Tot música: gairebé mig segle al servei del poble Després de 46 anys, la darrera botiga dedicada a la música de l’illa, tanca les seves portes

Abelardo Portella en els inicis de la botiga. Foto: Arxiu família Portella Florit.

Miriam Triay / Ciutadella – Arribam a l’establiment ubicat al carrer de Portal d’Artrutx, 12, Tot Música. On ens espera na Nina Florit, l’actual propietària i dona de n’Abelardo Portella, un vertader amant de la música, i impulsor de la botiga dedicada a la seva passió.

Abans d’accedir a l’interior, ens atrapa el significatiu cartell que encapçala l’establiment, obra de Pacífic Camps, i que té la mateixa longevitat que la botiga. Demostrant com l’essència d’aquesta, tot i el pas del temps, roman intacta. Amb la silueta del reconegut Ian Anderson, cantant de la banda de rock Jethro Tull, com a protagonista. Notificant així, al seu possible públic, la passió per la música dels propietaris.

TOT UN MÓN MUSICAL
Només el mateix nom de l’establiment ja indica amb quina necessitat, i objectiu, va aparèixer la botiga l’any 1978. En un moment en què només hi havia un altre local que oferís varietat musical. I en el qual, per tant, hi faltava oferta en el sector. El matrimoni constituït per n’Abelardo Portella i na Nina Florit, en aquell moment, estaven treballant en les seves respectives feines: ell de manobra i ella d’ajuntadora de sabates. Tasques, per altra banda, ben típiques de la nostra societat i poble. Fins que, Portella, necessitat d’un canvi, i d’embarcar-se en una nova aventura, apassionat de la música des de sempre, i observant la mancança de què parlàvem, decidí donar vida al projecte Tot Música.

Indicant que tot el que trobés el client dins la tenda, seria música. O aparells i complements relacionats amb aquesta. Com ja veiérem més endavant. En paraules de na Nina Florit: “Vam començar del no-res, només amb una idea i un somni. Va ser un risc molt gran el que vam prendre. Però ens va anar molt bé. Vam vendre molt des del principi. De música només en veníem nosaltres i un altre establiment. I, de fet, d’aparells com tocadiscs, érem els únics que en teníem. Eren anys molt bons en aquest sentit”.

Sense especialitzar-se en gèneres concrets, i intentant portar la màxima varietat i novetat per a tot tipus d’amant de la música, l’establiment va anar creixent. Fins que va arribar un punt, damunt l’any 1995, que l’espai on estaven ja no pogué fer front a tot el material per vendre, i es canviaren de local. Un ubicat al mateix carrer, però de més capacitat. “Necessitàvem més espai, sobretot, per l’electrònica i la música. De fet, és curiós, perquè el canvi va coincidir amb l’arribada dels CD, que substituïren els vinils”.

Nina Florit, en la botiga, en l’actualitat.

TOT UN MÓN CANVIANT
Però, com amb tot, i com ja hem pogut anar observant en altres comerços locals i de proximitat, l’arribada d’internet va ferir el negoci. Si abans la gent corria per anar a comprar la darrera novetat de CD del seu grup preferit, ara ja no calia, perquè s’ho podien descarregar al mòbil, o escoltar a través d’aplicacions com Spotify. O si necessitaven un tocadiscs, en lloc d’anar a la botiga i encomanar-lo si no el tenien, ara ja ho podien comprar a través d’internet, a plataformes i franquícies, com Amazon.

Aquests nous costums que arribaren per quedar-se, aquesta facilitat tant en comoditat com en preu, feren que Tot Música anés perdent, progressivament, molts dels clients i de la demanda que tenien. Fent que, novament, la botiga canviés d’establiment, retornant als seus inicis, i a l’espai que els veié néixer.

“Allà ja no només veníem música, sinó que, i com la meva filla hi tenia una botiga de bijuteria i joies, adjuntarem ambdues idees. Així vam poder fer que el negoci seguís fins avui dia”. Un present que està a punt d’arribar al seu final, ja que, i després de 46 anys acompanyant al poble de Ciutadella amb la música més actual i cercada, Nina Florit es jubilarà a finals d’aquest any. I amb el seu acomiadament laboral, vindrà també el tancament de les portes de Tot Música per sempre.

Una botiga que ens ha acompanyat a tots, que ha anat evolucionant, canviant i adaptant-se als nous temps, però que mai ens ha abandonat com a poble. Una tenda que ha vist créixer a molts dels ciutadellencs fidels, “clients que venien d’al·lots a comprar vinils, ara venen amb els seus fills a comprar CD, i és una experiència molt polida de veure i viure”. Un establiment que sempre ha donat espai i vida a la música, tant d’artistes internacionals, com nacionals, o locals. Ja que és on podíem trobar les màximes novetats dels nostres músics. I una entrada cap a l’art musical, que per molt que tanqui les seves portes, sempre formarà part de la història d’una illa. En què fa molt de temps, la música ja no és prioritat de cap establiment.

Abelardo Portella i Fel Cortés, baix el cartell.
Foto: Arxiu família Portella Florit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.