Agricultura, Salut i l’Ajuntament d’Inca arriben a un acord per al sacrifici extraordinari d’aus L'escorxador d'Inca obrirà les instal·lacions cada dilluns, fins al 16 de desembre, perquè els productors puguin sacrificar els pollastres per raons de producció i benestar animal

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha arribat a un acord amb la Conselleria de Salut, per mitjà de la Direcció General de Salut Pública, i amb l’Ajuntament d’Inca, perquè l’escorxador d’Inca obri cada dilluns, fins al 16 de desembre inclòs, amb la finalitat que els productors d’aus de Mallorca puguin sacrificar els pollastres per raons de producció i benestar animal. La Conselleria ha impulsat aquest acord amb la resta de les administracions implicades en compliment del compromís adquirit amb els productors d’aus en la reunió del passat 1 d’octubre.

Aquesta mesura, «que és de caràcter absolutament extraordinari», segons explica el director general Fernando Fernández, «dona temps als ramaders per decidir si volen assumir la gestió d’aquesta instal·lació i constituir-se com a entitat per poder-ho fer. És important que els productors i el sector siguin conscients que aquest nou període extraordinari no és una carta en blanc i que té data de caducitat».

Una altra alternativa que se’ls ha plantejat és la possibilitat que, a les explotacions, instal·lin petits escorxadors per poder sacrificar els animals a les seves finques, sempre amb supervisió. En aquest moment aquests tipus d’inversions tenen una línia de subvenció habilitada, ha recordat la Conselleria, bé mitjançant la línia d’indústries agroalimentàries (inversions en transformació i comercialització), o bé mitjançant la línia d’inversions a explotacions agràries (INEA). «Volem la supervivència del sector», ha destacat el director general d’Agricultura, «però, en aquest moment tan delicat, necessitam que els productors facin un pas endavant i augmentin la producció d’aviram amb finalitat comercial per poder mantenir qualsevol infraestructura oberta».

Així, després que la Direcció General d’Agricultura hagi obtingut de la Direcció General Salut Pública l’autorització per a sacrifici extraordinari, amb una limitació de dies i lots d’animals ―tots els que eren a les explotacions fins a l’1 de setembre―, l’Ajuntament d’Inca ha aprovat un Decret de Batlia pel qual se cedeix l’ús de les instal·lacions de l’escorxador a la Conselleria, que n’assumeix tota la responsabilitat, com mantenir les instal·lacions i maquinària per al sacrifici de les aus en bon estat de funcionament, la neteja, l’eliminació de residus i el bon ús de les instal·lacions i la maquinària, encara que aquestes obligacions seran responsabilitat dels productors. De fet, la Conselleria els ha traslladat un document preparat en aquest sentit que els productors hauran de signar abans de començar els sacrificis.

Per part seva, des de l’Ajuntament d’Inca asseguren que «mantenim intacte el nostre compromís amb el sector i especialment amb els productors. Per tant, farem tot allò que estigui al nostre abast per ajudar-los, d’acord amb les seves necessitats».

Aquest dilluns ha començat el sacrifici, que ha estat supervisat, a més de per un veterinari de Salut, per un veterinari del mateix Servei de Ramaderia del Govern. En total, se sacrificaran 5.295 aus.

Cal recordar que el mes d’octubre del 2022 la Cooperativa Pagesa d’Inca es va fer càrrec de la gestió de l’escorxador mitjançant una resolució de concessió d’emergència de l’Ajuntament d’Inca, però el passat 1 d’octubre va anunciar el tancament de les instal·lacions perquè no podia assumir-ne la gestió i el manteniment. El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha recordat que el volum de sacrifici mensual de l’escorxador d’Inca és molt baix, fet que en complica el manteniment. «No és possible mantenir un escorxador en funcionament amb una mitjana aproximada de 1.200 pollastres sacrificats al mes. Tenim un problema greu de producció, i qualsevol solució de futur demana augmentar la producció», ha volgut recordar Fernández.

«Durant aquest any i mig que la Cooperativa ha gestionat l’escorxador s’ha prestat servei de manera contínua, sense que els productors s’hagin vist afectats en cap moment, però no podem demanar que continuï fent esforços heroics, ja que un escorxador d’aus no es pot mantenir amb un sacrifici mensual de 1.200 animals. Serien necessaris prop de 10.000», ha recalcat el director general.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.