L’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu Rural FEADER de Menorca 2014-2020, prorrogada fins a juny de 2025, pretén fomentar el desenvolupament rural de Menorca des d’una visió territorial i ascendent.
Els actors públics i privats del territori han definit les accions estratègiques a executar mitjançant un procés participatiu. Les grans línies estratègiques definides són: l’impuls a les energies sostenibles; la millora del balanç hídric i la qualitat de l’aigua; l’impuls a les indústries agroalimentàries; la sensibilització envers els espais naturals; el recolzament a la comercialització dels productes locals sostenibles i el foment de la diversificació econòmica de les explotacions. Aquestes estratègies centren els seus objectius en l’equilibri entre l’activitat econòmica i la sostenibilitat i la protecció mediambiental, la diversificació, la integració social i la generació d’ocupació.
En aquesta ocasió, aquestes bases d’ajuda fan referència al foment de la diversificació econòmica de les explotacions agràries i ramaderes a partir del suport la digitalització mitjançant inversions en aparells i programes informàtics a partir d’una linia d’ajudes dotada d’un pressupost total de 278.000,00€.
Podran ser beneficiaris de les ajudes bé els titulars d’explotacions agràries que estiguin inscrites en el Registre Insular Agrari de les Illes Balears o bé les Cooperatives o OPAS (Organitzacions Professionals Agràries) ubicades en el territori de Menorca.
Les despeses subvencionables són:
a. Telèfon mòbil o smartphone.
b. Tableta electrònica.
c. Ordenador portàtil.
d. Ordenador de sobretaula.
e. Accessoris informàtics perifèrics d’entrada, detallats en: teclat, ratolí, micròfon, escàner.
f. Accessoris informàtics perifèrics de sortida, detallats en: monitor, impressora, altaveus.
g. Accessoris informàtics perifèrics d’emmagatzematge, detallats en: memòria USB o bé disc dur extern.
h. Programes informàtics, ja siguin sistemes operatius o bé aplicacions específiques.
i. Elements tecnològics per poder tenir internet, detallats en: antenes, repetidors d’internet, mòdems.
j. Altres accessoris tecnològics vinculats directament amb la digitalització de l’explotació agrària o de la cooperativa o OPAS.
En referència a la intensitat d’ajuda per a les inversions productives, a l’empara de la corresponent EDLP, serà del 50% de les despeses subvencionables en el cas d’obtenir la mínima puntuació establerta.
En els casos d’inversions no productives, el percentatge d’ajuda ascendirà al 90% de despeses subvencionables en el cas d’obtenir la mínima puntuació establerta.
S’estableix un límit màxim de 3.500,00 euros d’ajuda per persona beneficiària i per poder sol·licitar les ajudes, la inversió auxiliable ha de tenir un pressupost mínim de 1.000 euros i rebre una puntuació mínima de 30 punts.
El termini de presentació de sol·licituds serà de l’endemà de la publicació al BOIB de l’anunci de la present convocatòria fins el dia 30 de novembre de 2024.