19 d’octubre: Un any més, Ciutadella contra el càncer de mama La seu de l’Associació Contra el Càncer Espanyola (AECC) a Ciutadella organitza la campanya contra el càncer de mama

Caminada solidària, 2023. Foto: AECC Ciutadella.

Miriam Triay / Ciutadella – Ja fa uns anys que des d’aquest setmanari EL IRIS, informam i dedicam unes pàgines a la campanya contra el càncer de mama, que organitza l’AECC, amb motiu del dia mundial contra aquesta malaltia, el 19 d’octubre. Ara ja amb molts dels actes convertits en habituals. Com n’és l’esperada caminada conjunta, que s’inicia a la seu (C/ Marquès d’Albranca, 23), i acaba a la plaça des Born.

Per saber una mica quin és el calendari d’enguany, hem parlat amb na Rufi Lorente, presidenta de l’AECC a Ciutadella.

‘EL ROSA ÉS MÉS QUE UN COLOR’
El símbol de la campanya, com ja fa un parell d’anys, és el color rosa. Com ens indicava Lorente l’any passat: “No tot és color de rosa. Tot i que s’hagi progressat, encara queda molta feina per fer”. I açò segueix sent així. Les xifres en són exemple.

Segons l’Observatori del Càncer de l’associació, 35.312 dones van ser diagnosticades de càncer de mama l’any 2023; d’aquestes, 820 eren a les Illes Balears. Estem davant de 577 casos més pel que fa al 2022 (34.735). I de 27 casos més, concretament, a les Balears (el 2022 van ser 793).

Es tracta d’un càncer llavors que, i encara que s’hagi avançat en la seva investigació, segueix presentant una alta incidència i, el que és més preocupant, una alta recaiguda i posterior mortalitat. Unes mancances que ens indiquen que no s’ha d’abandonar ni la investigació, ni la voluntat de millora, així com la solidaritat que demostren campanyes com les organitzades per l’AECC. Que es necessiten encara inversions per poder avançar. I que encara que ens trobem en un moment en què disposam de més eines de detecció, no és suficient.

Segons indica l’Observatori: “té una supervivència mitjana de cinc anys del 85,5%, sent un dels tumors amb major supervivència gràcies als avanços en recerca, detecció precoç i prevenció, si bé encara queda molt per fer, per això és fonamental la conscienciació social enfront de la malaltia”.

En aquest sentit, enguany, tant la campanya com l’eslògan d’aquesta fan una passa més: ‘El rosa és només rosa, però amb tu és suport i recerca’.

EL CÀNCER DE MAMA DES DE L’AECC
Hem de recordar, en aquest sentit, que es tracta del segon càncer més detectat a Espanya, en termes generals. Encara que, i concretament en la dona, és el més freqüent i el que també provoca més morts.

En aquest sentit, recordant una mica el que ja explicàvem l’any passat, i si seguim els tres pilars que caracteritzen a l’AECC en les seves campanyes, podrem entendre una mica més la situació actual d’aquest tipus de malaltia:

– Recolzar la investigació dels càncers de mama de menor supervivència.
“El càncer de mama metastàtic té només un 29% de supervivència. Per açò, i encara que s’hagi avançat molt, s’ha de tenir en compte que no tots els càncers de mama són iguals ni afecten igual les pacients. I que, per tant, encara n’hi ha que no reben l’atenció necessària per a poder sobreviure”, afirma Lorente. Per aquest motiu, l’AECC vol recordar que encara hi queden moltes passes a fer en investigació. L’equitat en càncer és clau i una lluita molt present en l’actualitat.

– Atendre les necessitats de les pacients amb càncer de mama.
L’atenció psicològica i social gratuïta és molt necessària. “L’impacte emocional i social en el càncer de mama és un dels més rellevants. De fet, i en xifres, 1 de cada 3 dones amb càncer de mama ve a demanar ajuda a l’AECC per tenir atenció psicològica. És una necessitat real”. En aquest sentit, també cal tenir present altres dades com que el 70% de les dones malaltes de càncer perden ingressos importants. Fins i tot, el 34% perd la feina, perquè és un tractament llarg i que impedeix fer vida normal.

