A dues veus, l’experiència musical compartida de Guiem Soldevila i Andreu Valor Demà, divendres, 25 d’octubre, tindrà lloc el concert A dues veus a les 19:30 h Can Saura

Foto: Ivan Ivanovich.

Miriam Triay / Ciutadella – Fa gairebé una dècada que els camins del músic menorquí, Guiem Soldevila, i el cantautor valencià, Andreu Valor, confluïren.

Després d’una primera trobada, nasqué una relació, tant d’amistat, com professional i artística. Prova d’açò en són els diversos concerts conjunts, i puntuals, que han anat organitzant al llarg d’aquests anys. Tant a les Illes Balears, com al País Valencià. A les terres d’ambdós músics.

És aquesta amistat nascuda de l’admiració mútua, i d’una forma molt similar d’entendre la vida i la creació musical, el que ha fet possible, una vegada més, la trobada conjunta d’avui, divendres 25 d’octubre, a les 19:30 h, a Can Saura (Ciutadella); i demà, 26 d’octubre, a les 20:30 h, a la Sala de Cultura Sant Diego (Alaior). Sota el nom de A dues veus.

DUES VEUS ES RECONEIXEN
“La nostra relació apareix d’una forma molt natural”, explica Andreu Valor. “Un dia vaig escoltar la seva cançó, Godotus, en el certamen Terra i Cultura que organitzà en Lluis Llach. I on es van seleccionar aquesta i una altra cançó d’en Guiem per al Premi Miquel Martí i Pol. Quan el vaig escoltar per primera vegada, em vaig quedar a quadres. La cançó em va entrar d’una forma molt forta, però també la seva interpretació”.

Així que, el cantautor valencià, a través d’un certamen que dona espai a les diferents veus que hi ha pel territori, conegué l’obra del músic menorquí. Esborrant fronteres, i abraçant la mateixa tendència musical i d’obra. Sentint una forta admiració, i una similitud en la forma de treballar, llavors, Valor es va posar en contacte amb en Guiem Soldevila, per a felicitar-lo, sobretot; però per a conèixer-lo també. Fins que, durant una visita del valencià a l’illa, quedaren en persona.

A partir d’aquest moment, nasqué la seva amistat, i s’iniciaren les sinergies professionals entre els treballs d’ambdós músics. En paraules de Valor: “Fruit de la inèrcia i la casualitat, vam tenir l’oportunitat de coincidir en persona. Jo crec que aquest punt de trobada va provocar i facilitar la creació d’una bonica relació. Sobretot d’amistat, però també artística”.

Una connexió, una mútua admiració, sorgides a partir del moment en què l’un escoltà el treball de l’altre, que s’ha mantingut fins a dia d’avui. “És molt fàcil actuar juntament amb n’Andreu, ja que partim d’una amistat molt polida”, ens confessa Soldevila.

Foto: Mónica Llop.

LA CONFLUÈNCIA DE DUES VEUS
I un vincle que, gràcies a la seva similar concepció a l’hora de crear i de treballar la música, també ha arribat a l’àmbit més professional de l’art. “Com sempre deim els músics: col·laborar i compartir experiències amb altres artistes, sempre és necessari i una de les coses que dona més sentit a la nostra professió. Però si ho pots fer amb un amic, amb una persona amb la qual t’entens, i admires, evidentment és molt més fàcil”, confessa Soldevila.

Així neix el projecte conjunt, que s’ha anat reproduint cada X temps des que es coneixen, fa deu anys. Un que creix i evoluciona paral·lelament amb les seves carreres professionals i individuals. I que convida al públic, tant valencià, com menorquí, a conèixer altres cantautors, d’estils més o menys similars, traspassant fronteres.

“Tenim moltes coses en comú que permeten aquesta confluència artística. Quant a referents, a la manera d’entendre la música, i la vida, al que volem transmetre, al fet que defensam una proposta de cantautor arrelada al nostre territori… Són dues mirades, però encaminades en un sentit molt similar”, explica Valor. Dues formes d’actuar, dues veus, llavors, que encaixen i casen fàcilment, impulsats i ajudats per la relació personal ja creada i enfortida. Però que també neix de l’afinitat entre ambdós projectes.

DUES VEUS EN CONCERT
El projecte conjunt apareix en moments de tranquil·litat i calma per part d’ambdós artistes. Moments en què poden gaudir, plenament, d’aquest tipus d’actuacions. I ara ens trobem en un d’aquests. En Guiem Soldevila està participant en la creació de la banda sonora d’un documental, però ja ho té pràcticament aclarit. I n’Andreu Valor, ve d’una llarga gira, de presentació del seu darrer disc, A mamar, tots els versos!. Un que, aprofitant l’oportunitat, també presentarà a Menorca.

Així, en el concert que tindrà lloc avui, el públic testimoniarà la confluència de dues veus, de com les cançons d’un es poden transformar juntament amb l’altre; però també de com es poden fer versions a dues veus, de grans músics referents d’ambdós artistes. Alhora que, i durant unes cinc peces, tant Soldevila com Valor, presentaran, individualment, algunes de les seves cançons. En aquest sentit, el cantautor valencià ens presentarà les cançons del seu nou disc. Un on musica al poeta valencià, Vicent Andrés Estellés, en el centenari del seu naixement.

“En aquests projectes anam fent pinzellades de cadascun dels dos. Entrant dins les peces pròpies, i portant-nos, tant a nosaltres com al públic, en un petit viatge per ambdós projectes”, afirma Soldevila.

Un viatge musical que tindrà lloc a Ciutadella, avui; a Alaior, demà; i més endavant, el 16 de novembre, també al País Valencià. “Cada anyet o així, intentam organitzar un concert d’aquest tipus, conjuntament. I quan ja ho tenim tot preparat, miram de poder-lo fer en diversos llocs, tant de casa seva com meva. I la veritat és que és tot un gust”, afegeix Valor. Un gaudi per ambdós artistes, però alhora també una oportunitat, que obre noves portes, a altres territoris on arribar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.