vegades més que les de primera magnitud i les de magnitud -1, brillen 2,5 vegades més que les magnitud 0.
Al moment d’escriure l’article el cometa tenia magnitud -2,5. Hi ha previsions molt exagerades (notícies que diuen que serà el cometa del segle) i altres bastant moderades que diuen que tindrà magnitud 0.
En tot cas és una ocasió poc freqüent per veure un cometa des de l’hemisferi nord de la Terra.
Dia 12 serà encara prop de l’horitzó i es veurà poca estona. Es posarà a les 20:28.
Així com puja respecte a l’horitzó milloren les condicions per una bona observació. Per açò entre dia 12 i dia 16 el cometa es podria veure molt bé. Els primers dies haurà de ser cap a les 20 hores i a partir de dia 16 es veurà fins a les 21 h o més. (Dia 16 es posa a les 21:46)
Un factor en contra és la lluna plena de dia 17, però es trobarà en oposició al sol i serà a l’est. Cada dia sortirà més tard. Dia 20 surt a les 20:50, ja un poc minvada.
El cometa passa per la constelació de Virgo sense cap estrella brillant.
Venus a la constelació de Libra també sense cap estrella brillant.
A l’esquerra de Venus veurem un estrella gegant vermella, Antares de la constelació de Escorpio que es troba a més de 500 anys-llum.
Dia 14 també es podrà veure una conjunció de la Lluna amb el planeta Saturn.
Venus ara es veu en fase minvant ja que es troba més enfora que el Sol. (Distància 1,32 UA). S’anirà separant del Sol fins a dia 10 de gener quan es trobarà més aprop de la Terra en fase quart minvant i una màxima elongació de 47º.
Esperem que hi hagi alguns dies sense nivolats i poder fer bones observacions i fotografies.