– La prevenció. Recordant a la dona la importància de participar en els cribratges.
No només en el càncer de mama, sinó també en el d’ovaris i en el de cèrvix. “Són càncers que amb proves senzilles es podrien detectar de forma precoç, però encara hi falta impulsar-ho. Tots els càncers tenen el dret de ser investigats i tractats. I tenint en compte que el rosa és un identificatiu de la dona, ja que sempre s’ha emprat per identificar al sexe femení, i que aquests càncers afecten únicament dones, doncs aprofitam la campanya per a fer-ne ressò”.

LA CAMPANYA 2024
Per poder informar a la població, intentar aconseguir el màxim d’ajuda possible, i transmetre la necessitat real que presenta tant aquest com la resta de tipus de càncer, l’AECC tornarà a sortir al carrer un dia més. Enguany, coincidit que 19 d’octubre és un dissabte, la majoria dels actes tindran lloc aquest dia. Encara que, i com bé ens recorda Lorente, tot el mes d’octubre està enfocat en aquesta campanya.

Així, durant aquesta setmana, molts ajuntaments de l’illa ja han il·luminat les seves façanes de color rosa, o almenys, ho faran demà, dissabte. Per mostrar el seu compromís amb la causa, i recordar, als seus ciutadans, que es tracta d’un dia important i especial.

A més de la caminada de cada any, que ja hem mencionat abans. Que s’iniciarà a les 10:30 h, amb la trobada de tothom qui vulgui a la seu de l’AECC a Ciutadella, on hi haurà taules informatives i amb marxandatge rosa representatiu de la campanya; i l’inici de la marxa a les 11:30 h. Aquesta passarà per la plaça d’Artrutx, la Contramurada fins a les Palmeres, Ses Voltes, Plaça Catedral, i fins arribar a la plaça des Born. La gent, com cada any, es podrà afegir en el tram que vulgui.

El mateix dia, però el capvespre, l’AECC i la seva campanya també serà present en el partit de l’equip de voleibol l’Avarca de Menorca, al Poliesportiu de Ciutadella. “Posarem una taula informativa al costat de la taquilla, i la idea és donar informació i fer desplegament dels productes referents a la campanya de càncer de mama. La taula rosa, que li deim nosaltres”. Així, el públic del partit, podrà també conscienciar-se.

Però les activitats no acaben aquí. El cap de setmana vinent, l’AECC serà present, també amb una taula rosa, a Ferreries, concretament, dissabte, 26, al matí. “La nostra junta abasta tots els municipis fins a Fornells. I ens hem encarregat d’organitzar aquesta taula també a Ferreries”.

Els dies 25 i 26 a més, l’AECC també es traslladarà a Cala’n Bosch, ja que ha sigut convidada a l’esdeveniment October Fest, per poder estendre una altra taula rosa, i donar la informació necessària als visitants. L’any passat ja hi van ser, i els resultats van ser molt positius.

Com demostren les actuacions principals de l’AECC, la importància recau en la informació, en donar a conèixer les dades, l’evolució i el punt actual, per saber també què s’espera del futur. Però sempre, comptant amb l’ajuda de qui pugui; que qualsevol, posant el seu granet d’arena, ja fa.

COSSIOLS ROSES
Enguany, i com a activitat distintiva, trobam el taller organitzat per una de les membres de la junta de l’AECC, na Maria Antònia Seguí. Una professora de l’institut Pasqual Calbó que ha preparat, amb les aules UEECO  -específiques per alumnes amb necessitats educatives especials-, una activitat que consistirà en l’elaboració de cossiols/tests roses. Per després vendre’ls en benefici a l’AECC. “És molt interessant comprometre a al·lots joves, amb la nostra causa”, confessa Rufi Lorente.

Pel que ens explica Seguí, “l’objectiu és fer aquests cossiols a través del taller, i sembrar-hi unes plantes que facin una flor rosa. Per després poder fer un donatiu a l’associació a nom del Pasqual Calbo, especialment, de l’aula UEECO”.

Ens ha contat que a través d’aquestes activitats el que pretenen és donar-los uns valors clau als alumnes d’aquestes aules: “és important ajudar, posar-se en el lloc dels altres, el companyerisme entre ells i també amb la resta de la societat”.

Així, dia 24 i 25 d’octubre, muntaran una taula on aquests cossiols es posaran a la venda, entre alumnat, famílies, professorat, equip directiu… a més d’afegir-hi marxandatge de l’AECC, com són els llaços roses. “L’objectiu és ajudar, donar-nos la mà, i acompanyar-nos amb el rosa, que és més que un color”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.