Què ens costen els pixums dels cans?

Itziar Lecea / Ciutadella – A segons quines zones de Ciutadella és fàcil trobar-se amb la imatge d’una farola ben pixada. O un cap de cantó que també s’ha regat. Mentre que la lluita contra els excrements de cans ha fet passes visibles en els darrers anys -tot i que sempre hi ha alguna persona incívica-, els orins és un tema completament diferent. Potser perquè no es veu tant, o la molèstia de trepitjar-ho no és tan òbvia. El cas és, però, que els pixums de cans són també un problema d’incivisme que ens pots costar doblers públics al cap d’un temps.

El preu a pagar per l’incivisme
A diversos indrets d’Espanya, netejar els pixums dels animals de companyia al mobiliari urbà és del tot obligatori i estan regulades les infraccions mitjançant ordenances. Un dels municipis on aquest tipus de mesures es van implantar primer és Mataró. Allà, t’exposes a una multa de 750 euros en cas que no tiris aigua després que el teu animal hagi fet la seva necessitat. Va ser, de fet, Mataró, on van fer un estudi de l’impacte d’aquests residus al mobiliari urbà de la ciutat, arribant a calcular un cost de 267.000 en reparar i canviar mobiliari que s’havia fet malbé a causa de la corrosió que provoquen els orins.

A Barcelona, en canvi, encara no s’ha establert l’ordenança que permet multar aquest tipus de comportament, però sí que són vigilats pels agents cívics, que és una figura que es dedica a detectar actituds incíviques al carrer i avisa de la infracció, ja que la policia no arriba a aquest nivell de detall. No tenen autoritat per multar, però sí que poden avisar a la policia o al cos de seguretat que pertoqui.

A altres municipis d’Espanya, com Alcalá de Henares, l’obligació de netejar els pixums dels cans s’ha de fer amb aigua i un producte de neteja. A Almeria, les sancions que es contemplen per aquest tipus de comportament van des dels 120 als 750 euros. En el cas de Cadis, aquestes sancions van dels 50 als 500 euros. Però hi ha altres municipis on aquestes multes són molt més elevades. És el cas de Las Palmas de Gran Canaria, on les sancions més greus s’eleven fins als 1.500€. La sanció més elevada es troba a Guadalajara, on no netejar els excrements i els orins pot suposar sancions de fins a 3.000€.

 

Per què és important netejar també els pipis?
Especialment a l’estiu, quan la calor fa que les olors siguin més notables, els orins dels animals a la via pública són una molèstia important. No només pels vesins, sinó també pels visitants que venen de fora, els quals s’enduen una imatge bruta del nostre municipi. Però hi ha altres factors que fan que, tant els excrements com els orins, siguin un problema molt més greu del que pot semblar a primera vista. Aquestes són algunes de les conseqüències que causen:

  1. Corrosió de superfícies metàl·liques

L’orina dels cans conté substàncies químiques com l’amoníac i sals que són corrosi-ves. Quan entra en contacte amb superfícies metàl·liques, com les faroles, bancs, baranes o senyals de trànsit, pot causar oxidació i corrosió. Amb el temps, açò pot degradar el material i escurçar-li la vida útil. 

  1. Danys als materials porosos

Materials com la pedra, el ciment o la fusta, emprats en el mobiliari urbà, poden absorbir l’orina, especialment si són porosos com és el cas de Menorca, on hi ha molta presència de marès. Açò no només provoca taques, sinó que també pot fer que aquests materials es deteriorin més ràpidament, especialment en zones amb alta concentració d’orina.

  1. Desgast dels elements de pintura i vernissos

L’orina pot desgastar pintures i revestiments protectors que es troben en superfícies urbanes. Amb el temps, suposa que aquestes superfícies perdin color i s’afectin més ràpidament per les inclemències del temps o altres factors ambientals.

  1. Males olors

L’acumulació d’orina pot causar males olors, especialment en zones on hi ha molta activitat de cans, afectant la qualitat de vida de la gent que viu o fa feina a prop d’aquestes àrees i generar queixes.

  1. Erosió de l’entorn natural

A part del mobiliari urbà, l’orina dels cans també pot afectar plantes i arbres, especialment si aquests no estan adaptats a la concentració de sals i amoníac. L’exposició constant pot matar plantes o danyar les arrels dels arbres, cosa que afecta la seva salut a llarg termini.

  1. Costos de manteniment i reparació

Els danys causats al mobiliari urbà poden requerir una neteja o reparació, afegint costos addicionals per a les administracions locals, ja que cal substituir o reparar bancs, faroles i altres elements.

El cas de Ciutadella
A Ciutadella, la regidora encarregada de Benestar Animal, Esther Mascaró, apunta al fet que dur el bòtil amb aigua amb vinagre per a poder netejar els pixums dels cans no és obligatori, però sí que és una recomanació que es fa als propietaris d’animals. De fet, l’ordenança especifica, en l’article 25, que “les persones propietàries dels animals han d’evitar en tot moment que orinin sobre les façanes o els portals de les cases. Si s’incompleix aquesta conducta, pot ser motiu de sanció.” La regidora comenta, que “el problema que tenim, i no només amb els pixums, és l’incivisme de les persones. L’ordenança de tinença d’animals sí que contempla les obligacions dels propietaris, però sabem que no es compleix, i està a la vista de tothom. És un problema molt greu d’incivisme. En el cas de les caques, sí que es multa, però és molt complicat, perquè s’ha de trobar a la persona en el moment en què deixa l’excrement al carrer.”

En aquest sentit, Mascaró apunta a una fórmula que es desenvolupa a altres indrets, i que és la recopilació de les dades d’ADN dels animals per a poder contrastar-les en cas de trobar una caca abandonada al carrer. “És una llàstima arribar a extrems així, perquè suposa un suplement administratiu i burocràtic afegit, a causa de l’incivisme de les persones.”

El que remarca Mascaró, tanmateix, és la responsabilitat, en general, dels propietaris d’aquests animals. “Hem tingut peticions de ciutadans d’anar a llevar els excrements del pipican de Cala en Bosch, quan és una responsabilitat de la persona propietària de l’animal. I està especificat a la cartelleria dels quatre pipicans del municipi, el del Canal Salat, el de Cala en Blanes, el de Cala Blanca i el de Cala en Bosch.”

Mascaró anuncia que, a aquests quatre pipicans existents, s’hi sumaran en els pròxims mesos, dues instal·lacions més. Una que es farà a la zona verda situada devora de l’escola Margalida Florit; i un altre que s’ubicarà al costat de l’Skate Park. Una acció que suposarà invertir 4.058,81€ en dos pipicans que s’ubicaran dintre del nucli urbà, i que s’afegiran al ja existent del Canal Salat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.